23 Април 2021, 11:33 Днес (6) | Вчера (16)

АБЗ обяви позицията си по предложената здравна реформа

12 Октомври 2018 17:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2018, 17:29

Застрахователите могат да се включат само при точна прогнозируемост както на приходите, така и на всички разходи и инвестиции, се казва в позицията

Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) излезе със своя позиция по предложенията  на Министерството на здравеопазването (МЗ) за нов модел на здравна система. Според застрахователите, предложенията представляват "позитивен сигнал за налична политическа воля за адресиране на системните недостатъци в настоящата система на здравеопазването и за осигуряване на качествена медицинска грижа на българските граждани".  От АБЗ посочват, че подкрепят целите на реформата и приемат за правилен принципа за въвеждане на пазарни механизми и конкуренция между участниците чрез по-активно включване на частния сектор и застрахователите. Според браншовата организация участието на застрахователната индустрия в нова дейност  може да се реализира единствено при условие, че избраният модел на здравна система позволява точна прогнозируемост както на приходите, така и на всички разходи и инвестиции, свързани с неговото въвеждане, посочват застрахователите.
От асоциацията посочват още, че при разговорите с останалите участници в здравноосигурителния процес ще акцентират върху въпросите за: реалното остойностяване на разходите (изходните данни, цени на клинични пътеки), механизмите на контрол, въвеждането на единна информационна система и електронна здравна карта на пациента и на механизми за контрол на пациента, както  създаване на механизми, осигуряващи среда на реална конкуренция и за финансиращите, и за финансираните организации.

 

Ето и текста на становището:

Позиция на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по повод предложенията  на Министерството на здравеопазването (МЗ) за нов модел на здравна система в България

АБЗ оценява предложенията на МЗ за реформа на българската здравна система  като позитивен сигнал за налична политическа воля за адресиране на системните недостатъци в настоящата система на здравеопазването и за осигуряване на качествена медицинска грижа на българските граждани. Предложенията са идейна база, от която да се тръгне към създаване на ефективен, базиран на солидна икономическа и финансова логика модел. 

Като приема предложението на МЗ за активно включване на асоциацията в работния процес по създаване на нов модел на здравна система, АБЗ изразява следната позиция:

АБЗ подкрепя обявените от Министерството на здравеопазването цели на реформата в здравната система: подобряване качеството на медицинските услуги и повишаване удовлетвореността на пациентите; подобряване ефективността на използване на средствата и контрола в здравната система; намаляване на дела на нерегламентираните разходи, повишаване на прозрачността чрез въвеждане на единна информационна система.

АБЗ приема за правилен като посока предложения от МЗ общ принцип, на който да бъде базирана реформата - въвеждането на пазарни механизми и конкуренция между участниците чрез по-активно включване на частния сектор и застрахователите.

АБЗ счита, че за да бъдат постигнати тези цели и ефективно задействани пазарните механизми, финалният модел на здравна реформа трябва да е базиран в максимална степен на пазарни принципи и конкуренция между различните участници (и финансиращи, и финансирани организации) в системата – здравна каса, застрахователни компании, (болнични) лечебни заведения.

Следва да се отчита, че застрахователният сектор е силно регулиран и работи в условията на европейската директива Платежоспособност ІІ при спазване на съответните изисквания за капиталова адекватност. Затова участието на застрахователната индустрия в нова дейност  може да се реализира единствено при условие, че избраният модел на здравна система позволява точна прогнозируемост както на приходите, така и на всички разходи и инвестиции, свързани с неговото въвеждане.

АБЗ ще се включи като конструктивен участник  в работните групи към МЗ и се надява нейният експертен глас ща намери адекватно отражение в новия модел на здравна реформа. Основните въпроси, върху които АБЗ ще акцентира в процеса на работа и по които ще търси решение и изражение в новия модел, са свързани с:
Реално остойностяване на разходите (изходните данни,цени на клинични пътеки) с цел адекватна оценка на риска  и създаване на работещ модел, базиран на ясна финансова логика и разчети;
Механизми за контрол: осигуряване на възможност застрахователите да оказват ефективен контрол върху целия процес, започващ от определянето на цените на здравните услуги до тяхното разходване от лечебните заведения;
Въвеждане на единна информационна система и електронна здравна карта на пациента;
Въвеждане на механизми за контрол на пациента;
Въвеждане на механизми, осигуряващи среда на реална конкуренция и за финансиращите, и за финансираните организации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив