03 Май 2024, 17:20 Днес (0) | Вчера (13)

Задължителната "Гражданска отговорност" за 2005 г. ще бъде пусната на пазара в началото на декември

22 Октомври 2004 11:14 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

КФН се разбра с компаниите за автомобилните полици

Преди десетина дни Комисията за финансов надзор (КФН) публикува на интернет страницата си проект за Наредба за задължителното застраховане, която третира всички условия за предлагането на застраховката "Гражданска отговорност". Изненадата от този акт беше голяма както за застрахователните компании, така и за техните клиенти. Дружествата от бранша бяха, меко казано, стреснати от факта, че в проекта за наредба не откриха голяма част от своите предложения за промяна на нормативния документ, които според тях били много важни за бизнеса. Клиентите пък бяха изненадани от новината, че застраховката за 2005 г. ще поскъпне. И ако последното е неизбежно и въпросът е само с колко, то различията между застрахователи и надзор са много сериозни и трябваше спешно да се търсят диалог и компромис между страните.

След първоначалното противопоставяне между КФН и застрахователните компании през последната седмица станахме свидетели на неколкократни срещи между експерти на спорещите страни и на известно доближаване на позициите им по казуса със задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

В проекта на надзора например се предвижда от януари 2005 г. по застраховката "Гражданска отговорност" за неимуществени вреди застрахователите да гарантират покритие от 400 хил. лв. за всяко събитие при едно пострадало лице и 480 хил. лв. при две или повече лица. За имуществените вреди лимитът е 140 хил. лв. за всяко събитие. Проектът предвижда още застрахователите сами да определят цената, на която ще предлагат застраховката, но тя не може да бъде по-ниска от определените в наредбата минимални нива. Предлага се годишната минимална рискова премия за леките автомобили до 2000 куб. см да е 89.28 лв., а за тези над 2000 куб. см - 93.62 лв.
Именно с обявената от КФН цена на "Гражданска отговорност" и с начина на нейното определяне не бяха съгласни застрахователите. След неколкократните срещи между техни представители и експертите на КФН повечето от противоречията бяха изгладени, съобщи за КЕШ членът на Управителния съвет на АБЗ и изпълнителен директор на ЗАД "Армеец" Николай Сотиров.
Има още някои неща за доуточняване, сред които е и цената на застраховката, допълни още Сотиров.
Едно от най-важните неща, за които вече са се договорили КФН и АБЗ, е при сключване на застраховката "Гражданска отговорност" за 2005 г. автомобилите да се делят не на 2 групи, както бяха предложили надзорниците, а на три категории - с обем на двигателя до 1800 куб. см, до 2500 куб. см и над 2500 куб. см. Заради тази промяна ще се наложи допълнително уточняване на рисковите премии по застраховката. Над нея в крайната цена на полицата ще се начисляват 5 задължителни коефицента, чийто размер ще се определя от самите компании. Първият зависи от това, дали водачът е причинявал катастрофи през последните 3 г. (това ще може да се доказва с декларация от самия застрахован или от КАТ), вторият - от пола, възрастта и стажа му зад волана, третият - от предназначението на превозното средство (лично, служебно, състезателно, за превоз на опасни товари), четвъртият - от района на управление (страна, столица, областен град, град или село), петият - от броя на водачите, които ще ползват автомобила. Крайната цена ще се определя, като над тези коефиценти се прибавят и разходите за реклама, администрация, данъци и коми-
сиони, обясни Сотиров.
Според него най-вероятно повечето компании ще предложат за първата година (2005 г.) коефициент единица за 5-те предвидени критерия, тъй като все още няма необходимата база данни, която да даде възможност на застрахователите да се възползват пълноценно от новите критерии за ценообразуване. Това обаче ще е само през първите 1 - 2 години, а след това нещата ще си дойдат на мястото. Едно е сигурно, че цената на застраховката още за 2005 г. ще е над 100 лв., категорични са повечето застрахователи
Очаква се проектът за новата наредба да е готов в началото на ноември, а до средата на месеца да бъде приета от комисията и обнародвана в Държавен вестник. Кампанията по "Гражданска отговорност" за догодина ще започне най-рано през декември, коментират застрахователните експерти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

До кога ще слушате глупостите и ще му вярвате на този некадърник НИКОЛАЙ СОТИРОВ. За тази обща база данни ни говори вече 5 - 6 години и то все едно и също, че се работи по нея и до 1 - 2 години ще я има. Факт неоспорим е, че въобще не се работи по този проблем, защото застрахователите немогат да се разберат помежду си и не желаят да си предоставят базите от клиенти. А КОЛЕТО вече 6 години си чеше езика, досажда ни с глупоститте си, а в същото време не е свършил работа и за 2 стотинки. Незнам как водещите застрахователи са го избрали и го търпят да е председател (Несменяем) на Комисията по автомобилно застраховане в АБЗ, а може би се забавляват от простотиите му. Сега пък го избраха и за член на управителния съвет на Гаранционния фонд - да управлява парите отчислени от тях. Пази Боже!!!
#1 | от Велико Зарчев | преди
Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив