24 Октомври 2021, 12:22 Днес (0) | Вчера (0)

Кристалина Георгиева прогнозира влошаване на жизнения стандарт

19 Октомври 2020 09:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2020, 09:52

Според нея, основната подкрепа за възстановяването от кризата у нас трябва да дойде през фискалните мерки

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прогнозира влошаване на жизнения стандарт като последица от пандемията от Covid-19. Във виртуална пресконференция за българските медии Георгиева призова за реформи и изрази надежда, че до нова пълна блокада няма да се стига, предаде БНР.
България се справя добре с предизвикателствата на пандемията, но има още какво да направи, заяви още Кристалина Георгиева. Тя обърна внимание, че основната подкрепа за възстановяването от кризата трябва да дойде през фискалните мерки - т.е. чрез подпомагането на домакинствата и фирмите, а не толкова през банковата система.
Неравенството в световен мащаб и между страните, и вътре в самите държави, се задълбочава заради пандемията, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. На въпрос на Българското национално радио дали това изисква преосмисляне на данъчната политика, чрез която се осигурява финансов ресурс за стимулиране на икономиката и за преодоляване на неравенството, Георгиева заяви, че на много места по света днес се водят дискусии за пропорционално данъчно облагане и това е дискусия, която ще има място и в България"., защото има части на икономиката, "които всъщност печелят от нея - дигиталната икономика със сигурност, високотехнлогочните отрасли, индустрията на здравеопазването".
Георгиева определи като трудно изкачване очакваното възстановяване от рецесията в глобален мащаб.
"В България имаме много планини и ние знаем какво значи трудно изкачване. Това ни предстои".
Няма необходимост да се подпомагат всички компании, защото част от тях и преди пандемията са изпитвали структурни проблеми, каза още управляващият директор на Международния валутен фонд и добави, че не трябва да се стига до пълно затваряне на икономиката, а да се залага на баланс между поддържането на здравната система и икономическия живот.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив