20 Април 2024, 10:13 Днес (0) | Вчера (10)

Застрахователите чакат новите данъчни ставки

24 Ноември 2003 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Промяна в бланките за полици по общо застраховане подготвят застрахователите

Промяна в бланките за полици по общо застраховане подготвят застрахователите. Тя се налага от новия начин на облагане в бранша след първи януари 2004 година. След цената на застраховката на отделен ред в тях ще се изписва косвеният данък, с който ще се облагат определени застраховки от следващата година.

Старият налог върху премиите отпада и влиза в сила косвен данък. Заедно с него ще бъде облагана печалбата на дружествата - по общия ред съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане.

Предстои окончателният размер на косвения данък да бъде определен в близките дни от парламента. В проектозакона за изменения в ЗКПО е заложено застраховките "Живот" и презастраховането да не се облагат, каквато е и практиката в развитите страни. Косвеният данък ще се отнася за застраховките от "Общо застраховане". Проектът на Министерството на финансите на практика не предвижда данъчно облагане за авиационните и морските застраховки (ставката е 0%). За всички останали застраховки данъкът ще е 3 процента. Но в един от междинните варианти, подготвени от МФ се предлага приходът от авиационни и морски застраховки да се облага с 1%, а всички останали - с 2.3 процента. Крайното решение ще вземат депутатите в пленарната зала. Застрахователите се притесняват, че при 3% данък ще им бъде по-трудно да намалят тарифите си така, че цената на полиците да остане непроменена или достъпна за клиента.

Хората в бранша разсъждават и върху възможния негативен психологически ефект, от това че в новите полици клиентите ще виждат отделно изписан косвения данък като добавка към премията и ще го приемат като надценка.

Всички събрани до 31 декември приходи по полици ще се обложат по досегашните правила с данък върху премийния приход. Ако обаче валидността на застраховките продължава и пред следващата година и е договорено премиите да се плащат разсрочено (една част през 2003-а, а друга през 2004 г.), застрахователите трябва да запазят размера на оставащите вноски през 2004 г., но те ще бъдат облагани с новият данък. Например, ако една застраховка струва 100 лв. и 50 лв. от тях трябва да се платят през 2004 г., застрахователят ще отчете приход за себе си 48.54 лв. и ще внесе косвен данък от 1.46 лв. (3%) за сметка на лицето в бюджета. Всички премии по застраховки, които ще се сключат след първи януари 2004 г., ще бъдат обложени с новия данък.

Асоциацията на българските застрахователи смята, че ако ставката на новия данък е 2.5% (а не 3%), застрахователната премия, която плаща клиентът, няма да се повиши или поскъпването на полицата ще бъде малко.

За намаляване на тарифите обаче няма правило - те ще са следствие от оценката на риска и от актюерските пресмятания. Естествено ще се намеси и конкуренцията между застрахователите - тя ще ги стимулира да намалят цените на полиците въпреки новия данък, иначе ще загубят клиентите си.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив