01 Март 2021, 11:48 Днес (6) | Вчера (0)

Близо 4350 свободни работни места на трудовите борси през март

19 Април 2018 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 април 2018, 11:21

През април 2018 г. Агенцията по заетостта планира провеждането на 28 трудови борси

Близо 4350 свободни работни места обявиха работодатели на 17 трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта през март. Експертите от бюрата по труда посрещнаха 255 представители на първичния пазар на труда, а 2892 търсещи работа лица се включиха в директните срещи с работодателите.

5 общи трудови борси се проведоха през месеца в градовете Провадия, Тервел, Никопол, Руен и Кирково. Експертите от бюрата по труда организираха срещите "лице в лице” между 46 работодатели и малко повече от 400 търсещи работа. Представителите на бизнеса обявиха близо 360 свободни работни места в областта на селското стопанство, химическата промишленост, производството на дограми, строителството, търговията, услугите и военното дело. Свободните позиции са за машинни оператори, водачи на селскостопански машини, сезонни работници в горското стопанство, стругари, работници в промишленото производство, готвачи, камериерки, сервитьори, бармани, помощник-готвачи, работници кухня, миячи, водачи на автобус, шивачи, гладачи, работници в строителството, шофьори на тежкотоварен автомобил, монтажници дограма, предачи/пренавивачи, апаратчици на химически процеси, водопроводчици, автомонтьори, бетонджии, работници производство на метални конструкции, опаковачи и др. На борсата участваха и представители на съответните регионални военни окръжия.

2 специализирани трудови борси в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството организираха бюрата по труда в Поморие и Бургас. 1893 свободни работни места предложиха по време на трудовата борса 59 работодатели от сферата на туризма. Обявени са работни места за администратори, помощник-готвачи, спасители, камериери, готвачи, миячи, касиери, сервитьори,  готвачи,  бармани, пиколо и др. 803 търсещи работа се запознаха лично с възможностите, предлагани в бранша, както и с конкретните оферти за работа.

9 специализирани трудови борси се проведоха през месеца в рамките на проект "Готови за работа”, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”. Експерти от бюрата по труда в Каварна, Силистра, Долни чифлик, Айтос, Павликени, Попово, Омуртаг, Добрич и Варна посрещнаха 143 представители на реалния сектор, които обявиха близо 2100 свободни работни места. Борсите по проекта са ориентирани приоритетно към младежи до 29-годишна възраст включително, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост и не са регистрирани като безработни лица. Целта на срещите е да се подобрят възможностите за намиране на работа и успешната реализация на пазара на труда. Част от борсите, проведени през март, бяха тематично ориентирани в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Включиха се и работодатели от сферата на преработващата промишленост,  търговията на едро и дребно, селското стопанство, производството на керамични изделия, производството на мебели, услугите за населението, местното самоуправление, както и представители на Министерството на отбраната. Обявените свободни работни места са за сервитьор, готвач, помощник-готвач, камериерка, администратор, продавач–консултант, пиколо, сезонен работник в земеделието, готвач, търговски работник, работник озеленяване, работник консервиране на плодове и зеленчуци и др. На борсите бяха представени и действащите програми и мерки за заетост по Закона за насърчаване на заетостта, както и схемите за заетост по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”. Устроени бяха щандове за информационни материали, разясняващи услугите, предоставяни от мрежата EURES. На работодателите бе предоставен информационен справочник за консултация, съдържащ типични въпроси, свързани с политиките в ресора на Министерството на труда и социалната политика. Трудовите борси по проект "Готови за работа” посетиха 1645 младежи. Интерес към срещите проявиха и продължително безработни лица, желаещи да се възползват от възможностите за контакти с местни работодатели.

Tрудова борса по проект "Обучение за възрастни, преминали курсове по ограмотяване”, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, се проведе в  Бяла. 7 работодатели от региона представиха дейността на фирмите си. Те обявиха общо 14 свободни работни места предимно в сферата на селското стопанство и строителството. Търсените позиции са за водачи на селскостопански машини и общи работници в строителството. Борсата бе посетена от 38 лица – 33 регистрирани безработни лица от община Бяла, поканени от трудовите посредници в зависимост от техния образователен профил, професионална ориентация и търсенето от страна на работодателите, както и 5 безработни лица от с. Обретеник, община Борово, които в момента са включени в обучение по схема "Ограмотяване на възрастни – фаза 1” на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж”.

През април 2018 г. Агенцията по заетостта планира провеждането на 28 трудови борси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив