20 Април 2024, 02:05 Днес (0) | Вчера (10)

Без застраховка оставаш на улицата

31 Октомври 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Забравяме да защитим дома си, но никога колата

Осем семейства от Стара Загора останаха на улицата, защото не са застраховали дома си. Застраховката на дома е един от продуктите, на които компаниите в бранша възлагат най-големи надежди като потенциал.

Застрахователните компании у нас предлагат подсигуряване на няколко основни риска в своите стандартни продукти за защита на дома. Като основни рискове се считат рисковете от пожар, мълния, експлозия, сблъсък или падане на пилотирано летателно тяло, негови части или товар. Като допълнителни рискове могат да се застраховат умишлен пожар, бедствия като буря, градушка, проливен дъжд, наводнение, увреждане от тежест при естествено натрупване на сняг или лед и/или измръзване, земетресение, изтичане на вода и пара от резервоари, тръбни инсталации и включените към тях уреди и увреждане на имуществото вследствие измокряне от вода, изтекла от водопроводната мрежа в резултат на забравени чешми и кранове, имплозия, свличане или срутване на земни пластове и/или увреждане от действие на подпочвени води.
Съществуват и множество други рискове, които застрахователят може да подсигури, ако проявите предвидливост да защитите своя дом. В светлината на случая от началото на седмицата обаче си заслужава да споменем възможността да застраховате "гражданската си отговорност" за причинени имуществени вреди на трети лица от застрахованото имущество в резултат на настъпили застрахователни събития, покрити по клаузите, включени в застрахователната полица.
Повечето от компаниите у нас предлагат различни варианти на промоционални пакети и намаления, целящи увеличаване на продаваните полици по имуществено застраховане. Вече стана традиция по време на кампанията за сключване на "Гражданска отговорност за МПС" в края на годината да се предлагат специални отстъпки на клиентите, които използват случая, за да сключат и застраховка за имуществото си.
ЗК "Български имоти" например тази година предложи комплексна застраховка "ГО на МПС, каско и имуществена застраховка", като отстъпките, които се ползват, са за физически лица - до 5%, а за юридически лица (фирми) - до 10%.
В ЗПАД "Булстрад" например можете да застраховате домашното си имущество, като само срещу 25 лева ще получите защита с лимит на отговорност от 15 000 лв. Само основните рискове за сградата ще бъдат покрити при премия от 10 лева, като покритието е 10 000 лева, движимото имущество ще бъде защитено с 5 лева премия и лимитът на отговорност ще бъде 3000 лева.
В ЗПАД "Алианц България" при едновременна застраховка на имущество - "Пожар" и/или "Жилищни сгради и домашно имущество", в комбинация с "Гражданска отговорност" (задължително ниво) и/или "Каско", и/или "Злополука на местата" по време на кампанията, тази година се правеше отстъпка 10% от премията на имуществените застраховки.
В ДЗИ застраховката "Пожар и други опасности" също е на особена почит. Съвсем скоро предстоят коледните празници и ако отстъпките на компанията за тези празници станат традиционни, ни очаква намаление на цените с рекордните 40%. Но като се имат предвид обичайните ставки за тази застраховка, едва ли е нужно да се рискува и да се чака толкова дълго, за да се подсигури този риск. ДЗИ предвижда класифициране на сградите, които застрахова според това, кога са построени. Например масивни и полумасивни сгради, които са строени преди 10 години, се застраховат в зависимост от жилищната площ за премия в размер на 19 лева за 40 кв. метра и 58 лева за 200 кв. метра жилищна площ. Когато споменатите площи са строени наскоро - от 5 до 10 години съответните премии са 23 и 113 лева.
Застрахователите от "Европа" пък направиха специално проучване сред клиентите си миналата зима и установиха нагласата на хората, обърнали се към тях за застраховка, към имущественото застраховане. 75% от участниците в проучването са заявили, че биха искали да сключат и имуществена застраховка. Практиката обаче показва, че само 5.1% от тях са сключили имуществена застраховка.
По случай своята 10-годишнина пък компанията обяви и промоционална пакетна имуществена застраховка, комбинирана със семейна злополука. Продуктът осигурява защита на дома съчетава и семейна злополука.
Цената е 24 лева за срок от една година. Има и още три варианта. В зависимост от лимита на отговорност на застрахователя цената за една година при тях варира до 120 лева, като в съответствие с повишената премия се увеличава и застрахователната сума.

Историята

Нито един от 88-те пострадали нямат застраховка

Гръмнал бойлер остави на улицата 88 души в Стара Загора. Разрушени са носещи стени на сградата на блока, в който стана битовият инцидент в началото на седмицата. Хората са били евакуирани и настанени в хотел. Осем семейства са останали без жилища. Възможно е част от щетите да бъдат покрити от правителствената комисия за бедствията и авариите. Това е вторият инцидент с гръмнал бойлер за последните месеци. Застраховките на имущество, които се предлагат у нас, са напълно равностойни по своето качество на световните лидери в застраховането. Въпреки това едва след като "се опарим", се сещаме, че е било добре да предвидим защита на дома си от различните бедствия, които могат да разрушат "домашното ни огнище".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив