29 Март 2024, 13:27 Днес (7) | Вчера (11)

Иде ли БТК на борсата

03 Ноември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Трябва да се фиксира твърд срок за продажбата на телекомуникационната компания Валентин Христов, председател на сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти

Сякаш случайно преди местните избори финансовият министър Милен Велчев изкопа пари за 13-а пенсия и заплата по Коледа. Но сигурно е неслучайно, че 14 месеца след началото на търговията с КИ в БФБ-София проблемът за решаването е само заченат. И нищо повече. Всичко сякаш се върти в омагьосан кръг. Преди година се смяташе, че неизразходвани са 1.1 млрд. лв. реституционни книжа, докато сега неизползвани са близо 860 млн. КИ. Същевременно продължава издаването на нови ПКБ и КЗ, като за някои експертите се съмняват за правомерността им. Сигналите за подобни хартийки идват от Ломско, Видинско, Монтанско, Великотърновско и Свиленградско.
Чрез борсовата приватизация и за други плащания са занулени 340 млн. КИ, които са 28% от общия им обем. Не е натовска тайна, че две трети от изгорените книжа бяха предварително купени на ниски цени от банки, мощни посредници и спекуланти, които ги замениха с акции. И с отлични печалби.
Докато повечето първособственици на книжата засега гледат процеса неразбиращо и се питат: тепърва какво по-атрактивно ще се пусне на борсата. Защото е ясно, че пуловете "Златни пясъци" и "Българска захар" са капка в компенсаторното море. Цените от 24% от номинала са далече от златните им сънища. Хората очакват "Мики-маус" парите да стигнат същите цифри, но с размяна на десетицата и единицата. Или така, както е било в други източноевропейски страни. Как да стане това, като за цялата златна есен ще заминат в небитието 27 млн. КИ? Според компютъра това са смешните 3.2% от неизразходваното количество. При запазване на златноесенните темпове процесът трябва да приключи след 8 лета. А захаросаните обещания на икономическия екип бяха за справяне с проблема за 1-1.5 г. Именно протакането вбесява част от хилядите ощетени граждани, а най-нежните им словоизлияния по въпроса са "не`ам нерви".
Отпушването на мълчанието на агнетата вече води до промяна на стратегията им и повечето вече не са съгласни решаването на държавния дълг към некомпенсираните хора да става на принципа "со кротце и со благо". По-хард феновете, въоръжени с компенсаторни инструменти и бронежилетки за борсовата руска рулетка, са готови на действия и "со малко кьотек". С което се надяват да стреснат онези безхаберници, стопиращи скорошното решаване на казуса.
Очевидно е, че разсичането на сложния възел със скоростта на телефона ще стане тогава, когато е ясна съдбата на мажоритарната продажба на БТК. Но засега сделката е в патова ситуация, която не може да се придвижи с преписки между отделните институции. А само със спазването на законите и наредбите на страната. Независимо дали ще разруши /или закрепи/ някаква коалиционна дружба и зависимост. Надеждата е, че до Коледа освен 13-а пенсия и заплата ще осъмнем с подписан договор за продажбата на телекома ни. За да не станем за смях пред света, а и у нас. С фиксирането на тримесечен срок за листване на 20% от БТК на фондовата борса рязко ще се раздвижи пазарът на КИ. По експертни изчисления "черешката на тортата" ще гътне от пазара над половината от незанулените компенсаторки. И несъмнено с мощните парични вложения на чуждестранните инвеститори ще взриви до черешова Задушница докъм 40 /не градуса/ цената им. И може мокрите сънища на първособствениците да станат реалност.
Другата основна фигура на компенсаторния фронт - Параходство БМФ, досега направи само стъпчица в посока листване на борсата.
Вероятно още много вода ще изтече, докато цопнат тези 30% от капитала му в борсовото Черно море. Но твърдоглавото депутатско варненско лоби трябва да се примири, че най-рано до Никулден или най-късно напролет морскoсиният чип ще заплава в компенсаторния океан.
В края на лятото служителите на АП подготвиха допълнение към списъка за търговия с екзотични инструменти. С този ход отговорният и възпитан изпълнителен директор на АП Илия Василев стопли сърцата на притежателите на книжата и изненада инвестиционната общност. Но досегашният път на списъка през министерства и ведомства доказва приказката за царя и пъдаря. Желанието на всички измъчени първособственици на книжни пари е за бърз хепиенд със здравото рамо на министър Шулева. А именно: решение на МС за листването на новите 50 дружества на борсата, както и нужната публикация в Държавен вестник.
Времето лети. И все повече хора си тананикат песента на Милена "Не`ам нерви". 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив