03 Май 2024, 15:13 Днес (0) | Вчера (13)

Застрахователи предлагат защита си срещу терористите

02 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Няколко застрахователни компании предлагат своята защита срещу терористични актове. За да се възползвате от тази възможност повечето компании искат да сключите с тях застраховка "Имущество".

Застрахователна компания "Левски Спартак" ще покрива щети от терористични актове, съобщиха в началото на тази седмица мениджъри на дружеството. От компанията официално оповестиха, че вече предлагат на своите клиенти риска "Тероризъм" като допълнително покритие към популярната застраховка "Имущество". Новият продукт е съобразен с водещите европейски практики и с изискванията за максимална сигурност, твърдят още експертите от "Левски Спартак". Пак според тях въпросната застраховка ще покрива щети в резултат на незаконни действия и насилие срещу обществено значими обекти и лица, с цел привличането на общественото внимание и предизвикване на страх.
Въпреки, че продуктът е пуснат буквално преди дни ЗК "Левски Спартак" вече е сключила няколко застрахователни договора като сред първите клиенти са фирми от туристическия бранш.
Освен "Левски Спартак" още няколко компании у нас предлагат покритие на рискове свързани с терористични действия. Въпросното покритие не се предлага като самостоятелна застраховка, а като допълнително услуга към стандартните имуществените застраховки. Единствената компания, която има специализиран застрахователен продукт покриващ рисковете "Саботаж и тероризъм" е "Ей Ай Джи България". Първата си полица компанията продава буквално дни след най-кървавия атентат в историята на човечеството извършен на 11.09.2001 г. в Ню Йорк.
"Булстрад" и "ДЗИ-Общо застраховане" нямат продукт срещу тероризма, но застраховат имуществото срещу злоумишлени действия на трети лица. Въпросните застраховки покриват щетите причинени от експлозии, взривове и други подобни действия. Такава застраховка могат да си купят, както физически лица за тяхната недвижима собственост - къща, апартамент или вила, така и собственици на хотели, промишлени и търговски площи и други.
Естествено делът на застраховките за лично имущество е незначителен сравнение с фирменото имущество. Цената на застрахователната полица зависи от степента на риска, който предварително се оценява от експерти на застрахователната компания. Няма застраховка, която да гарантира 100% сигурност, допълват специалистите.
Някои от компаниите покриващи риска от тероризъм няма да ви изплатят обезщетение дори и да имате застраховка, ако актът не е насочен срещу вас. За да получите все пак някакво обезщетение в полицата изрично трябва да е посочено, че застрахователя покрива и непреки щети по имуществото. За съжаление броят на застрахователите, които имат подобна клауза в договорите си са твърде малко.
Други като "Алианц България" например ще ви платят обезщетение дори и терористичните действия да не са насочени към вас стига да имате застраховка с допълнително покритие срещу тероризъм и саботаж. Всъщност продуктът на българо-немското застрахователно дружество макар и като допълнително покритие към имуществените застраховки се доближа най-близко до същинските застраховки срещу терористични актове. Даже пълното покритие на предлаганата от компанията услуга е срещу "война, стачки, граждански вълнения, тероризъм и саботаж". Според експертите на "Алианц България" много важно при имуществените застраховка е да се диференцира обикновения вандализъм от същинските терористични актове.  
Интерес към застраховките покриващи рисковете свързани с тероризъм не се радват на кои знае какъв голям интерес, споделят застрахователните експерти. За тях клиентите се сещат най-често след поредната терористична атака в някоя от горещите точки на света. Раздвижване на пазара и повишено търсене на покритие срещу риска тероризъм през последните 1-2 години се наблюдаваше след започване войната в Ирак, по-късно след атентатите в Турция и сега след трагедията, която се разигра в Испания, коментират застрахователните експерти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив