21 Януари 2022, 04:50 Днес (0) | Вчера (11)

Седем водещи централни банки обясниха възможното функциониране на дигитална валута

09 Октомври 2020 16:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2020, 16:47

 

Седемте най-големи централни банки, заедно с Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ, обясниха възможното функциониране на дигиталната валута, като това става на етап, в който скоро ще бъде пуснат китайският дигитален юан на Централната банка на Китай, както и предстоящият дебют на цифрoвата валута на "Фейсбук" (Facebook) - "Либра" (Libra), предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Водещите централни банки и Банката за международни разплащания (BIS) заявиха, че основните характеристики на дигиталната валута трябва да включват устойчивост, да бъде достъпна на ниски или дори никакви разходи, да разполагат с подходящи стандарти, ясна правна рамка и подходяща роля за частния сектор. Заместник-управителят на Английската централна банка (АЦБ) и председател на комисия по плащанията на BIS Джон Кънлиф заяви, че нарастването на безкасовите плащания след въведените по-рано през годината блокади и строги карантинни мерки за борба с коронавирусната пандемия е ускорило начина, по който технологията променя формите на парите.

Централните банки започнаха да разглеждат внимателно въпроса за цифровите валути, след като през миналата година "Фейсбук" обяви своя, все още ненамираща се в обръщение дигитална валута "Либра", който ще бъде подкрепена от комбинация от основни световни валути и държавен дълг. Оттогава социалният гигант, стоящ зад "Либра",  промени плановете и сега се надява да пусне няколко т.нар. "стабилни криптовалути" (stablecoins), подкрепени от отделни реално съществуващи валути. Централните банки трябва да продължат напред, за да избегнат частният сектор да запуши пропуските в плащанията по неподходящи начини, отбеляза Джон Кънлиф от АЦБ.

Освен Фед и АЦБ, седемте централни банки, които са се обединили с Банката за международни разплащания, са Европейската централна банка, Швейцарската национална банка и Японската банка, но не включва Китайската народна банка.

Пекин вече започна тестове на дигитален юан (ренминби), като Народната банка на Китай (PBOC) заяви, че това ще увеличи обхвата на юана в свят, който в момента е доминиран от щатския долар.

Висш финансов дипломат на Япония, Кенджи Окамура, заяви в четвъртък, че Китай се стреми да спечели предимство при изграждането на собствена цифрова валута, като предупреди, че това е "нещо, от което трябва да се страхуваме".

"Не мисля, че това е състезание между централните банки", обаче посочи Кънлиф и добави, че никоя дигитална валута на дадена централна банка няма да има доминираща роля в целия свят.

Беноя Кьор, ръководител на иновациите в BIS, пък заяви, че няма международна надпревара, но има желание сред централните банки да настигнат бързо частния сектор и да го изпреварят, за да оформят бъдещето на цифровите валути.

По-рано този месец ЕЦБ заяви, че "дигиталното евро ще допълни паричните средства, а няма да ги замени. Заедно те ще предложат на хората по-голям избор и по-лесен достъп до начини на плащане". Централната банка на еврозоната публикува миналия петък доклад за потенциалното въвеждане на цифрово евро, преди да започне засилена обществена дискусия и "експериментиране" за възможните му предимства и предизвикателства. Управителният съвет не е взел никакво конкретно решение дали да пусне цифрово евро или не, уточниха обаче от ЕЦБ. Ако бъде въведено, цифровото евро само "ще допълва паричните средства, а няма да ги замества", подчерта централната банка. "Нашата роля е да осигурим доверие в парите. Това означава да се уверим, че еврото е годно за цифровата ера. Трябва да сме готови да пуснем цифрово евро, ако възникне необходимост", посочи в свое изявление председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, докато Председателят на работната група на Евросистемата и член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета отбеляза, че "цифровото евро ще подкрепи стремежа на Европа към продължаващите иновации". 

По-рано днес в интервю за БНР професор Дейвид Йермак, преподавател в Ню Йорк и специалист по дигитални валути прогнозира, че до 2023 година е възможно да има дигитално евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив