25 Април 2024, 20:24 Днес (14) | Вчера (12)

Голямата спекулация със софийските имоти

05 Декември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Частни интереси спират изграждането на втора пешеходна зона Кръгът "Капитал" иска да прибере милиони от разпарчетосаната столица

Всяка община по света има недвижими имоти, които стопанисва сама или в съдружие с частни инвеститори. Столичната не прави изключение. За целта си има фирма "Софийски имоти". Тя управлява основната част от общинската собственост. Дружеството има големи активи, бизнесът е доходен, апетитите - огромни. След всяка сделка остава по някой недоволен. И се заговаря за корупция. Достатъчно е да си спомним истерията около изграждането на хотел "Хилтън" и на "Софияленд". Днес всички са доволни. И от хотела, и от увеселителния парк. Сега на същата атака е подложен друг проект на "Софийски имоти" - втората търговска пешеходна зона на столицата в кв. "Иван Вазов". 
За изграждането на втора пешеходна зона в София се говори от края на 2000 г. Става въпрос за пространството от задната част на НДК на бул. "Пенчо Славейков", хотел "Хилтън", музея "Земята и хората", спортния комплекс "Спартак" и входа на Южния парк. Идеята е тук да няма градски транспорт и автомобили. Вместо тях малко влакче да свързва НДК с Южния парк. Да има магазини, увеселителни заведения и спортни площадки. И тъкмо да започне реализацията на проекта, пак се завихри скандал.
Миналия петък след драматично заседание Столичният общински съвет (СОС) наложи вето върху всички сделки с общински имоти за срок от 6 месеца. Решението засяга най-вече дейността на "Софийски имоти". Докато трае забраната, комисия ще проверява дали досега е имало нарушения. Още на другия ден след заседанието на СОС в медиите изтече обширна информация, че 11 изключително атрактивни общински терена са влезли в активите на ново акционерно дружество точно между двата тура на местните избори в София. С други думи, сделката умишлено е реализирана в този период, за да остане незабелязана. И тук е първата спекулация.
С решение №54 от 9 октомври 2002 г. СОС дава съгласие "Софийски имоти" да участва с апортна вноска в акционерно дружество, което да реализира проекта за втора пешеходна зона. Условията за това са описани подробно в документа. "София сити къмпани" АД е учредено на 23 септември 2003 г. В него влизат "Софийски имоти" и два холдинга - "Слънчев бряг" и "Стара планина". На 31 октомври 2003 г. с решение на общото събрание капиталът на дружеството е увеличен. Както изисква законът, промяната е обявена във Фирменото отделение на Софийския градски съд. И той се е произнесъл с решение от 4 ноември. Съдът не спира работа по време на избори. Магистратите си гледат делата независимо от кметската надпревара.
Втората спекулация е около частните инвеститори, "София сити къмпани". Според издание на кръга "Капитал" в дружествата имало лица, свързвани с бивши силови групировки. Истината е, че "Стара планина" и "Слънчев бряг" са публични дружества с над 140 000 акционери и много строг контрол. Интерес към въпросните терени са проявявали всякакви инвеститори. Но само двата холдинга са се съгласили да внесат парите в брой. Затова са били предпочетени. Капиталът на "София сити къмпани" сега е 18,4 млн. лв. От тях "Софийски имоти" държи 6,239 млн. лв., като участва с апортна вноска и има блокираща квота от 34%. Останалите вноски са парични.
Третата спекулация се върти около това кой ще спечели от сделката
Въпросните терени се намират в скъп квартал. Цената на квадратен метър незастроена площ тук е минимум 50 евро, като реални сделки са сключвани и на нива от 250 до 300 евро. А квадратен метър от завършен апартамент в този район се търгува по 650-700 евро, че и повече. Така сделката на "Софийски имоти" изглежда още по-апетитна. Върху тези площи обаче няма да се строят жилища и офиси. Тук ще има детски спортни площадки, магазини и пешеходна зона, което предполага доста по-ниска плътност на застрояване. Това със сигурност ще се хареса на хората от квартала, пък и на всички софиянци и гости на столицата. Но не влиза в сметките на кръга "Капитал", откъдето са и най-яростните атаки срещу сделката. За всеки частник е изгодно да купува на безценица разпарчетосани терени, после да вдига една до друга огромни сгради и да продава вече готовото строителство. Точно това правят напоследък капиталци. Според запознати групировката усилено изкупува недвижими имоти в София.
Защо обаче общинската фирма "Софийски имоти" трябва да е по-глупава от един частник? За нея е далеч по-изгодно не да продава празни площи, а да участва в бъдещата собственост на построеното върху тях. И да печели от това. В момента дружеството стопанисва над 300 имота в София. Ако то бъде закрито, каквито идеи вече се чуват, всичките обекти ще се обявят за продажба чрез търг. Това ще доведе до рязко падане на техните цени. Разбира се, временно. Който успее да си купи терен сега, само след 2-3 години ще бъде милионер, без да си е мръднал пръста. Така че в истерията около поредната сделка на "Софийски имоти" няма нищо лично. Просто бизнес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив