04 Май 2024, 07:14 Днес (0) | Вчера (0)

Глобалните институционални фондове подкрепят дълговия пазар

02 Ноември 2004 11:53 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Мениджърите на инвестиционни фондове, управляващи активи за $3 000 млрд. са придобили облигации на обща стойност $996 млн., освобождавайки се от акции в размер на $135 млн.

Според проучване на EmergingPortfolio, през октомври тази година, глобалните инвестиционни фондове са инвестирали в облигации повече средства, откогато и да било преди, в ущърб на капиталовите пазари, съобщи Тhe Financial Times.
Мениджърите на инвестиционни фондове, управляващи активи за $3 000 млрд. са придобили облигации на обща стойност $996 млн., освобождавайки се от акции в размер на $135 млн.
Трябва да се отбележи, че доходността по дълговите книжа през годината като цяло сочи ръст, независимо, че FOMC на САЩ повиши лихвите по рефинансирането, което е рядко явление на пазара на дългове с фиксирана доходност.
Много инвеститори приписват необичайното поведение на пазара с 60% скок на цените на суровия петрол, считано от 1 януари 2004 година насам, което повлече след себе си неспирни прогнози за забавяне на глобалния икономически ръст и отслабване на натиска върху Федералния резерв за по-нататъшното повишаване на лихвите в страната.
"През годината и особено през октомври високите цени на петрола, ниските размери на печалбите, както и очакванията за забавяне на световния икономически растеж "открадна" инвеститорите от фондовите пазари към дълговите", коментира управляващият директор на EmergingPortfolio.
Според аналитици, политическата ситуация в САЩ също изигра своята роля, особено напрежението преди предстоящите днес президентски избори в САЩ.
През тази година глобалните фондове са увеличили общия обем на инвестиции на $5.4 млрд., повишавайки обемите на активите си с 7.4%. Това отразява неочаквано високия интерес към дългови книжа.
Независимо от очакванията за ниска доходност, облигациите на Министерството на финансите на САЩ се покачиха с 3.8% в доларово измерение, докато държавните ценни книжа на Великобритания показаха доходност от 4.6%, на еврозоната - 5.7%.
За сравнение, най-широкият фондов индекс на Ню Йоркската фондова борса отчете ръст от 2.8 на сто и то при чести колебания в стойността.
Аналитикът от Lehman Brothers Киаран Охагън коментира пред FT, че докато основната лихва в САЩ се повишаваше, брутната стойност на заимстванията оставаше на рекордно ниски нива, повишавайки привлекателността на облигациите към инвеститорите.
Лихвата на САЩ, която в момента е 1.75% (беше повишавана на три пъти от август с по 25 б.п.) все още е на една трета от рекордното й ниво през 2000 година.
"Огромната част от дълговите книжа се държат от такива инвеститори като банки и инвестиционни фондове. На пазара са представени и много пенсионни фондове. За тях стойността на финансирането е ключов фактор. Но не трябва да се забравя, че инвестициите в акции е много по-рисково", подчертава Охагън.
Ненаситният апетит на азиатските Централни банки към държавните облигации на САЩ също подкрепяше пазара на фиксираната доходност.
Анаис Ферай, аналитик от Nomura смята, че ширещият се в момента песимизъм по отношение на глобалното икономическо развитие през 2005 година е нанесъл сериозен удар по капиталовите пазари. "Догодина може би ще видим отток на капитали в полза на акциите", казва още Ферай.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив