27 Септември 2024, 07:24 Днес (0) | Вчера (0)

2004 г. е рекордна за чуждестранните инвестиции в Югоизточна Европа

01 Април 2005 12:36 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Специалисти на "Банк Аустрия Кредитанщалт" предвиждат, че през 2005 и 2006 г. в икономиките на региона ще влизат по повече от 8 млрд. евро годишно

Страните от Балканския полуостров са предпочитано място за преки чуждестранни инвестиции през последните пет години.  Това става ясно от последния анализ за чуждестранните инвестиции в България на "Банк Аустрия Кредитанщалт" (BA-CA), основен акционер на "Ейч Ви Би Банк Биохим" (HVB Bank Biochim) и Хеброс Банк.
Обемът на преките чуждестранни инвестиции през 2004 г. в страните от ЮИЕ надвиши 8 млрд. евро. Тази сума е еквивалентна на 5% от брутния вътрешен продукт на региона, коментира главният икономист на BA-CA Мариане Кагер. По оценки на експертите от BA-CA, регионът вече е получил общо с натрупване около 41 млрд. евро ПЧИ, а през последните пет години те са се увеличили почти четирикратно.
България и Румъния са предпочитаните цели на чуждестранните инвеститори през 2004 г. Нашата страна е привлякла почти една четвърт от общия обем на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в региона за 2004 г., а Румъния - около 50 на сто.
Фокусът в България сега трябва да бъде насочен от количеството към качеството на инвестициите, коментира Петер Харолд, главен изпълнителен директор на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк. Той очаква, че високото качество на инвестициите в България и създаването на сравнителни предимства на страната ще имат положителен ефект върху икономиката и ще насърчават разширяването на бизнеса.
Въпреки динамичния растеж през последните години, навлизането на чуждестранен капитал в страните от ЮИЕ все още е сравнително слабо. Показателят за ПЧИ на глава от населението за региона е около 800 евро в  сравнение с новите страни-членки на ЕС, където тази цифра е 2,200 евро. България е пред Румъния с 1,100 евро ПЧИ на глава от населението, докато за Румъния този показател е 700 евро. Хърватия например се отличава с 2,300 евро ПЧИ на глава от населението, което е дори по-високо от средното за новите страни-членки на ЕС. Ако преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС се отложат, това може да окаже негативно влияние върху атрактивността на страната за чуждестранните инвеститори и разликите между нея и останалите държави в региона да намалеят.
Условията в страните от ЮИЕ все още се нуждаят от подобряване, за да се запази настоящият силен поток на чуждестранен капитал и след приключването на големите приватизационни сделки в тези страни и по този начин да се преодолее разликата с централноевропейските страни.  Много потенциални инвеститори все още се колебаят да се възползват от възможностите за инвестиции в някои страни от региона на ЮИЕ. Сред основните причини за това са неефективната публичната администрация, тромавата съдебна система и множество законови норми, които все още не са хармонизирани с тези на ЕС, корупция или нестабилната политическа среда. “Перспективата за членство в ЕС е силен стимул за страните от ЮИЕ да продължат с икономическите реформи. Постепенно резултатите от тези реформи ще доведат до стабилно подобрение на условията за чуждестранните инвестиции в страните от региона, което ще се отрази в силни и непрекъснати потоци от ПЧИ”, каза Мариане Кагер. Икономистите на BA-CA предвиждат, че през 2005 и 2006 г. повече от 8 млрд. евро ПЧИ на година ще бъдат инвестирани в региона.
От гледна точка на икономическите перспективи, страните в региона имат огромен потенциал. Те са сред лидерите по отношение на икономически растеж в Европа. През 2004 г. средният ръст в региона достигна 6.5% като Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора се развиваха с много по-бързи темпове от страните-членки на ЕС, в които въпреки засиления растеж икономиките имаха ръст от средно 5%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив