02 Май 2024, 05:42 Днес (0) | Вчера (0)

Злословенето по адрес на някои пенсионни дружества се отразява негативно на целия бранш

25 Юни 2004 09:29 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Експертите: Няма място за притеснение Поводът: Отчетоха отрицателна доходност за май

Фитилът на един силно преувеличен проблем бе запален в края на миналата седмица след 2 поредни публикации в централен ежедневник. С тях беше поставена под въпрос стабилността на частните пенсионни компании, работещи на българския осигурителен пазар. Темата е доста деликатна, тъй като тя засяга около 2.3 млн. българи, които се осигуряват в пенсионните фондове на 8-те лицензирани пенсионни компании. От друга страна, пенсионните дружества управляват приблизително 570 млн. лв., а това, освен че са сериозни средства, са и пари не на самите компании, а на осигуряващите се в тях граждани. Така че всяка спекулация със стабилността на пенсионната ни система е, меко казано, взривоопасна.

"Имаме становище по преекспонираната в последно време в средствата за масова информация тема за отрицателната доходност на пенсионните компании - заяви специално за в. КЕШ председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. - Официалното си мнение по въпроса обаче ще обявим на специална пресконференция другия вторник (29 юни)."


Преди да кажем становището си, искаме да се запознаем с обобщените резултати за работата на пенсионните компании през май на Комисията за финансов надзор, а до момента такива официално обявени няма.
Към 31 март т. г. броят на осигурените в 8-те професионални фонда е 165 148, а средната годишна доходност на тези спестявания е 11.47%. Броят на осигурените в универсалните фондове в края на март пък е около 1.646 млн. човека, а средната годишна доходност за последните 24 месеца е 12.44%. Над 517 хил. човека са осигуряващите се в доброволните пенсионни фондове към края на март, а реалната годишна доходност на тях за първото тримесечие на годината е 9.97%.
Какъв е проблемът с осигурителната ни система?
Дълго време компаниите имат джентълменски взаимоотношения в своята работа и повечето браншове благородно им завиждаха. Първите сътресения в отношенията между пенсионните дружества дойдоха преди около две години и половина, когато бе кампанията по набиране на осигурени за универсалните фондове. От началото на тази година законът даде възможност при желание от страна на осигурения (с причина или без) да смени своя осигурител. Това даде повод за припламване на нови искри в бранша.
Оформянето на документите за прехвърлящите се лица се обработват към 15-о число на месеца. Така на 15 юни стана ясно, че някои от фондовете на 4-те пенсионни компании имат отрицателна доходност за май. Сред дружествата, които инкасираха отрицателна доходност през май, са ИНГ ПОД, "Алианц България", "ДСК - Родина" и "ЦКБ - Сила".
Причината за отрицателната доходност според специалистите e забелязващият в последно време спад в цените на ДЦК. По закон пенсионните компании трябва да държат минимум 50% от средствата именно в такива книжа. Факт е, че повечето компании държат даже около 67 - 68% от активите си в ДЦК, но нали според всички експерти това са най-сигурните финансови инструменти, така че място за паника няма. Не може да става дума нито за фалити, нито пък за загуба на парите на осигурените, коментират още специалистите.
Нормално е като на всеки пазар цените да се движат както нагоре, така и надолу, коментират мениджъри на почти всички пенсионни компании. Не трябва месечната доходност да се вади от контекста на годишната доходност, пазарът винаги е флуктуирал, но важен в случая е крайният резултат, а той, както се вижда, винаги е положителен, и то доста над нивото на банковите депозити например.
От началото на юли се въвежда нова система за ежедневен контрол и оценка на активите на пенсионните компании, така те във всеки момент ще знаят къде са, осигурените също ще знаят какво става с парите им, а КФН ще може да извършва по-ефективен контрол, коментират експертите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив