25 Април 2024, 18:29 Днес (14) | Вчера (12)

"Делойт енд Туш": Бизнесът в ЦИЕ се бави с подготовката за еврочленство

24 Юли 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Повече от половината от компаниите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) правят твърде малко или почти нищо като подготовка за поемането на ефектите от членството в Европейския съюз (ЕС).

Повече от половината от компаниите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) правят твърде малко или почти нищо като подготовка за поемането на ефектите от членството в Европейския съюз (ЕС).

Това показва актуално проучване на одиторите от "Делойт енд Туш" сред 3800 бизнес организации от региона, цитирано от Ройтерс.

Над 50% от компаниите в осемте посткомунистически страни от ЦИЕ, които догодина ще се присъединят към ЕС, все още не са започнали организирана подготовка за своето интегриране към общия пазар.

"Това означава, че те не са напълно наясно с въздействието на евроинтеграцията върху тяхната дейност", твърдят от "Делойт енд Туш". Едва 8% от компаниите считат, че са изцяло подготвени и в синхрон със стандартите в ЕС.

Проучването свидетелства, че около 60% от централно- и източноевропейските компании са оптимистично настроени за своите перспективи след влизането в Евросъюза. Повече от 50% от фирмите обаче признават, че не знаят достатъчно за законодателството в Обединена Европа.

Нещо повече, близо една трета от компаниите признават, че изобщо не са информирани за законовите изисквания към дейността им в ЕС.

По-малките бизнес организации, които оперират предимно на местни си пазари, повсеместно знаят най-малко за правилата в ЕС и са най-слабо подготвени за своето функциониране след получаването на еврочленство от техните държави.

Сред най-добре информираните за това как да се адаптират към общия пазар са компаниите от Словения.

В Унгария едва 10% от представителите на бизнеса знаят какви предизвикателства носи присъединяването към ЕС, а в Чехия 24% от компаниите не са направили нищо, за да се подготвят за интегрирането към високо конкурентната европейска среда.

-------------------------

При почти застиналата активност в глобалната икономика, регионът на ЦИЕ е изправен пред рисковете от забавен стопански растеж и големи проблеми с управлението на държавните финанси. Многото различни трудности в подготовката за членството в ЕС са очевидни в четирите най-големи държави-кандидатки - Чехия, Унгария, Полша и Словакия, но те не са непознати и сред другите страни от групата - от Естония на Балтийско море до България на Черно море. Това пише в свой анализ британският делови всекидневник "Файненшъл таймс". Най-големият проблем пред бъдещите еврочленки според изданието е бюджетният дефицит. В Унгария дефицитът в държавните финанси за миналата година достигна 9.4% от брутния вътрешен продукт (БВП), в Чехия - 7.3% от БВП, в Полша - 5.7% от БВП и в Словакия - 5.5% от БВП. Тези страни имат да извървят още дълъг път докато влязат в изискуемите граници от Маастрихтския договор за до 3% от БВП годишен бюджетен дефицит.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив