09 Май 2024, 01:59 Днес (0) | Вчера (10)

Борбата със застрахователните измами се ожесточава

18 Октомври 2003 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Борбата със застрахователните измами, които са се превърнали в международен проблем, беше една от основните теми на шестата международна конференция "Застрахователни измами, кражби и контрабанда на МПС",

Борбата със застрахователните измами, които са се превърнали в международен проблем, беше една от основните теми на шестата международна конференция "Застрахователни измами, кражби и контрабанда на МПС", проведена от 14 до 16 октомври в хотел "Кемпински Зографски" в София.

Най-типични случаи на измами в застрахователната практика напоследък са инсценировките на застрахователни събития - кражба, грабеж, палеж или авария на МПС. На следващо място по честота е застраховането на автомобили, които вече са причинили вреди или са катастрофирали, като се антидатират полиците или едно МПС се застрахова едновременно при различни застрахователи. Отчетено беше намаление на кражбите на застраховани автомобили за деветте месеца на 2003 г. с 49% в сравнение с миналата година. Този резултат се отдава на ефективната намеса на полицейските органи при издирването на откраднатите коли, усъвършенстване на граничния и митническия контрол и на действията на застрахователите. Данните за тази година сочат, че най-много кражби са регистрирани на територията на София - 49%, Варна - 11.5%, Бургас - 9.6 процента. Около 60% от откраднатите автомобили са застраховани за суми до 20 000 лв., а тези до 40 000 лв. са около 27 процента. От намерените МПС около 70% са произведени през последните две години.

Асоциацията на българските застрахователи е определила като свой приоритет изграждането на информационна система за действащи полици по застраховки "Каско" и "Гражданска отговорност", за обмен на информация, за предотвратяване и разкриване на застрахователни измами. Застрахователите предлагат да получат достъп до Единната информационна система за противодействие на престъпността АИС "КАТ"- МВР, осигуряваща бърз контрол над участниците в пътнотранспортни произшествия.

На конференцията беше представена специализирана автоматизирана информационна технология за застрахователни компании, разработена от Дирекция на национална служба "Полиция", ДЗИ и фирма "Индекс-България" ООД, която би трябвало да усъвършенства информационния обмен между полицията и застрахователите.

Представители на фирма "GPS-България" очертаха основните аспекти и резултати от работата си със застрахователите и полицията за намаляване на броя на откраднатите автомобили и на застрахователните измами. Според техните данни през 2000 г. с GPS устройства са оборудвани 307 автомобила, получени са 263 сигнала за кражба и е откраднат само един от тях. През 2002 г. са оборудвани 2065 МПС, опитите за кражба са 578, а откраднатите автомобили са девет. При шест от тях е установена застрахователна измама. На форума бяха представени още фирмите "Р.А.П.А.С.-97" и "Секюрити група Алфа" и тяхната работа за ограничаване на застрахователните измами и кражбите на МПС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив