29 Май 2024, 19:10 Днес (1) | Вчера (7)

Застрахователи прогнозират криза в сектора заради ураганите това лято

13 Октомври 2004 16:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според данни на Института за застрахователна информация на САЩ, щетите за последните два месеца ще са за около $22-23 млрд. Ураганът Чарли ще струва $6.8 млрд., Франсис - $4.4 млрд. Ураганите Айвън и Джанет, по предварителни оценки - $4 млрд. до $7 млрд. всеки от тях

През миналата седмица световният лидер в презастраховането Swiss Re оляви, че обемът на обезщетенията, които ще изплати заради серията от урагани, които връхлетяха САЩ, Япония и Карибите това лято ще достигне $750 млн. Според оценка на компанията, загубите в сектора само в САЩ ще са размер на $23 млрд., а това може да изправи застрахователния пазар на границата на сериозна криза, коментира Dow Jones.
От десетте най-опустошителни урагани, вилняли на територията на САЩ, четири бяха това лято (Чарли, Франсис, Айвън и Джанет), като при това стихиите не прекъснаха шест седмици подред.
До тази година най-значелни щети бяха нанесени от урагана Ендрю през 1992 година, като обезщетенията тогава надхвърлиха $20 млрд.
Загубите за компаниите от застрахователния сектор през това лято вероятно ще бият всички прогнози.
Според данни на Института за застрахователна информация на САЩ, щетите за последните два месеца ще са за около $22-23 млрд.
Ураганът Чарли ще струва $6.8 млрд., Франсис - $4.4 млрд. Ураганите Айвън и Джанет, по предварителни оценки - $4 млрд. до $7 млрд. всеки от тях.
Според изчисления на най-големия по активи презастраховател в света Munich Re, общите щети от природните стихии това лято, включително тихоокеанските тайфуни Сонгба и Чаба, ще са за около $50 млрд, а застрахователните загуби - за $35 млрд. До този момент в САЩ вече са подадени над 2 млн. заявления за обезщетения до застрахователите.
По този начин, сумите които ще бъдат принудени компаниите от сектора да изплатят, ще са по-ниски единствено от обезщетенията на загубите от атентатите на 11 септември 2004 година ($32 млрд.).
В момента десетки компании правят прогнозите си за загуби през третото тримесечие на годината, вследствие на обезщетенията от ураганите.
На 6 октомври St. Paul Travelers, втората по активи компания на пазара на застраховането на недвижима собственост в САЩ обяви, че загубите й само заради обезщетения на вреди от урагана Айвън, ще са за около $94 млн.
Ден по-рано британската компания Hiscox Plc заявил, че ураганите ще доведат до понижаване на оперативната й печалба за 2004 година с $44 млн.
На 1 октомври застрахователната група Cincinnati Financial обяви, че загубите й, вследствие на природните стихии за годината ще надхвърлят $136 млн.
Изобщо аналитици в сектора коментират, че печалбите на застрахователните компании за третото тримесечие на годината ще се понижат с 40-60%.
Ще пострадат и презастрахователите. Загубите на Munich Re за годината по нейни оценки ще са за $616 млн., което ще направи невъзможно изпълнението на поставените за тази година цели - печалба от $2.5 млрд.
Swiss Re вече обяви, че ще използва резервни фондове за обезщетения.
Общата прогнозирана сума е за около $750 млн.
Презастрахователите се надяват догодина да наваксат загубите си чрез повишаване на стойността на полиците.
Серията от урагани вероятно ще удари и по пазара на недвижимите имоти в пострадалите региони на САЩ. Според изказване на вицепрезидента на Интитута за застрахователна информация на САЩ - Кери Шнайдер, "застрахователните компании са построили стратегиите си на базата на вероятни щети, предизвикани от единични катаклизми, тъй като никой не е и могъл да предвиди серия от толкова мощни стихии".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7973
GBP 2.4796 2.4887 2.2988
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив