19 Април 2024, 01:49 Днес (0) | Вчера (11)

ДOO на червено с над 637 млн. лв. догодина

22 Октомври 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Осигурителният институт обещава малка глътка въздух за работодателите

Според предварителните разчети за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) през следващата година неговите фондове ще бъдат на червено с 637.8 млн. лв. Субсидията от републиканската хазна ще надхвърли с над 1.6 пъти тазгодишната финансова инжекция за осигуряването и ще отбележи своеобразен рекорд за последните няколко години (виж таблицата за дефицита на ДОО).
Все още не всички параметри в бюджета на ДОО са уточнени. Някои обаче вече са сигурни. През 2004 г. за около
200 000 самоосигуряващи се

Минималният осигурителен доход остава 200 лв.

Както и досега, върху 50 лв. ще плащат тези, които се прехранват единствено от земеделие.
Вдига се обаче максималният осигурителен доход, спрямо който в края на годината се прави изравняване на вноските. От 1000 лв. той става 1200 лв. Това увеличение ще вкара в касите на ДОО 15.2 млн. лв. допълнително, но част от тези пари ще дойдат едва в началото на 2005 г., когато се прави годишното изравняване на осигурителните вноски.
Още 54.1 млн. лв. свежи пари очаква Националният осигурителен институт (НОИ) от вноски по правителствените програми за заетост. Според прогнозите през 2004 г. по тях ще бъдат наети близо 104 500 безработни.
Леко увеличение на приходите за ДОО - с около 6.5 млн. лв., ще има също в резултат на новите минимални осигурителни прагове, които в сравнение с тазгодишните се повишават средно със 7%.
Тези три мерки изчерпват „облагите“ на ДОО през следващата година. Много повече са очакваните промени, които допълнително ще изпразват държавните осигурителни фондове.
По закон от догодина се увеличава вноската във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване - от 2% на 3%. Това означава, че НОИ трябва да преведе на частните фондове 39.9 млн. лв. допълнително.
След неколкогодишно отлагане вече е окончателно решено, че

НОИ ще поеме първите три дни от болничните

Това съвсем справедливо облекчение за работодателите ще натовари бюджета на ДОО с още 49.7 млн. лв. Държавата се опита да намали тази „загуба“, като свали обезщетенията за първите пет дни отсъствия по болест от 80% на 50% или поне на 70% от брутната работна заплата. Синдикатите обаче остро се противопоставиха и размерът на болничните остава непроменен. Все пак и синдикати, и работодатели са съгласни сумата да се намали от 2005 г., ако въпреки засиления контрол върху издаването на болнични листове и догодина се запази тенденцията на масови злоупотреби.
Работодателите по всяка вероятност няма да плащат осигурителни вноски върху ваучерите за храна, от което НОИ няма да получи 15 млн. лв. Ако тези две облекчения за фирмите наистина станат факт, те ще спестят на бизнеса 64.7 млн. лв., пресметна управителят на НОИ Йордан Христосков.
Въпреки настояването на работодателите фирмите да бъдат освободени от осигурителни вноски върху обезщетенията за бременност, раждане и отглеждане на дете до двегодишна възраст те ще продължат да ги плащат и догодина. Променя се обаче механизмът за отпускане на самите обезщетения за майчинство. Те ще се изплащат само ако жената има не по-малко от три месеца осигурителен стаж през последните 12 месеца преди да излезе в майчинство. В момента минималният изискван срок е само седем дни и дава възможности за скъпоструващи измами.
Макар и незначително, разходите на ДОО ще се повишат и от увеличаването на минималното обезщетение за безработица. От 70 лв. то става 80 лв. Максималното обезщетение остава 140 лв.
През 2004 г.

Фонд „Безработица“ ще има допълнителен разход

от 25 млн. лв., които ще се отделят за създаване на новия самостоятелен фонд за гарантиране вземанията на работниците при фалит на предприятието. Новият гаранционен фонд ще се захранва с 0.5% от осигурителната вноска за безработица, но ще бъде отделен от консолидирания бюджет на ДОО.
Заедно с минималната работна заплата с 20 лв. - от 100 лв. на 120 лв., се вдига обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст.
Поради финансова невъзможност да премахне изцяло тавана на пенсиите държавата реши, а синдикатите и работодателите приеха да се промени механизмът за определяне на въпросния таван. В бъдеще той ще бъде процент от максималния осигурителен доход. Засега има консенсус този процент да бъде 35%. Все още не е ясно обаче максималният осигурителен доход за коя година да служи за база - дали за годината, за която ще важи съответният таван на пенсиите, или за предходната година. Ако се изчислява върху дохода за 2004 г. (1200 лв.), както предлагат социалните партньори, таванът на пенсиите ще бъде 420 лв. Заместник социалният министър Валери Апостолов обаче смята за по-логично максималната пенсия да зависи от максималния осигурителен доход за предходната година. За 2003 г. той е 1000 лв., което означава таван на пенсиите 350 лв.
Засега НОИ прави разчетите си при първия, по-висок вариант от 420 лв. Сметките показват, че

Новият таван ще „глътне“ допълнително 140 млн. лв.

Догодина разходите за пенсии ще скочат и заради увеличаване размера на новоотпусканите пенсии. Това ще е резултат от корекция във формулата, по която ще се изчисляват тези пенсии. Досега в нея участваше средният осигурителен доход за календарната година преди годината на пенсиониране. В бъдеще ще се взема предвид средният осигурителен доход за 12-те календарни месеца преди месеца на пенсиониране. Тоест, ако човек се пенсионира през април 2004 г., при пресмятането на неговата пенсия ще влиза не средният осигурителен доход за страната за 2003 г., а средният осигурителен доход за 12-те месеца от април 2003 г. до март 2004 г.
Заради новоотпусканите пенсии и заради индексацията на всички пенсии от 1 юни 2004 г. с 5.8% ДОО ще похарчи 250 млн. лв. допълнително. Ще се индексират всички пенсии, включително вдигнатите от новия таван. Това ще доведе до номинален ръст на парите за старост с 13.2% и средният доход на един пенсионер ще надхвърли 47% от средната нетна заплата за страната.

Какво влезе в осигурителните фондове през 2003 г.

Затягането на осигурителната дисциплина от началото на тази година наля значителен финансов ресурс във фондовете на Държавното обществено осигуряване (ДОО). През първите девет месеца на тази година приходите скочиха общо с 250.5 млн. лв. в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е ефектът от въвеждането на минималните осигурителни прагове - 90.4 млн. лв. допълнително за ДОО. Задължителната регистрация на трудовите договори увеличи броя на осигурените лица и вкара в касите на ДОО 67.6 млн. лв. повече.
Естественото нарастване на средната работна заплата донесе допълнителни приходи от 64.9 млн. лв., а увеличението на осигурителния доход за самоосигуряващите се - още 20.8 млн. лв. Въпреки обвиненията към програмите за осигуряване на заетост, че имат за цел да субсидират ДОО, допълнителните приходи по тяхна линия са най-малко - 15.6 млн. лв.
„Тази година бюджетът на общественото осигуряване няма да има допълнителен дефицит. Субсидията от 382 млн. лв. за фонд „Пенсии“ ще бъде достатъчна“, похвали се управителят на НОИ Йордан Христосков. В края на годината той дори очаква остатък от тази субсидия. Излишъкът ще бъде поне 10 млн. лв. Той ще бъде по-голям, ако бюджетните служители получат 13-а заплата.
Увеличение на приходите има и в здравноосигурителния фонд. За деветте месеца на 2003 г. там са постъпили 61.3 млн. лв. повече, отколкото през същия период на 2002 г. Във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване са влезли 12.4 млн. лв. повече.
 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив