03 Май 2024, 11:11 Днес (0) | Вчера (13)

Акциите на щатските компании в петролния сектор отчетоха спад

28 Октомври 2004 14:19 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Корелацията между облигационния и валутния пазар в САЩ отново се разминава, но единствено в темповете на движение. Това се дължи на различните фактори, върху които се концентрират пазарите в момента. Съществено понижение на доходността на облигациите не се очаква, като книжата ще реагират на цената на петрола.

Макроикономически и валутен месечен обзор на Елана АД

Очакваме предстоящите икономически новини да доведат до покупки на долари и продажби на облигации, като това ще зависи и от провеждането на изборите за президент в САЩ.

Петрол и цени на суровини
Цената на петрола не последва останалите основни суровини, които прекратиха бясното си поскъпване и отбелязаха чувствително връщане от високите си равнища за последните няколко години.

Акциите на щатските компании в петролния сектор отчетоха спад, въпреки че цената на петрола продължава възходящото си движение. Индексът на акциите в сектора изпреварва движението на цената на петрола вече два пъти през тази година. Този път обаче поскъпването е движено и от предстоящия отоплителен сезон в САЩ, така че може да очакваме забавяне в този процес, ако въобще станем свидетели на чувствително поевтиняване на петрола.

Причината за временното поевтиняване на основните суровини е спада в търсенето от Китай и другите развиващи се пазари. Високите цени са причина за ограничаване на покупките и за сериозни притеснения, е китайската икономика ще забави ръста си. Това се отрази върху цените на метали като медта, която се използва за пренос на електричество. Растящото потребление на ток ще ограничи спада на цените в
краткосрочен период. Икономическият подем в Китай ще задържи също така високо търсенето и на въглищата, което ще доведе до ръст на цените и инфлация.

Поскъпването на ценните метали и особено златото, е в тясна корелация с еврото. В този случай обаче, се наблюдава засилване на фактора несигурност, който влияе върху златото и швейцарския франк, докато еврото поскъпва поради дефицита в търговския баланс и търсенето на активи. Силно влияние оказват предстоящите
президентски избори в САЩ и поскъпването на петрола, което е
причината за негативните очаквания за щатската икономика. При поевтиняване на петрола може да се очаква и движение надолу на цената на златото и EUR/USD.

РЕГИОНИ
САЩ
Икономическите показатели в САЩ показват умерен растеж, който ще бъде около нивото на тренда през следващото тримесечие. Очакванията ни, обаче, са за позитивни изненади, тъй като на пазара са отчетени прекалено много лоши новини.

Цената на петрола е в основата на бавния растеж в САЩ, тъй като доведе до намаление на вътрешното търсене. Въпреки шоковото поскъпване на горивата, американската икономика ще е по-слабо засегната от очакваното. Това се дължи на ниската инфлация и на печалбите на компаниите. Покачването на заплатите и на отработените часове през лятото увеличи разполагаемия доход на домакинствата. Това е причина за очакванията ни за по-силен реален растеж в сравнение с прогнозното ниво от 4%.

CPI и PPI индексите отчетоха покачване през септември, но на показателите, които изключват влиянието на горивата и храните. Ръстът от 0.3% на месечна база е сред най-високите стойности за годината. Това може да означава, че негативният ефект от поскъпването на петрола започва да се пренася върху цените. Очакваме умерен ръст на инфлацията към нивото от 2.50% през следващите три до шест месеца.

На заседанието на Федералния резерв на 9 ноември ще станем свидетели на поредното  покачване на лихвата в САЩ. Въпросът пред пазарите е дали ще има покачване и в края на годината. Засега очакванията на пазарите са за лихва от 2% до края на годината и постепенното й повишаване от началото на 2005 г.
Федералният резерв все още се въздържа от насоки за лихвите след заседанието през ноември. Шансовете Фед да поддържа покачването се увеличиха след данните за инфлацията.

Международната търговия се сочи за най- основателната причина за продажбите на долара. Търговският баланс отчита 50 млрд. USD дефицит вече трети пореден месец и няма основателна причина да се смята, че това ще се промени през следващите месеци. Основната тежест е цената на петрола, но нарастването на вътрешното търсене е причина за увеличение на вноса. Този фактор води до ограничаване на ръста на БВП, като това ще даде отражение върху заетостта, корпоративните печалби и продажбите на вътрешния пазар.
Еврозона Навлиза ли европейската икономика в период на икономическо забавяне? Това е основният въпрос в момента, когато наблюдаваме намаление на икономическата активност в САЩ и повишение на цените на петрола. Ситуацията в Еврозоната е различна, но също се наблюдава тенденция към спад.

Основната причина за позитивните настроения към Еврозоната е постепенното увеличение на вътрешното търсене, но в момента това не се наблюдава. Износът отчита ръст и може би наближава върховата си стойност, но има признаци на увеличение на производството на капиталови стоки и на наемането на работна сила. Доказателство за това е минималното повишение на Ifo-индекса в Германия през септември, което се дължи на очакванията. Разликата между очакванията и настоящата ситуация се свива, което сочи умерен растеж.

Инфлацията в Еврозоната се предвижва към нивото от 2%, но едва ли ще слезе под него. Ценовите индекси в големите икономики започват да се покачват, което  е признак за ръст и на съвкупния показател за региона. Поскъпването на еврото ще намали негативния ефект от петрола, но едва ли ще има намаление на инфлацията под 1.8% на годишна база. В същото време се наблюдава много слаб ръст на работната заплата. Този показател ще бъде основния двигател на инфлацията и на лихвената политика на ЕЦБ. На този момент обаче няма причини за увеличение.

Великобритания
Няма основание да очакваме ново повишение на лихвата във Великобритания от текущото равнище от 4.75%. Инфлацията е в прогнозираното ниво от 1.2% за година, но поскъпването на суровините ще доведе до умерено покачване. Това няма да е достатъчно за ново увеличение на лихвата до края на годината.
Цените на жилищата не отбелязват очакваното намаление. Това в известна степен се дължи на психологическия елемент на този пазар. Темповете на инфлация изненадващо намаляха през септември, което позволява на Bank of England да задържи повишаването на лихвите. Икономическата активност в страната е стимулирана от инвестициите, износа и дохода на домакинствата – тези фактори са много силни и ще продължат да влияят позитивно на ръста на БВП.
Данните за третото тримесечие /0.9%/ съвпаднаха с очакванията.
Япония
Високата цена на петрола и забавянето на икономическата активност по света са причините за по-слаб ръст в Япония. Въпреки това индикаторите в страната сочат запазване на импулса за растеж. Около икономиката на страната обаче се наблюдава прекалено висок оптимизъм.
Продажбите на дребно отново тръгват надолу в Япония и не може да очакваме промяна в тренда, тъй като доходите на работещите продължават да намаляват.
Осигуровките за пенсия вече са по-високи, което ще даде негативно отражение върху вътрешното търсене. Друг сериозен проблем върху растежа е охлаждането на китайската икономика. Този процес не е окончателен факт и преминава повече на думи, отколкото на сериозни мерки от китайското правителство. Високите цени на суровините обаче доведоха вече до намаление на доставките от Япония към Китай.
Силното поскъпване на еврото се дължи на икономически фактори като баланса във външната търговия, но и на позициите на големите играчи в сектора, които агресивно продават долари. Това доведе до силно импулсно движение нагоре на валутната двойка и до ръст на всички валути спрямо щатския долар. Не очакваме вербални интервенции от ЕЦБ преди нивото от 1.29-1.30 EUR/USD, тъй като банкерите разчитат на ограничаване на ефекта от поскъпването на петрола.
Японската йена също поскъпна, но в по- слаба степен спрямо еврото и валутите на Австралия и Канада. Още няма основателни признаци да се очакват големи интервенции от Bank of Japan, но най-вероятно това скоро ще стане факт.
Централната банка на Хонг Конг вече започна да купува долари и най-вероятно този процес ще се разшири и ще обхване повечето банки в Азия. Търсенето на американски облигации от централните банки също нараства, което е сигурен признак за началото на интервенциите.
Британският паунд се представя по-зле спрямо останалите европейски валути.
Това се дължи на мнението на пазара, че Bank of England ще прекрати повишението на лихвите. Въпреки това британската валута стои на по-сериозен икономически фундамент спрямо еврото и особено спрямо швейцарския франк, където най-важната причина за покупки е несигурността преди президентските избори в САЩ. Причините за обръщане на този тренд засега са само в по-добрата икономическа ситуация, но пазарът е настроен за продължаване на спада

Валутите на страните износителки на суровини бяха най-печелившите спрямо долара през последните няколко месеца. Това се дължи на високите цени на суровините, но и на икономическото възстановяване. Очакваме понижение на цените на суровините, но това няма да има толкова силен ефект върху тези валути, тъй като централните банки ще продължат да повишават лихвите, за да ограничат инфлацията и да намалят натоварването на мощностите.
ОБЛИГАЦИОНЕН ПАЗАР
Доходността на дългосрочните правителствени облигации е на изключително ниско ниво. Основната причина е поскъпването на петрола и мнението, че това ще замрази икономическия растеж. Ефектът от цените на петрола ще бъде в намаление на реалния растеж на САЩ от 0.2% до 0.5% в близките години, според оценки на Федералния резерв.
Поскъпването на суровините е доказателство за икономически растеж по света. Между дългосрочните облигации и индекса на цените на суровините има корелация, като доходността е изпреварващ индикатор с период над 1 г.
Това се дължи на гъвкавия облигационен пазар и на изпреварващата реакция на книжата към лихвената политика, реалния растеж и инфлацията. Разминаването в момента ще бъде заличено скоро, като най-вероятно суровините ще отчетат поевтиняване, а дохода на облигациите ще се повиши силно. Довод за това е и предстоящ инфлационен натиск.
Средносрочните правителствени книжа на САЩ бяха силно продадени след слабия доклад за пазара на труда през септември.
Това се дължи на прогнозата за само едно повишаване на лихвите до края на годината. Инфлацията и реалният растеж ще доведат до нови силни продажби на краткосрочни и средносрочни облигации, като очакваме дългосрочните книжа да се представят по-добре.
Както очаквахме, европейските облигации се представяха по-добре от съответните американски книжа. Доходността на 10-годишните германски книжа е 3.84%, като цените им са много по-чувствителни на новините от САЩ, в сравнение с европейските икономически показатели.
Данните в този бюлетин са събрани от различни източници и се предоставят на клиентите на “Елана Трейдинг” АД единствено като средство за информация. ”Елана Трейдинг” АД не поема отговорност за верността на предоставената информация. Нищо в този бюлетин не препоръчва покупката или продажбата на определен финансов инструмент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив