07 Октомври 2024, 05:18 Днес (0) | Вчера (0)

Пламна война за мангана край Албена

16 Декември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Експерти от БАН твърдят, че рудникът ще замърси курорта, местните жители искат работа

Фирма "Батова ривър манганийз майн" ООД спечели конкурса на Министерството на икономиката и с решение на МС проучва мангановото находище край Оброчище. То е четвърто по големина в света и най-голямо в Европа. Намеренията на инвеститора са да произвежда 300 000 тона руда годишно. Фирмата е 97% собственост на "Орвест P.L.C.", 3% държи община Балчик, която участва с апортна вноска. Преди две седмици управителят на фирмата Джеймс Д. Хаслам заяви, че България не е добро място за инвестиции и няма да препоръча на никого да дойде у нас. 

Мина за манган скара жителите на добричкото село Оброчище и експерти от БАН. Хората от селото настояват за разработване на находището, което се намира на 3 км от курорта Албена. Учени от БАН и експерти от Националния център по хигиена и Лесотехническия университет обаче са категорични, че рудникът ще замърси околната среда. Съществуването на мината е страшно за цялото Северно Черноморие, каза доц. Николай Пипков, зам.-ректор на Лесотехническия университет. На публична дискусия вчера експертите оспориха доклада на екипа, изготвил оценката за въздействие върху околната среда, според който мината не е опасна. "Ние искаме работа", скочиха хората от селото. За това, че рудникът е безвреден, дадоха пример със старата мина край съседното с. Църква.
"Албена" иска гаранции, че ще се запази екосредата на красивата Батовска долина, заяви изпълнителният директор на курорта Красимир Станев. "Ако няма рискове за чистотата на водата и въздуха, Албена ще бъде най-добрият комшия на новия рудник. Но ако не получим гаранции, ние ще сме против, докато сме живи, каза Станев. Той добави, че курортът ще купи лаборатория, която ежедневно ще отчита стойностите по замърсяване и ще алармира държавата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив