23 Април 2024, 14:05 Днес (6) | Вчера (13)

Българските облигации отново с исторически ниска премия

31 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Еврооблигациите на България с падеж 2007 г. и ДЦК, деноминирани в евро с падеж 2010 г., през вчерашния ден отново се котираха и търгуваха с рекордно ниска рискова премия

Еврооблигациите на България с падеж 2007 г. и ДЦК, деноминирани в евро с падеж 2010 г., през вчерашния ден отново се котираха и търгуваха с рекордно ниска рискова премия над съответните им бенчмарк емисии от ЕС. Повлиян от разпродажбите на руски дълг в началото на седмицата /след настъпилата несигурност в Русия след ареста на шефа на ЮКОС/ и общия спад на възникващите пазари, спредът на българския дълг спрямо европейските и щатските бенчмаркове съществено се разшири от отчетените преди това рекордно ниски нива. Въпреки това само няколко дни по-късно, пренебрегвайки и негативния нюанс след първия тур на местните избори в България, цените на книжата се покачиха.
Все повече инвеститори отчитат успешния сценарий за присъединяване на страната към ЕС през 2007 г. и получаване на инвестиционен кредитен рейтинг още през следващата година. И това въпреки съществуващите рискове - рекорден дефицит в текущата сметка и предстоящото гласуване на бюджетната политика на страната за 2004 г. Дефицитът по текущата сметка на страната за първите седем месеца е 950 млн. USD спрямо 276 млн. USD за същия период на 2002 г. От една страна, разрастването му се формира от внасянето на стоки с инвестиционна цел - което е благоприятно за икономиката. От друга, той може да натежи прекалено върху икономиката и валутния съвет, ако тенденцията се запази в средносрочен период.
Бюджетната политика ще остане възловият фактор за страната, още повече в условията на разрастващ се дефицит по текущата сметка и липсата на място за маневриране в монетарната политика. Правителството е запланувало бюджетен дефицит от 0.7% от БВП спрямо 0.5% за т. г. Това в известна степен ще конфронтира позицията на правителството и МВФ. Постигането на съгласие между двете страни ще е много важно за възможностите за повишаване на рейтинга на страната, тъй като настоящото споразумение с фонда изтича през февруари 2004 г. Въпреки това опитът отпреди година показва, че не е невъзможно сключването на ново споразумение.
В международен план кривата на доходността в САЩ е много странна, като при дългосрочните матуритети е flat. В еврозоната тя също има рекорден наклон. Въпреки разликата в очаквания растеж в САЩ /между 5-6% за годината/ и Европа /около 1% за годината/ доходността на 2-годишните е почти еднаква. Изхождайки от теорията, би следвало доходността на щатските облигации да бъде доста по-висока, при положение че инфлацията и в двата региона се очаква да бъде между 1 и 2% на годишна база. Едно от обясненията е, че лихвите на Фед са на най-ниското си ниво от 1958 г. При създалите се външни условия и растеж на българската икономика /между 4 и 5% за година/, понижаващи се рискови премии за инвеститорите, присъединяване на България към ЕС и запазване на инфлацията в умерени рамки закупуването на най-краткосрочните и най-дългосрочните книжа се препоръчва от фондовите мениджъри. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив