28 Септември 2024, 18:30 Днес (0) | Вчера (0)

Изпълнителният директор на British Petroleum може да остане без пенсия

13 Април 2007 15:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Инициативни акционери на ВР искат да орежат социалните придобивки на излизащия в пенсия Джон Браун, тъй като според тях е съпричастен към унищожаването на ЮКОС, както и към взрива в рафинерията в Тексас, която отнесе 15 човешки живота

Изпълнителният директор на British Petroleum лорд Джон Браун, който четири десетилетия заемаше поста е заплашен от лишаване от пенсия. Инициативни акционери на ВР искат да орежат социалните придобивки на излизащия в пенсия Браун, тъй като според тях е съпричастен към унищожаването на ЮКОС, както и към взрива в рафинерията в Тексас, която отнесе редица човешки животи.
Очаква се бурно Общо събрание на акционерите на което ще стане ясно как ще изкара старините си лордът. А съветът на директорите беше решил да го пенсионира през лятото по царски. Според решението Браун трябваше да получава ежегодна пенсия в размер на 1 млн. паунда. Освен това при самото напускане трябваше да получи еднократна премия за 3.5 млн. лири плюс 1.7 млн. акции на една от водещите петролни компании в света.
Консултантската компания PIRC и Асоциацията на пенсионните фондове LAPFF, които имат солидни вложения в акциите на ВР вече призоваха акционерите да орежат щедрото възнаграждение на Браун.
Допълнително според някои акционери в последно време ВР не без участието на лорда е попаднала в редица неприятни истории. Една от тях е странното участие на ВР в аукциона по разпродажбата на имуществото на ЮКОС през март. Допълнително в края на миналия месец Браун заедно с приемника си Тони Хейуърд направи блиц визита в Москва, където се срещна с топ-мениджмънта на редица компании от енергийния сектор, както и с висшето ръководство на страната. Детайли за водените тогава разговори все още не са известни.
Ясно е само че е ставало дума за дъщерната компания в Русия ТНК-ВР, която осигурява на британския гигант почти четвърт от приходите. През март ТНК-ВР без особена съпротива отстъпи на "Роснефт" в борбата за наследството на ЮКОС.
Освен това петно, според инициативния комитет Браун е отговорен за проблемите със сигурността в предприятията на ВР, включително и за трагичния инцидент в Тексас през 2005 година, когато загинаха 15 души.
Инцидентът стана на 24 март. Загинаха 15 души и над 170 бяха ранени при силния взрив, който избухна голямата американска петролна рафинерия на британската групировка в щата Тексас, недалеч от Хюстън.
Първоначално лансираните версии за извършен терористичен акт не бяха доказани.
Говорителят на компанията Дон Паръс заяви, че инцидентът е станал на станция за производство на октан. Пожарът е напълно потушен. Местният представител на ФБР Ал Трибъл заяви, че бюрото извършва разследване за причините за атентата и на този етап не трябва да се изключва нито една версия за трагедията. Веднага след избухването на пожара на жителите на Тексас сити беше наредено временно да не излизат от домовете си. Експлозията е била чута в целия град.
Половин година по-късно проверка на американската здравна администрация - U.S. Occupational Safety and Health Administration (OSHA) доказа, че взривовете се дължат на груби нарушения на правилата на труда.
Според представените резултати от проверката, има доказани над 300 отделни нарушения на нормите за работа.
През септември тази година ВР и нейните застрахователи се съгласиха да изплатят общо $21.3 млн. на OSHA, за да урегулират исковете срещу концерна.
Допълнително ВР и застрахователите й обещаха да изплатят компенсации в размер на $700 млн. на пострадалите от инцидента в рафинерията, който се смята за третия най-голям по щети в американската история.
Британският петролен концерн сега обещава и да инвестира общо $1 млрд. за срок от пет години в сигурността на пострадалата рафинерия.
В същото време властите в САЩ твърдят, че са разкрили десетки случаи на подадени искове до застрахователи за обезщетения вследствие на инцидента, които не са били удовлетворени.
Заводът на BP в Тексас осигурява работа на 2000 души и е трети по големина в САЩ. Той създава 30% от продукцията на компанията за местния пазар и около 3% от бензина на САЩ.
Рафинерията се разпростира на 5000 ха на 56 км югоизточно от Хюстън.
Репутацията на BP е подложена на натиск в САЩ, след като британският петролен гигант се сблъска с три сериозни проблеми в три отделни щата на страната - експлозията на рафинерията в Тексас, уреждането на голямо съдебно дело в Калифорния и нарушение на регулаторните изисквания за отчитане на изтичащите в природата след преработка остатъчни течности, отбелязват американските медии.
Само човешките и материалните щети от инцидента в предприятието в Тексас, което генерира 3% от преработката на суров петрол в САЩ, надхвърлят милиард долара, коментира агенцията.
В Аляска пък Департаментът за опазване на околната среда (ADEC) постанови, че през декември миналата година и юни 2003 г.
BP не е следвала изискванията на регулаторните органи за докладване на изтичащите в природата нискорискови остатъчни субстанции от преработката на суровини. От ADEC обявиха, че ще направят всичко възможно да убедят компанията да си изпълнява задълженията занапред.
При бъдещи подобни констатирани нарушения ВР може да бъде глобена с $10 000 за всеки ден, през който е нарушавала правилата или затвор в рамките на и над една година.
От петролната компания отговориха на тези обвинения с оправданието, че не са причинили щети на околната среда и вреди на здравето на работниците.
В третият проблемен за BP случай дружеството се съгласи на 17 март да плати $81 млн. обезщетение за замърсяване на въздуха чрез своя рафинерия в Калифорния - споразумение, което се отличава като едно от най-значителните като стойност от този тип.
След атентатите в Мадрид през миналата година ФБР поиска от петролните рафинерии в САЩ да вземат предпазни мерки за предотвратяване на терористични актове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив