29 Март 2024, 16:35 Днес (11) | Вчера (11)

И новият бюджет е кроен с голям резерв

20 Ноември 2003 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ Управляващите усещат, че почвата под краката им се клати и са готови на всякакви отстъпки, за да се задържат още година

 Управляващите усещат, че почвата под краката им се клати и са готови на всякакви отстъпки, за да се задържат още година. Защо Велчев да не намали ДОД? Самият факт, че тази година има толкова голям излишък от над 800 млн. лв. показва, че се работи с грамаден резерв. Така че приходите и разходите ще се вържат. Тези 70 млн. лв. дупка в бюджета са дреболия на фона на този огромен излишък, който сега се чудят какво да го правят. Очевидно и бюджетът за догодина е съставен със същия резерв.
Но това не е нормално. В нормалните страни излишъците се вкарват като актуализация на бюджета и там се разпределят. Не можеш лев, евро или долар да похарчиш над това, което е гласувано от парламента.
Порочна практика е да се залагат твърде ниски приходи, те да се преизпълняват, за да има излишък. Така се прави още от 1997 г., от въвеждането на валутен борд. Неин основоположник е Муравей Радев, но продължи и при наследника му. Нормално, всеки иска да си върже гащите и залага по-ниски приходи. Но това, че после финансовият министър еднолично си преразпределя този излишък, е проблем.
По този въпрос аз самият бях направил подписка до Конституционния съд за това има ли право да се харчи повече от заложеното в бюджета. Конституционните съдии обаче казаха, че това е възможно. Но пък какво разбират те от бюджетна процедура или пък от практиката в другите страни? Така развързаха ръцете на изпълнителната власт да си приема формално бюджета.
Бюджетът уж е закон, а няма никаква задължителна сила. Може да се приеме и бюджет от два реда - приходите са толкова, колкото се съберат от данъци, а разходите са в зависимост от приходите по преценка на министъра на финансите. И това ще изчерпи целия закон. Всичко друго са подробности, с които никой не се чувства обвързан. Това е нашият бюджет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив