20 Април 2024, 16:46 Днес (0) | Вчера (10)

"Евроинс Иншурънс Груп" обяви поредната си, но едва ли последна сделка

17 Август 2015 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Калин Димитров
A+ A-
Последна редакция: 17 август 2015, 09:14
eurohold.bg

Интересите на ЕИГ са насочени към пазари от страни членки на ЕС, в които все още нямат свои компании

Българската финансова компания "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Crеdit Agricole Life, собственост на френската банкова група Crеdit Agricole. Сделката е договорена и се очаква да бъде завършена до края на 2015 година след одобрение от съответните регулаторните органи, съобщиха на 21 юли т. г. от пресцентъра на "Евроинс".

С придобиването на гръцкото дружество "Евроинс Иншурънс Груп" ще разшири дейността си в Гърция. Българската компания стъпи в южната ни съседка още през август миналата година, но само чрез свой посредник, който предлага приоритетно автомобилни застраховки.

В момента "Евроинс" има бизнес в шест страни в региона, в които обслужва над 2 млн. клиенти. В пет от въпросните страни групата е мажоритарен собственик, а в Сърбия притежава дял от 10% от местната компания Takovo Osiguranje. Освен в региона и със собствени компании, "Евроинс Иншурънс Груп" по линия на свободното предлагане на услуги в ЕС развива бизнес и в още две страни – Испания и Полша.

 Покупката на Crеdit Agricole Life е четвъртата поред сделка по придобиване, реализирана от "Евроинс Иншурънс Груп" за последните две години. В началото на годината българската компания купи застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна - съответно "HDIЗастраховане" и HDI Страхування - Киев.
Преди това ЕИГ придоби дружествата за животозастраховане и общо застраховане на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и бизнеса на австралийската застрахователна група QBE в България и Румъния.

Последната "перла в короната" на "Евроинс Иншуранс Груп" е второто животозастрахователно дружество, което придобива групата. Първото е закупената през август 2013 г. "Интерамерикан България Животозастраховане".

Второто – Crеdit Agricole Life, работи в Гърция от 2001 г. и по информация от "Еврохолд" е сред най-значимите в сектора на животозастраховането. Активите на компанията оценени на 500 млн. евро. В тях се включват резервите, всички инвестиции и парични средства на дружеството, които изцяло са инвестирани в първокласни активи извън Гърция. Инвестициите са в различни инструменти, включително дългови и дялови ценни книжа, като собственият капитал на компанията е приблизително 60 млн. евро, поясни специално за в-к "Застраховател прес" Кирил Бошов, председател на Съвета на директорите на "Евроинс иншурънс груп".
От страна на купувача отказаха да обявят цената по сделката заради клауза за конфиденциалност.

Според Бошов след приключване на всички формалности около сделката за придобиване на гръцката животозастрахователна компания, тя най-вероятно ще бъде преименувана на "Евроинс Гърция". Мениджмънтът на компанията обаче ще бъде запазен и неговият опит ще бъде използван за развитие на животозастрахователния бизнес на групата и в другите страни, в които имат свои компании. Въобще животозастраховането ще стане един от приоритетите на групата в близко бъдеще, уточни още Бошов.

Пак според него, придобиването на гръцката компания е изпълнение на стратегията на ЕИГ за експанзия и укрепване на позицията й на една от водещите застрахователни компании в региона, както и диверсификация на застрахователното портфолио чрез увеличаване на животозастрахователните операции. В рамките на следващите 1-2 години мениджмънтът на "Евроинс Иншурънс Груп" се надява да генерират приходи от над 350 млн. евро, а в средносрочен план те да достигнат дори до 500 млн. евро.

Как се стигна до сделката? ... малко предистория.
Преди 20 години – през 1995 г., е създаден "Еврохолд България", който през годините претърпява различни преобразувания.
През април 1998 г. холдингът учредява застрахователно дружество "Евроинс" АД, което оперира на българския застрахователен пазар.
През пролетта на 2007 г. "Еврохолд България" увеличава капитала си с 40 млн. лв чрез публично предлагане на акции на БФБ. Още тогава мениджърите на холдинга заявиха своите амбиции с набраните средства да опитат от местна компания да станат сериозна регионална компания, която да предлага финансови небанкови услуги и в частност да придобие дялове от застрахователни компании в съседните на България страни.
Началото беше дадено още средата на същата година. На свое заседание на 13 юни 2007 г. Комисията за финансов надзор (КФН) разгледа заявление на ЗД "Евроинс” АД, за намерението на дружеството да предлага застраховка "Гражданска отговорност”, свързана с притежаването и използването на моторни превозни средства, в осем страни от Европейския съюз. Съгласно Кодекса за застраховането застраховател, получил лиценз за извършване на застрахователна дейност в България, може да извършва дейност на територията на друга държава членка на ЕС при условията на единния лиценз. Според изискванията застрахователят предварително уведомява КФН, като посочва видовете застраховки, които възнамерява да сключва и съответните държави, в които има намерение да ги предлага. "Евроинс" посочи тогава, че възнамерява да предлага "Гражданска отговорност" в Австрия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Франция и Белгия при условията на свободата на предоставяне на услуги. Към днешна дата българския застраховател се е възползвал да предлага свои застрахователни услуги в малка част от изброените страни.

Първата международна инвестиция на холдинга датира от 28 юни 2007 година. Тогава българската компания купува 75% от румънското застрахователно дружество Asitrans Asigurari, основано през 1994 г. като дружество застрахователните превозвачи в северната ни съседка. Към онзи момент дружеството разполага с 81 представителства в цяла Румъния, от които 7 са в Букурещ, а за компанията работят над 470 служители и 5500 застрахователни агенти.
Според изнесената тогава публичното пространство информация цената на сделката е 12,5 млн. евро. Към тогавашния момент Asitrans Asigurǎri е 14-тата по премиен приход застрахователна компания в Румъния. Дружеството е било, а и през годините остана като специализирано в автомобилното застраховане, но предлага и целия спектър от други общозастрахователни услуги.
През 2006 г. премиите на придобития румънски застраховател са възлизали на 18,56 млн. евро, само за първите 5 месеца на тази година техният обем вече възлиза на около 80 млн. евро.
В края на 2007 г. дружеството е преименувано на "Евроинс Румъния".
Пак през 2007 г., но само че в нейния край, се учредява холдингът "Евроинс Иншурънс Груп", който е създаден с цел да обединява настоящите към момента, а и бъдещите инвестиции на "Еврохолд България" в застрахователния сектор в България и другите страни, където групата има и ще има свои дружества.

На 2 февруари 2008 година ЕИГ прави втората си сделка в региона. Придобива 83,25% от македонската застрахователна компания Mаcosped Osigurovanje. Цената на сделката, която тогава се появи в публичното пространство, беше 7,3 милиона евро. До края на същата година Евроинс увеличи дела си в македонското застрахователно дружество на 91,4 % и смени името му. Към днешна дата пазарният дял на компанията я нарежда на 4-5 място на македонския застрахователен пазар.

На 1 септември 2008 година ЕИГ придоби 41 948 акции в сръбската застрахователна компания Takovo Osiguranje, представляващи 10% дял в сръбската публична компания. Сделката е извършена на Белградската борса и е на стойност 3,65 млн. евро, съобщиха тогава от българското дружество. Към датата на сделката Тakovo е шестата по пазарен дял сръбска застрахователна компания измежду тези с лиценз за общо застраховане. Амбициите на "Еврохолд България" и ЕИГ в съседна Сърбия с времето да увеличат по-осезаемо присъствието си на пазара на финансови небанкови услуги. Това обаче по една или друга причина не се случи и към днешна дата българският застрахователен холдинг е собственик само на въпросните 10% от сръбското застрахователно дружество.

В края на януари 2009 година ЕИГ обявиха пред българските медии, че придобиват 90% от капитала на "Интер Сигорта" срещу 427 хил. евро.
"Интер Сигорта" е основана през 1997 г. като част от холдинга "Нергис Груп". Компанията имаше лицензи за всички предлагани в Турция общозастрахователни продукти, но през последните години преди сделката не е извършвала активна дейност. Плановете на ЕИГ за развитието на турското застрахователно дружество тогава включваха разширяване на клоновата мрежа и инвестиране на поне 10 млн. евро през следващите две години чрез увеличения на капитала.
Заради финансовата криза или по друга причина инвестицията в Турция е замразена и към днешна дата дружеството не развива никаква дейност.

Точно заради влошената финансова и икономическа обстановка в света вследствие кризата от 2007-2008 г. "Евроинс Иншурънс Груп" не предприе други покупки. Периодът се използва от мениджмънта на групата за укрепване и развитие на компаниите на пазарите, на които вече бяха влезли. В същото време явно се е изчаквал и подходящият момент за следващата добра инвестиция и придобивка.
На 21 август 2013 година "Евроинс Иншурънс Груп" и холандската финансова група Achmea подписаха договор за българските застрахователни компании "Интерамерикан България" и "Интерамерикан България Животозастраховане". Споразумението касаеше прехвърляне на застрахователните дейности на Achmea в България. Портфейлът на общозастрахователното дружество беше прехвърлен в "Евроинс България", а животозастрахователната компания продължи да съществува като самостоятелно дружество, но беше преименувана в края на годината на "Евроинс Животозастраховане". Сделката успешно приключи до края на същата година. Голяма част от клоновата мрежа на "Интерамерикан България" заработи под бранда на "Евроинс", като компанията успя да задържи над половина от клиентите от придобитото дружество в общото застраховане и почти всички в животозастраховането.
Интересен е фактът, че "Интерамерикан България" ЗЕАД е първото българско застрахователно дружество, основано с чуждестранен капитал след либерализиране на пазара през 1998 година. През 2008 г. холандците учредиха и животозастрахователна компания, а имаха и сериозни намерения в областта на допълнителното здравното осигуряване. След като 15 години компаниите, носещи бранда "Интерамерикан" не успяха да се позиционират на мястото, което искаха техните акционери, а и инкасираните през последните няколко години от съществуването им загуби доведоха до логичното оттегляне на холандската финансова група чрез продажба на активите в България.

На 4 декември ЕИГ обяви и втората си сделка за фаталната за някои 2013 година. Сделката този път беше с австралийската застрахователна група "Кю Би И" и включваше бизнеса на компанията в България и Румъния. Съгласно споразумението, сключените застрахователни полици на "Кю Би И" на тези пазари ще бъдат прехвърлени към "Евроинс" АД след получаване на съответните регулаторни одобрения. "Кю Би И" в България и Румъния предлагаше основно застраховки Имущество,и Отговорности и Туристическите застраховки.
Бизнесът на австралийците в съседна Румъния беше повече от скромен – премийните приходи бяха едва около 1 млн. евро. В България компанията правеше между 10 и 15 млн. лева оборот от много добър и нискорисков бизнес. Този бизнес "Евроинс България" в огромната си част успя да съхрани и развие, а също така да вземе мениджъра на "Кю Би И – клон София" Румяна Бетова в своя управленски екип.
Новата сделка и изненада от страна "Евроинс Иншурънс Груп" дойде на 20 февруари 2015 година.
На тази дата българската застрахователна група подписа договори за покупко-продажба с базираната в Хановер Talanx International за придобиване на българския и украинския им бизнес, съответно HDI Застраховане и HDI Страхування -Киев.
Брутният премиен приход на двете компании, предмет на сделката, възлиза на 13 милиона евро (2013 г.) за българската и 16 милиона евро (2013 г.) за украинската компания. Общата печалба преди лихви и данъци (EBIT) на двете компании е в размер на около 1 милион евро за 2013 година.
Транзакцията е предмет на регулаторни одобрения в двете страни и се очаква да бъде финализирана съвсем скоро. В България ЕИГ вече е придобило 10% от акциите на HDI България и ще придобие и останалата част от пакета собственост на Таланкс след разрешението на Комисията по Финансов Надзор. В Украйна също повечето административни пречки са паднали. Последно на15 юли т.г. антимонополният комитет на Украйна разреши на българския застраховател ЕИГ да придобие над 50% от акциите на застрахователна компания "HDI Страхування –Киев". През март тази година ЕИГ придоби 10% от акциите на украинската компания. ПАТ "HDI Страхування – Киев" е публично акционерно дружество, специализирано в рисковото застраховане. До края на годината се очаква всичко, свързано с придобиването на украинското дружество, да е приключило и то да бъде преименувано. Мениджмънтът ще бъде запазен, а също и каналите за продажба. С оглед сложната политическа обстановка в страната, от ЕИГ не предвиждат сериозни инвестиции и реорганизации на дружеството, а по-скоро запазване на сегашното състояние, което е относително добро. За по-сериозни планове за развитие на дружеството може да се говори едва след успокояване на политическата и икономическа обстановка в страната, обясни Кирил Бошов.
Що се отнася до българското дружество, носещо името ХДИ, то в момента тече преструктуриране на персонал, клонова мрежа и продукти, като от ЕИГ се надяват промените също да приключат до края на 2015 година. Изпълнителният директор на "HDI Застраховане" – Петър Аврамов е назначен за изпълнителен директор и в "Евроинс България" с цел плавното и успешно вливане на бизнеса от старото в новото дружество. По-голямата част от персонала и клоновата мрежа на българо-немското дружество е запазена, а с това мениджърите на ЕИГ са надяват да запазят добрата част от неговия бизнес.
Към днешна дата клоновата мрежа на "Евроинс България" възлиза на 104 офиса, което я нарежда сред компаниите с най-много точки на продажба. Успоредно с това компанията разполага със собствена агентска мрежа, а също успешно работи с всички големи брокери в страната.

По последните официални данни на КФН към 31 май т.г. "Евроинс Бъгария" има премиен приход от 53,95 млн. лв., което със 74,6% повече в сравнение със същия период на миналата година. Освен това трябва да вземем под внимание, че към края на май т.г. премийните приходи на "HDI Застраховане" възлизат на 11,3 млн. лв., бизнес, който в по-голямата си част ще се влее след изтичането на действащите полици в "Евроинс България".
Към момента пазарният дял на компанията е около 8,5 на сто, коетой отрежда 6-то място в класацията по премиен приход. След пълното приключане на преструктуррането на придобитите дружества и бизнес у нас мениджърите се надяват техния пазарен дял да достигне до 10% или да заемат 4-5 място по премиен приход у нас.
На въпрос на в-к "Застраховател Прес" към Кирил Бошов дали сделката с гръцката застрахователна компания Crеdit Agricole Life е поредната или последната, той с усмивка на уста заяви, че се надява да е поредната, а не последната. Отхвърли обаче категорично слуховете, които обикалят в застрахователния бранш у нас за придобиване на нова компания, оперираща на българския застрахователен пазар. Обясни, че интересите на ЕИГ са насочени към пазари от страни членки на ЕС, в които все още нямат свои компании.

Авантюрата:
Не всички сделки на "Евроинс иншурънс груп" са успешни. На 12 май т.г. българската застрахователна група е отправила необвързваща оферта да придобие американската застрахователна компания Tower Group International (TGI), писа на 16 май вестник "Капитал". Акциите на въпросната компания са търгувани на американската борса NASDAQ и е имала капитализация от 1 млрд. долара, която заради финансови проблеми е паднала до 100 млн. долара. Според информация на същия български вестник, "Евроинс" е предложила цена от 3,75 долара на акция, или грубо около 200 млн. долара. Това е близо два пъти пазарната оценка на целия "Еврохолд" в момента на Българска фондова борса (БФБ), а също и близо два пъти тази на обекта на предложението.
В свое съобщение до SEC от 15 май т.г. ръководството на TGI декларира офертата на "Евроинс", но в същото време обявява, че няма да я разглежда, защото обсъжда друга оферта.

Интервю с Кирил Бошов, председател на СД на "Евроинс Иншурънс Груп", можете да прочетете в раздела "Интервюта" в сайта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив