17 Януари 2022, 20:42 Днес (16) | Вчера (0)

Сирийската електронна армия е атакувала сайтове на Twitter и The New York Times

28 Август 2013 11:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2013, 11:40
nytimes.com

Хакерската атака се е изразявала в промяна на DNS данните на домейните, което ги е направило недостъпни

Тази нощ сайтовете на в. The New York Times и Twitter са били недостъпни за известно време от част от потребителите по света. Отговорност за хакерската атака пое организацията Сирийска електронна армия, съобщава онлайн изданието ZDNet.

 

От Twitter съобщават, че е бил засегнат домейнът за качване и споделяне на снимки twimg.com, което е затруднило достъпа до съответния сайт за около два часа. Междувременно основният сайт на в. The New York Times също е бил недостъпен за няколко часа, което е вторият подобен случай в рамките на месец, съобщават от медията.

Хакерската атака се е изразявала в промяна на DNS данните на домейните, което ги е направило недостъпни. The New York Times е регистрирал домейна си чрез MelbourneIT, който се води като един от най-сигурните регистри, обяви компанията CloudFlare.

Разследването на CloudFlare е получило съдействие от страна на OpenDNS и Google. То показва, че в сайта на nytimes.com е имало и вирус, който е пренасочвал посетителите към променения DNS адрес. От OpenDNS са открили промени в данните и на Twitter и Huffington Post, които също използват MelbourneIT за регистрация на домейните си.

В последствие от MelbourneIT изпратиха съобщение до всички свои клиенти. В него компанията обявява, че потребителското име и паролата на един от акаунтите са били използвани от хакерите, за да влязат в системата и да променят DNS данните на домейните. От компанията допълват, че това се е случило за "няколко домейна", но потвърждават само този на The New York Times.

 

"Атаката показва показва щетите, които могат да бъдат нанесени чрез пренасочването на DNS. DNS оформя сърцето на интернет, не само на сайтовете. Правилното разпределяне на електронните писма също зависи от DNS например", коментира Матю Принс, основател на CloudFlare.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив