21 Октомври 2021, 18:26 Днес (15) | Вчера (13)

Помагат на бизнеса при обезщетинията за пенсиониране

15 Януари 2015 17:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2015, 17:27
Под лиценза на creativecommons

Има вариант работодателите да бъдат компенсирани при изплащането на обезщетения за пенсиониране

Този техен ангажимент е сред основните пречки пред наемането на работа на хора в предпенсионна възраст, заяви в Пловдив председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов на среща по повод официалното стартиране на работата по новия програмен период на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" /ОПРЧР/. 

Той припомни, че при придобиване право на пенсия, обичайното обезщетение е в размер на две брутни заплати, а ако човекът е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия си стаж - дължимото обезщетение е 6 брутни заплати. 

В България около 500 000 души са в предпенсионна възраст. Голяма част от тях са с висока квалификация, но са неатрактивни, защото възрастта им е непривлекателна за работодателите. Ако предложим атрактивни мерки, те ще бъдат наети, смята Адемов. Той препоръча през новия период на новата ОПРЧР Комитетът за наблюдение и управляващите органи да разработят допълнителни схеми, така че част от дължимите при пенсиониране обезщетения да бъдат поети от оперативната програма. 

"Склонен съм да обсъдим това предложение, то означава на работодателите да се помогне с публични средства", коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той допълни, че започват серия разговори със синдикати, работодатели и политически сили за пенсионната реформа. Ще се разискват не само пенсионните фондове, но и възрастта за пенсиониране, стажът. Надявам се да дадем възможност за по-ранно пенсиониране на някои от тези хора, заради недостиг на възраст за излизане в пенсия, а за други да потърсим облекчаване на условията за включване по програмите за заетост, заяви вицепремиерът Калфин.

И той, и Хасан Адемов, подчертаха, че досегашните програми за наемане на хора в предпенсионна възраст не са ефективни.

"Похарчени са едни пари, въпросът е какво е постигнато. Всички говорим за пенсионна реформа и че е необходимо хората в предпенсионна възраст да имат алтернатива, за да се използва техният капацитет. Защото няма човек, който може да работи и да получава доходи от труд, да иска да се пенсионира. Затова трябва да се измислят атрактивни схеми", изтъкна Адемов. 

По време на срещата в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров препоръча ОПРЧР в пенсионната система да подкрепи конкретни анализи и разработки на социалните партньори и администрацията, за да се намери най-адекватният модел на пенсионна реформа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив