17 Януари 2022, 21:27 Днес (16) | Вчера (0)

Даниела Петкова: Пенсионните фондове преодоляха икономическите ефекти от COVID-19

09 Октомври 2020 13:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2020, 13:45

Хората би трябвало да имат възможност до последния възможен момент да си прехвърлят парите в НОИ, а не да им се дава какъвто и да е времеви прозорец

Към днешна дата – без да мога да твърдя, че така ще бъде до края на годината – може да се счита, че пенсионните фондове преодоляха икономическите ефекти от коронавирусната криза. Това обяви пред БНР Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и председател на УС на ПОК "Доверие". Изявлението си тя направи заради тревогите на осигурените за доходността на спестяваните от тях пари за втора пенсия след като от месец март в резултат на сривовете по фондовите борси доходността на пенсионните фондове, макар и да съответства на пазара, даде повод за притеснения. Петкова обаче днес успокои, че към момента няма тревожни резултати. Българските пенсионни фондове регистрираха отрицателна доходност между минус 7 и минус 10%, но само за периода от началото на тази година до месец март. Към днешна дата успяхме за времето оттогава досега да възстановим доходността за тази година и тя вече е около нулевите нива, което означава, че сме направили положителна доходност между 7-10% за този няколкомесечен период, посочи Петкова. Тя добави, че за дългия период на съществуване на универсалните фондове доходността не е била отрицателна, а натрупаната положителна доходност в годините от 2002-ра е била малко намалена, но сега е възстановена.
Някак стана обичайно да се казва, че доходността не пенсионните фондове е ниска, но никой не казва колко трябва да е тя, за да се счита за нормална или висока. Числата обаче показват, че от 2002 г., откакто има универсални фондове, доходността на УПФ е положителна на годишна фаза и на фона на пазара нейният процент е значително по-висок, следователно доходността е добра. Тя е толкова добра, че покрива инфлацията, каза още Петкова. Да, със сигурност доходността може да е много по-добра, но на този етап и във времена на ниски отрицателни лихви тя е добра.

На въпрос дали хората, на които предстои да се пенсионират, ще получат по-ниска пенсия сумарно, ако партидите им са в НОИ и във втория стълб от тези, които са само към НОИ, Даниела Петкова отговори, че ако в НОИ започнат да прилагат коефициента за редукция на държавната пенсия съгласно Кодекса за социално осигуряване, а не така, както е в момента – няма да има такъв риск и  за да се направи това, не е необходима промяна в закона. Тя каза още, че ако това не се направи, на хората би трябвало да се даде възможност до последния възможен момент да си прехвърлят парите в НОИ, а не да им се дава какъвто и да е времеви прозорец, и за тях няма да има никакъв риск. Най-добрият ход е въобще да няма никаква забрана за хората преди пенсия, обобщи Петкова.
В момента обаче, това, което се чува, е, че ще бъде дадена отново четвърта и последна възможност между 3- и 6 месеца хората да прехвърлят парите от фондовете в НОИ и след изтеклия 5-годишен период преди навършването на възрастта за пенсия. Петкова отново настоя тази времева забрана да отпадне.
Другите въпроси, за които предстои да бъде взето решение, е създаването на мултифондовете с възможност хората да избират сами колко рисково да е инвестирането на техните средства, както и да се регламентира как ще се изплаща така наречената "втора пенсия" от частните пенсионни дружества.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив