28 Март 2024, 23:34 Днес (11) | Вчера (12)

Здравната застраховка намалява цената на лечението

09 Октомври 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Всеки човек независимо от това дали е мъж или жена, дали е стар или млад и дали е богат или по-беден се опасява да не се разболее и логично е и да се притеснява дали ще има необходимите средства за лечение.

С последните изменения в Закона за здравното осигуряване от декември 2002 г. стана невъзможно да се купи здравна застраховка, ако лицето няма застраховка „Живот“. Много хора обаче по една или друга причина вече имат подобна застраховка. Тя е задължителна за редица професии, а освен това без нея не може да се получи кредит. За тези, които искат да се застраховат срещу здравни проблеми, но нямат застраховка „Живот“ и не желаят да сключват такава,

остава алтернативата доброволно здравно осигуряване

Здравни застраховки в чистия им вид предлагат ДЗИ, „Витоша-Живот“, „Орел-Живот“, „Булстрад-ДСК-Живот“ и „Алианц България-Живот“. При всички тях застрахователната премия може да се плати наведнъж в годината или всеки месец.
В ЗК „Орел-Живот“ най-атрактивните здравни застраховки са „Комбинирана здравна застраховка с рисково покритие спестовен елемент“,“Комплексна здравна застраховка за медицински разходи“ и „Стил на живот“, каза за „Капитал“ директорът на „Агентска мрежа и директни продажби“ Челестина Сербезова. Могат да се ползват услугите на всички лекари, а не само на тези с договори със здравната каса. При представяне на епикриза застрахователят изплаща направените разходи и в частни клиники, и в чужбина. В зависимост от застрахователната сума процентът, който се изплаща, е различен. „Орел-Живот“ не прави застраховка на хора, прекарали инсулт, инфаркт, болни от диабет или с високо кръвно налягане в продължение на 10 години и с наднормено тегло.
Сборът от изплатените пари не може да надхвърля застрахователната сума. Таван на тези застраховки няма. За застрахователни суми от 3000 до 5000 лева задължително се прави предварителен медицински преглед. За по-малките суми се изисква само декларация за здравното състояние на лицето. Лимитът за болничен престой, определен от застрахователя, е до 40 дни в годината и 30 дни еднократен престой.
За сравнение - в СБАЛО (Специализирана болница за активно лечение по онкология) в София цените на радикалните операции (отстраняване на яйчник при карцином, отстраняване на шийка на матка и пр.) варират от 90 до 3000 лв. Сумата, която ще платите за легло там, е 10 лева плюс още 18 лв. за храноден. Един ден престой в реанимацията обаче струва 110 лв.
Груповите застраховки се правят от работодателя. Така той може да ползва предвидените в закона данъчни облекчения за социални разходи. Най-малката група, която може да бъде застрахована в „Орел-Живот“, е от 10 човека. При групово застраховане премиите са значително по-ниски (виж таблицата).
При комбинираната здравна застраховка със спестовен елемент след изтичане на срока застрахованото лице получава застрахователната сума независимо дали е ползвало всички или само някои лимити. При смърт на застрахования неговите наследници получават застрахователната сума в петорен размер. Премиите се определят в зависимост от възрастта на застрахования и срока на застраховката. Тя може да се сключи за срок от 3 до 20 години. В края на периода обаче застрахованото лице ще получи застрахователната сума с лихва. Годишната лихва е от порядъка на 7-8%, т.е. по-голяма от тази, която в момента дават банките по спестовните влогове.
Здравна застраховка „Стил на живот“ обхваща четири от най-често срещаните заболявания - инсулт, инфаркт, рак и бъбречна недостатъчност. Минималният срок при нея е 5 години, максималният е до навършване на 70 години на застрахования. При диагностицирането на което и да било от четирите заболявания се изплаща цялата застрахователна сума. Влизането в сила става три месеца след сключването на застраховката. При смърт наследниците получават застрахователната сума.

Здравната застраховка в ЗК „Витоша-Живот“

покрива медицински разходи, диагностициране на особено тежки заболявания, разходи за профилактични мероприятия, стоматологични разходи при злополука, дневни пари за болничен престой, разходи за транспортиране при злополуки, тежки заболявания или смърт. Тези седем риска са комбинирани в различни тарифи. Застраховката се сключва с лица от 16 до 60 години към началото на застраховката, но не по-възрастни от 70 години при изтичане на срока й. Застраховката може да бъде за срок от 1 до 20 години. Ако с документ, издаден от медицинско лице (частно или държавно), докажете, че сте направили разходи, застрахователната компания осребрява дадените пари за доболнично лечение в размер до 35% от застрахователната сума. Същият процент се изплаща и за стационарно лечение до 40 дни в една застрахователна година, но не повече от 30 дни еднократен престой в болница. До 10% от застрахователната сума се изплащат и за разходи за лекарства, за стоматологично лечение, за транспортиране при особено тежките заболявания и смърт.

Дългосрочната здравна застраховка от „Булстрад-ДСК-Живот“

покрива болничния престой на застрахования вследствие на злополука или заболяване. Застрахователното плащане е за ден болничен престой с дневни лимити от 30 и 60 лева без ограничение в броя на дните в болница. Удобството тук е, че няма нужда да се доказват с документи и фактури направените разходи в болницата, само трябва да се представи епикризата. Преди сключване на застраховката се попълва декларация за здравно състояние, която включва три въпроса: дали лицето е в добро здравословно състояние, дали през последните пет години е имало нужда от някаква здравна консултация или лечение и дали има някакво предварително съществуващо заболяване. Кандидатът за застраховка носи пълна отговорност за достоверността на данните. Освен това той трябва да оторизира застрахователя в случай на щета да има достъп до всички негови медицински документи.

Комплексната здравна застраховка на ДЗИ

възстановява разходи за лечение и изплаща суми на застрахованите в случаи на заболяване и/или злополука. Застраховката покрива прегледи, изследвания, медикаменти, престой в болница и оперативно лечение до указания лимит от застрахователната сума. Необходимо е да се представи епикриза от болницата.
Лекарства за над 10 лв. се изплащат при представяне на документ за нетрудоспособност над 5 дни. До избрания лимит извършените разходи се възстановяват напълно. В случай на проведено лечение ДЗИ изплаща договорена сума за всеки ден престой в болница - при еднократен престой до 20 дни и за не повече от 30 дни в застрахователната година независимо дали болницата е държавна или частна. Няма ограничения в избора на здравно заведение. При операция се изплаща част от застрахователната сума, равна на процента, определен по Хирургическата таблица на ДЗИ АД за вида операция. Минималното е 10%. Застраховката е с минимален срок 3 години, но условията й позволяват ежегодна промяна или прекратяване. Може да се избира дали да се покриват само злополуки или медицински разходи в резултат на заболяване и злополука.
Предлага се и групова „Комплексна здравна застраховка“ за заболяване и злополука със значително по-малка премия при същите покрития като индивидуалната (виж таблицата). При груповите застраховки за сметка на работодатели са необходими само данни за броя на лицата (поне 12 души) без възрастови и здравословни ограничения, а при изплащане на суми освен стандартните медицински и разходни документи се представя само един застрахователен документ. Той представлява бланка, която застрахованият представя пред медицинското лице. На нея се нанасят всички медицински сведения за извършените услуги, както и предписаните лекарства.
За действащите цени на медицинското обслужване в страната подходящи биха били застрахователните суми от порядъка на 3000 - 4000 лв., посъветва Юлия Манева, директор Дирекция „Групови застраховки“ в ДЗИ АД.
След законодателните промени

„Алианц България-Живот“ предлага само групова здравна застраховка

- злополука и/или заболяване. Застраховката покрива разходи за лекарства, болничен престой (30 дни еднократно, 60 дни през годината) и оперативно лечение. Най-малката група, която може да бъде застрахована, е от 5 човека.
Вноските варират в зависимост от професията на застрахования и от това каква част от сумата иска да му бъде изплатена в случай на злополука или заболяване. Сумата може да бъде предварително уговорена или реално възстановима. За получаване на договорените суми е необходимо да се представи епикриза от болницата, а за лекарствата - рецепта плюс документ за платените средства за тях.

 

 
 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив