26 Октомври 2021, 08:53 Днес (0) | Вчера (11)

20 000 руснаци по-малко у нас заради фалити

06 Август 2014 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 август 2014, 10:33

Нова регулация в бранша ще пишат братушките

Между 15 000 и 20 000 руснаци няма да почиват това лято в България, заради фалитите на техните туристически оператори. В това число влизат не само организираните туристи, но и хората, които имат у нас втори дом, и остават в България по-дълго, коментира за "Монитор” проф. Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Този спад се наблюдава на всички изходящи пазари за Русия без изключение, коментира експертът. Банкрутът на руските компании ще повлияе пряко и върху схемите за транспорт.

През тази година девалвацията на рублата пряко се отрази на покупателната способност на туристите, освен това в хода на предлагането е необходима много голяма гъвкавост, за да се предвиди един оператор обезценката на валутата, след като е сключил договора с туристите, според специалистите.

Междувременно, както писа ИНСМАРКЕТ, пета туристическа компания обяви вчера, че прекратява своята дейност. В съобщението на "ИнтАэр” се казва, че преустановява дейността си заради поскъпването на валутата и негативната политическа ситуация. "ИнтАэр” повтори съдбата на другите четири оператора – петербургските "Нева” и "Експотур” и московските компании "Лабиринт” и "Роза” на ветровете.

От държавната структура Ростуризъм, която регулира бранша признаха вчера, че преустановяването на дейността на "ИнтАэр” ще окаже негативно въздействие на туристическия отрасъл. Заради сложната ситуация чиновниците разработват мерки за изменение на държавното регулиране в тази сфера, съобщи Риа Новости. В момента асоциацията "Турпомощ” извозва руските туристи от страните, в които са почивали. На клиентите на първата фалирала компания "Нева” пък предлагат да почиват безплатно в Краснодарския край, съобщава агенцията. Русия възнамерява да покрие разходите на гръцките фирми, които за своя сметка приемат клиенти на фалиралия туроператор "Лабиринт”, заяви вчера гръцкият министър на туризма Олга Кефалояни, цитирана от ИТАР-ТАСС. Решението за покриването на загубите от престоя и полетите е било взето в понеделник на заседание в Москва, в което е участвал шефът на гръцката организация по туризма (ЕОТ) Панос Ливадас и представители на руски туристически организации, каза Кефалояни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив