06 Октомври 2024, 17:22 Днес (0) | Вчера (0)

99% от фирмите в България ще станат малки по нов закон. Предприятия с годишен оборот от 13 до 78 млн. лв. ще са средни

27 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Неясни условия създават среда за корупция, разкритикува опозицията проект на Министерството на икономиката

99% от българските предприятия официално ще се възприемат като "малка фирма". Под процент пък ще са средните и големите предприемачи. Това ще се случи след приемането в сила на промените в Закона за малки и средни предприятия (МСП), чието обсъждане в икономическата комисия на парламента започна вчера. Критериите, директно заети от директива на ЕС от 1996 г., гласят, че малките фирми са с годишен оборот до 13 млн. лв., а средните - до 78 млн. лв. В сега действащия закон праговете бяха 1 млн. лв. за малка и 3 млн. лв. за средна фирма. "Правителството не дава ясен отговор на въпроса защо се променят критериите. Ако всички фирми в България влязат в графата "малки", някои ще се облажи с пари за подпомагане на бизнеса", каза пред депутатите бившият икономически министър Петър Жотев. По мнението на мнозинството народни избраници в комисията приемането на нов закон за МСП е абсолютно излишно, тъй като с промените не се решават никакви проблеми. "С поправките до финансиране се допускат фирми, които и сега са силни, а някои дори и страшни", каза депутатът от Коалиция за България Петър Димитров.
Обещанието на управляващите за създаване на гаранционен фонд за подпомагане на малки предприятия отпада. Зам.-министърът на икономиката Димитър Ивановски, който представляваше вносителя, даде да се разбере, че Министерството на финансите категорично е отхвърлило всякакви идеи за насочване на пари от бюджета към фонд за гарантиране на кредитите. Министерството на икономиката ще разпределя пари от собствения си бюджет и външни донори по програми и по засега неясни критерии, се разбра още вчера.
"Неясните условия, по които ще се дават пари, ще узаконят корупцията", скочиха и "отляво" и "отдясно".
КОНТРА
"Гаранционен фонд трябва да има", каза на свой ред по-рано през деня зам.-шефът на Националната предприемаческа и занаятчийска камара Йосиф Аврамов. Той на практика преповтори идеята на депутата от СДС Йордан Нихризов за фонд с капитал от 50 млн. лв., от които бюджетът да участва с 26 млн. лв. "Вече са преведени по сметка на Насърчителна банка 20 млн. евро от германската финансова институция KFW и 5 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа", допълни Аврамов. Предложението на Нихризов и занаятчиите обаче беше отхвърлено от икономическата комисия. От камарата и от БТПП смятат, че новият закон не подпомага бизнеса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив