27 Април 2024, 10:12 Днес (0) | Вчера (11)

Американската икономика

23 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Месечен анализ на Елана АД

Прогнозите на Федералния резерв за американската икономика се подобряват, но това остана в страни от погледа на пазарите, които се концентрираха единствено върху лихвите. В сравнение с прогнозата при предишното изявление пред Конгреса в средата на миналата година, Фед дава по-оптимистични цели по всички основни направления. Грийнспан остава спокоен по отношение на ниската инфлация и слабото покачване на натоварването на производствените мощности.

 

Юли 2003

Февруари 2004

Q4/04 спрямо Q4/03

 

 

Реален ръст на БВП

3.50% - 5.25%

4.00% - 5.50%

Дефлатор

1.00% - 1.50%

1.00% - 1.25%

Q4

 

 

Безработица

5.50% - 6.00%

5.25% - 5.50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така Алън Грийнспан обобщи пред Конгреса ситуацията в началото на годината. Той отбеляза “внушителните печалби” в потребителския и бизнес сектор на американската икономика. Речта на председателя на Фед носи съществено изменение, не само спрямо предишната, но и по отношение на изявленията при редовите заседания на FOMC.

Грийнспан отбеляза значителния ефект от намаляването на федералните данъци, силното търсене от домакинствата, благодарение на ниските лихви по ипотеките и бума на рефинансирането на заемите. Покачването на цените на недвижимите имоти и на акциите подобри чувствително финансовото състояние на средното американско семейство. В същото време скокът на корпоративните печалби стартира дългоочаквания инвестиционен процес, особено при оборудването и софтуера.

Председателят на Фед е доволен от гъвкавостта на американската икономика и очаква висок растеж през 2004 г., който може да достигне 5%. Основата за оптимизма му са облекчените условия при кредитиране, близките до 0% краткосрочни лихвени нива и фискалните стимули. Грийнспан очаква експанзия в съвкупното търсене през 2004 г. при запазване на ниска инфлация.

 

Индексите, измерващи активността в индустрията, продължиха да показват силните темпове на възстановяване на промишлеността. ISM-индексите обаче отчитат основно мнение за предстоящите месеци, а реалните данни като нивото на поръчките, индустриалното производство и натоварването на мощностите показват по-слаби нива.

 

Ниските реални лихви подкрепят не само рефинансирането на ипотеките в страната, но и реалното строителство, което запази високите си темпове. Жилищата и разходите за държавно строителство се покачват, но в строителството на офиси, хотели и индустриални обекти има рязко свиване.

Секторът остава по-оптимистичен на фона на индустрията. Растежът в услугите ще продължи и в следващите месеци. Най-силно внимание се обръща на компонентата на заетостта в ISM-индекса, тъй като услугите не генерираха достатъчно нови работни места. Всяко подобрение ще се тълкува изключително позитивно.

Безработицата намалява до 5.6% през януари, а новите работни места бяха 112 хил. при очаквания за поне 175 хил. Отново индустрията отбеляза намаление на работните места. Седмичните заявления за помощи от безработни се задържат около 350 хил. Нивото от 400 хил. се счита за ключовото, под което американската икономика създава работни места. През последните месеци се наблюдават ниски нива, включително и спад на безработицата, но те се дължат не на създадените нови работни места, а на високият брой на отчаяните американци, които не търсят работа. Производителността на труда обаче расте с изключително високи темпове – 2.7%, благодарение на индустрията - 4.8% за четвъртото тримесечие. Това няма да продължава вечно и през тази година ще започне наемане на нови работници, за да се запазят темповете на ръст на производството. В същото време се наблюдава намаление на разходите за труд, което се дължи на увеличените продажби.

Предварителните данни за четвъртото тримесечие се оказаха по-слаби от очакванията – растеж от 4.0%, който най-вероятно ще бъде ревизиран във възходяща посока, тъй като е трудно да се оцени правилно ефекта от фискалните стимули в страната. Дори и това да не стане, регистрираният растеж от 6.1% през второто полугодие е най-големият от 1984 г. досега.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив