15 Май 2024, 09:43 Днес (1) | Вчера (11)

Еврозоната

23 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Месечен коментар на Елана АД

Данните за износа на Германия бяха изключително позитивни. Излишъкът по външната търговия на страната през декември беше 10.4 млрд. EUR. Още по-изненадващ беше износът, който отчете ръст от 7.1% спрямо година назад, достигайки най-високото си ниво за последната половин година. Това доказва, че засилването на еврото не е толкова голям проблем, колкото се считаше досега – макар и рано да се правят генерални изводи. Основната причина за това е в изоставането на влиянието на валутните промени с едно до три тримесечия в сравнение с положителния ефект от подобреното глобално търсене. В такъв случай предстои до половин година да бъде отчетено забележимо намаление на печалбите на европейските износители и на обема на търговията, а дотогава регионът ще се възползва от силното търсене.
ZEW-индексът на бизнесочакванията в Германия отбеляза намаление през февруари, което се дължи на спад в очакванията на анкетираните. В същото време се наблюдава подобряване на настоящата ситуация. Стойността на индексът Ifo отчете покачване през януари, отбелязвайки че покачването на еврото няма негативно влияние върху корпоративната среда. Разликата между компонентата на настоящата ситуация и бъдещите очаквания остава изключително висока – това може да доведе до рязко намаление на индекса, тъй като износителите ще коригират прогнозите си за бъдещия ефект от еврото.
PMI-индексите за промишлеността и услугите в Еврозоната се стабилизираха на нива, които прогнозират добри темпове на възстановяване на икономиката на региона.
Великобритания
BoE прогнозира нарастване на инфлацията до 2006 г. на 2%, заедно с покачването на БВП. Икономиката на страната отчете 2.5% растеж на годишна база през последното тримесечие на миналата година, който е най-големия за изминалите четири години. Перспективите за растеж пред страната се подобряват, благодарение на вътрешното търсене и особено на крайното потребление на домакинствата. Според нивата на фючърсите, на пазара се очаква ново покачване на лихвите в средата на годината. Инфлацията се покачи до 1.4%. За задържането й на ниски нива има вина покачването на паунда, а стратезите на BoE се опитват да поддържат силна британска валута – съществуват притеснения сред тях, че лирата ще поевтинее силно, ако не бъдат „изпълнени” прогнозите на пазара за повишаване на лихвите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив