28 Март 2024, 16:42 Днес (10) | Вчера (12)

Акцизите - според поръчката на ДПС или натиска на нефтеното лоби

02 Декември 2003 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Предложението на кабинета за налога на течните горива е добро, смята Милен Велчев

Днес е денят, в който бюджетната комисия трябва да реши с колко в крайна сметка да се вдигнат акцизите за горивата, след като около седмица лобито на газовиците и лобито на големите петролни компании влязоха в истинска война помежду си.
Залогът е голям. По-високото повишение на акциза за единия вид гориво ще насочи част от потреблението към неговата алтернатива. Затова и различните лобита реагираха така шумно през последните дни.
Практиката сочи, че

нефтеното лоби винаги е имало силна поддръжка

от страна на властта. Нищо чудно, при положение че там са едни от най-силните петролни фирми в световен мащаб - "ЛУКойл", "Шел", ОМВ. Освен това "Нефтохим" е структуроопределящо предприятие и е сред най-големите данъкоплатци в страната. Там работят около 8000 души, които никой управник не би искал да види на улицата - било като стачкуващи, било като останали без работа.
В същото време в газовия бизнес работят многобройни, но дребни дистрибутори на пропан-бутан. Тук конците се дърпат от десетина вносители.

Най-силното им оръжие за протести са таксиджиите

които почти изцяло движат на газ. Те обаче не помогнаха при предишните повишения на акциза, нито при въвеждането на пътна такса дори за пропан-бутана за готвене.
Тази година пасиансът с акцизите се подреди първоначално според интересите на нефтеното лоби. Финансовото министерство предложи акцизът за бензина и дизела да се вдигне с 50 лв., а за пропан-бутана - със 100 лв. Така газта трябваше да поскъпне с 12-13%, а бензинът и дизелът - съответно само с 3-4% и 6-7%. И то при положение че вече сме задминали минималните ставки на газта в ЕС, а по отношение на бензина сме още много далеч от тях.
Всъщност това е и основният мотив на газовиците да искат догодина да няма никакво повишение на акциза за пропан-бутана.
Протестите на таксиджиите нямаше да помогнат и сега, ако не се беше намесило ДПС. С искането си за по-малко повишение на акциза за газта точно хората на Ахмед Доган разбъркаха картите, така че пасиансът на нефтеното лоби да не излезе.
Вероятно мотивите на ДПС бяха продиктувани от чист популизъм в контекста на битуващото схващане, че пропан-бутанът е евтиното гориво на народа.
Така

Милен Велчев бе поставен в незавидно разкрачено положение

между коалиционния партньор и нефтеното лоби. Отстрани пък седи МВФ и следи дали с данъчните постъпления ще вържем 0,7% бюджетен дефицит догодина.
Разбира се, първоначално Велчев направи лек реверанс към ДПС, като обеща на синдикатите, че повишението за газта ще е по-малко за сметка на бензина.
Но това отприщи недоволството на големите петролни фирми "ЛУКойл България", "Петрол", "Шел", ОМВ и "Екопетролиум", които започнаха совалки в парламента, за да предотвратят това да се случи. Шефът на "Нефтохим" Валентин Златев дори заплаши, че ако властта не вдигне акциза за пропан-бутана, 8000 работещи в комбината ще излязат на стачка.
Впрочем совалките на нефтените компании сред политиците показаха топлите им отношения с тях. Докато таксиджиите протестираха на жълтите павета и настояваха за среща с Велчев, министърът предпочете да изслуша искането на нефтеното лоби в кабинета на шефката на бюджетната комисия Нина Радева.
Какъв е изходът от тази сложна ситуация? Най-логично е в крайна сметка да се приеме първоначалното предложение на МФ. Това подсказа и Милен Велчев, според когото

предложението на кабинета било най-работещо

Това, разбира се, ще удари газовиците. Логично е тогава те и таксиджиите да продължат протестите. Но и тези вълнения накрая ще утихнат от само себе си, както е ставало винаги досега.
По-интересен е въпросът как ще реагира ДПС. Ако хората на Доган продължат да искат по-нисък акциз за газта, на Велчев ще му е трудно да прокара проекта си през парламента.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив