25 Септември 2024, 09:23 Днес (1) | Вчера (3)

Еуфорията около застраховката “Гражданска отговорност” отминава

23 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Крайният срок, до който собствениците на някакъв вид МПС трябваше да си закупят задължителната по закон застраховка “Гражданска отговорност” изтече в края на миналата година.

Еуфорията около предлагането на застраховката и съответно нейното закупуване вече отминава, но интерес към нея ще има поне до края на март, коментират представители на различни застрахователни компании. По  традиция, през последните няколко години в законния срок заветната полица си купуват предимно т.н. съвестните шофьори и тези, които ползват автомобилите си целогодишно, а не сезонно. Много автомобилисти по една или друга причина отлагат закупуването на “Гражданска отговорност” кой със седмица, кой с месец, а други и за по-дълго. Извън кампанията за “Гражданска отговорност” най-натоварени за нейната продажба месеци са януари и март. Купувачите на застраховката през януари са предимно хора, които или са забравили да я сключат навреме, или пък не са им стигнали парите около коледните празници, а има и такива, които първо са глобени от КАТ, а след това са отишли да се сдобият с необходимата им полица. По информация на дирекция “Пътна полиция” към МВР само за 6 дена в началото на януари са засечени 731 шофьора от цялата страна, които не са имали “Гражданска отговорност”. Естествено те са санкционирани, но само толкова. За съжаление проверките за наличието на задължителната застраховка от страна на КАТ са също така кампанийни, както и нейната продажба от страна на застрахователните компании.

В продажбата на “Гражданска отговорност” след новогодишната еуфория се очаква и втори пик през март. Тогава със задължителната застраховка се сдобиват т.н. летни шофьори, които карат автомобилите си само през пролетта и лятото. От по-късното сключване на застрахователния договор въпросните собственици на МПС спестяват по някой лев, тъй като си взимат полица не за една година, а за 8 или 9 месеца. За съжаление не е малък и процентът на собствениците на МПС, които въпреки задължителния  характер на застраховката не си я купуват. Тъжната статистика от миналата година показва, че от регистрираните у нас 3 111 921 МПС-та едва около 1 556 000 са има ли “Гражданска отговорност”.

След като цените на застраховките за тази година скочиха средно с около 30% очакванията на специалистите бяха, че броят на собственици на автомобили, които няма да си купят “Гражданска отговорност” ще се увеличи.

Въпреки, че е още рано за равносметки и сериозни анализи, първоначалните данни на застрахователните компании са обнадеждаващи.

“Истинската картина за това как е приключила кампанията по продажбата ”Гражданска отговорност” ще има едва през март, но към настоящият момент може да кажем , че не само сме задържали старите си клиенти, но имаме и много нови”, съобщиха мениджъри на “Булстрад”, компанията, която държи най-голям пазарен дял в продажбата на задължителните застраховки.

Със запазени или леко увеличени обеми на продадените полици се похвалиха и представителите на “Алианц България”, “Армеец”,“Орел”. Малките компании като “Левски Спартак”, “Виктория” и “Общинска застрахователна компания” отчитат пък ръст на продажбата в пъти. Ако всички тези предварителни прогнозни резултати се оправдаят, то броят на застрахованите автомобили ще се увеличи, но едва ли ще е с много. За да е по-голям процента на автомобилистите, които ще си закупят “Гражданска отговорност” е необходимо да се предприемат конкретни мерки за промяна философията на застраховката, правната рамка, която е регламентира и мерките за контрол от страна на КАТ.

Първият сигнал за желание нещо да се промени дойде от Комисията за финансов надзор, която за първи път откакто има специализиран надзорен орган, започна да проверява дружествата за евентуални нарушения при предлагането на “Гражданска отговорност”. Целта на проверката според Нуредин Кафелов, член КФН е да се установи дали застрахователните дружества правомерно са предлагали всевъзможни бонуси на клиентите, които са си закупили застраховка от тях. Резултатите от проверките и съответно наказанията, които ще бъдат наложени на съгрешилите застрахователи ще станат ясно до 20 дни, уточни Кафелов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив