29 Септември 2024, 20:38 Днес (1) | Вчера (1)

Строежът на магистрала "Люлин" пак се бави

09 Май 2005 08:56 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Утре е крайният срок за обявяване на търг за главен изпълнител

Крайният срок за обявяването на тръжна процедура за избор на главен изпълнител на автомагистрала "Люлин" изтича утре. Той обаче няма да бъде спазен, тъй като Европейската комисия все още не е одобрила документите за конкурса. Това съобщиха източници на в. "Сега", запознати с тръжната процедура. Документите бяха внесени в комисията на 16 януари 2005 г., но все още не са получили благословията на еврокомисарите, обясниха от министерството на регионалното развитие. Според експерти, ако всичко е изрядно, комисията няма причина да бави проекта, защото парите за него са осигурени още във финансовия меморандум за 2001 година. И поредната причина за забавянето на строителството може отново да е в българската администрация, допускат запознати.
Около 4-годишното забавяне дойде от факта, че няколко граждански инициативни комитета обжалваха пред Върховния административен съд доклада за въздействието върху околната среда, одобрен от екоминистерството. Жителите на засегнатите квартали - Мало и Голямо Бучино и "Люлин" се обявиха срещу избрания от правителството вариант на трасето. Едва през есента на 2004 г. ВАС отхвърли жалбите и даде зелена светлина на проекта. През ноември същата година той получи и одобрението на ЕК.
Общата стойност на проекта е 148,5 млн. евро, като от тях 111,4 млн. евро са безвъзмездна помощ по програма ИСПА. Дължината на автомагистрала "Люлин" ще е около 19 км. Строителството ще продължи близо година и половина. Високата цена на километър - (7,82 млн. евро) се обяснява с множеството еко- и шумоизолационни изисквания, на които трябва да отговаря магистралата заради това, че преминава през столичните квартали.
Магистралата е част от Общоевропейския транспортен коридор номер IV и ще свърже Околовръстния път на София с пътен възел Даскалово при Перник. Там ще бъде направена и връзката с бъдещата магистрала "Струма".
В участъка през квартал "Княжево", където пътят е с по една лента в двете посоки стават огромни задръствания. Освен това в края на миналата година един камион мина през една от къщите там и вследствие на инцидента загина един човек, а петима бяха ранени. Последваха поредица протести и преминаването през столичния квартал беше ограничено.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив