28 Март 2024, 19:02 Днес (11) | Вчера (12)

"Гражданска отговорност" поскъпва с 25-30%, или средно с 15 лв. догодина

23 Септември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Шофьорите очакват ядове от промените в определянето на премиите. Застрахователите признават, че още не са готови за свободна конкуренция

Сериозни промени в определянето и плащането на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" очакват българските шофьори в близките две години. Комисията по финансов надзор е готова с проект за промяна в Закона за застраховането, в който се предлага да отпаднат минималните стойности на застрахователните премии по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" (това са сумите, които плащат застрахованите). Вече е изготвен и проект за постановление, в което се регламентират промените в лимитите на отговорност - обезщетенията, които се изплащат на пострадалите лица.
Освен премахването на минималните прагове в проектозакона са предвидени мерки за избягване на кампанийността при плащането на застраховката. Идеята е "Гражданската отговорност" да не е задължително от 1 януари до 31 декември, а от предпочетена от водача дата и да важи една календарна година.

Не всеки притежател на книжка ще плаща застраховка

Лансираната преди време идея на Комисията по финансов надзор
всеки, който има книжка, да плаща "Гражданска отговорност" независимо има ли кола, кара ли я или не, е отпаднала от проекта.
От комисията предлагат застрахователите да въведат допълнителни критерии при определяне на застрахователните премии. Идеята е цената на "Гражданската отговорност" да зависи не само от кубатурата на автомобила, но и от пола, възрастта, професията на водача, от това дали има и колко произшествия.
Всички промени се налагат заради

синхронизирането на застрахователната система с европейската

Необходимостта надзорът да се оттегли от застрахователния пазар се налага заради изискването на ЕС за либерализиране на застрахователния пазар. Повишаването на лимитите на отговорност е заложено в чл. 1, ал. 2 на Европейската директива 84/5/ЕЕС. Ангажиментът за плавно изравняване на лимитите е приет от нашата страна при затваряне на преговорната глава 3 - "Свободно предоставяне на услуги". Ако отпадането на минималните прагове стане реалност през 2005 г., дружествата сами ще фиксират размера на застрахователната премия по "Гражданска отговорност" и ще ги представят в комисията за одобрение. Надзорът може да изиска корекции.
Тези намерения възбудиха

недоволство след застрахователите

"Категорично против сме премахването на долния праг на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това ще доведе до пълен хаос на застрахователния пазар", заяви пред в. "Сега" членът на управителния съвет на Асоциацията на застрахователите Николай Сотиров, който е и изпълнителен директор на "Армеец".
Според него, ако това се случи, ще се увеличи нелоялната конкуренция в гилдията. "Тарифите по застраховката се определят след продължителна оценка и анализ. Ако проектът се приеме, някои дружества ще се изкушат да обявят твърде ниски цени на застраховките, за да печелят клиенти", смятат застрахователи. Според тях това обаче може да увеличи риска компаниите да не успеят да изплатят обезщетенията на пострадалите и да последват фалити на по-малки дружества.
Застрахователите настояват оттеглянето на надзора да стане чак след 2005 г., когато ще се въведат и допълнителните критерии за определяне на премията по застраховката.
Гилдията обаче е единодушна, че

трябва да се вдигнат лимитите на отговорност

Според първоначалните изчисления те ще се качат почти двойно. "Няма съмнение, че новите тарифи ще бъдат приети, защото това е правителствена политика", заяви за в. "Сега" членът на управителния съвет на Асоциацията на застрахователите и изпълнителен директор на "Алианц" Максим Сираков. В момента при средна цена на застраховката от 50 лв. за имуществени вреди се изплащат до 70 000 лв., а за неимуществени - до 100 000 лв. за едно увредено лице и до 140 000 лв. за две и повече увредени лица. Новите суми, които ще се изплащат при обезщетения, ще са съответно 100 000 лв. за имуществени щети, 200 000 лв. за неимуществени щети за един пострадал и 240 000 лв. за двама и повече, предвижда готвената промяна. До влизането ни в ЕС лимитите трябва да станат

350 000 евро за неимуществени и 100 000 евро за имуществени

вреди. След като правителството приеме новите лимити, от комисията трябва да определят минималните премии по застраховката за 2004 г. Повишението на застрахователните лимити може да радва застрахователите, но не и собствениците на автомобили. Качването на границите на отговорността означава повишаване и на застрахователните премии, което сериозно ще се отрази на джоба на българския шофьор. "Застраховката ще поскъпне с около 25-30% от 1 януари 2004 г.", прогнозира Сираков.
Това означава повишение средно с около 15 лв. Ако до този момент шофьор със среден клас автомобил от 1200 кубика е плащал около 50 лв., през следващата година сумата ще скочи на 65-70 лв.

Потърпевши ще бъдат шофьорите

"Как да плащам тия пари за задължителна застраховка, като тя колата ми не струва толкова. Това си е жив обир", коментират водачи. За тях промяната в застрахователните премии не е изненада, тъй като всяка година цените се покачват. "Всичко е заради тоя Европейски съюз", ядосват се те. И недоволстват, че поскъпването на застраховката става поетапно, а не еднократно, след приемането ни през 2007 г. Повечето водачи недоумяват защо сумите не се изравнят с европейските, когато страната стане реален член на съюза. "Това си е чиста печалба за фирмите, които ще прибират по-големи суми, преди да е станало реално необходимо застраховките да се изравнят с европейските", негодуват обаче шофьорите.
Обяснението на застрахователите и институциите обаче е, че

повишаването на лимитите е добро най-вече за гражданите,

защото по този начин се увеличават и изплащаните обезщетения на пострадалите, които в момента са твърде ниски. Данните показват, че за първото шестмесечие на годината при лимити на отговорност до 100 000 лв. при неимуществени щети средният размер на изплащаното обезщетение е 6351 лв. За имуществени щети, където лимитите на отговорност са до 70 000 лв., средната сума, изплащана от застрахователите на пострадалите лица, е 582 лв. Това е така, защото лимитите на отговорност са максималната определена сума за обезщетение. Застрахователят определя размера на обезщетението след предварителен оглед и оценка и изплаща такива суми, каквито прецени. При по-тежки случаи размерът на обезщетението се определя от съда, но възможността да се изплати максималната сума е нищожна, коментират експерти.
Застрахователите планират за четирите години, които ни остават до приемането в Евросъюза, застрахователните премии да нараснат до 200-300 евро, колкото са минималните тарифи в Европа. "Няма да се измерваме с Германия, Франция и Англия, където тарифите тръгват от 700 евро", успокоява шофьорите Сираков. Те ще зависят от характеристиките на водача и автомобила. Планира се по-рисковите шофьори да плащат многократно повече. "За такива се определят младите шофьори и тези, които нямат опит", обясняват застрахователи. В Германия например минималната премия за водач от нерискова категория е 250 евро, а за рисковите е 700 евро. Тази система ще бъде въведена най-рано през 2005 г.



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив