20 Април 2024, 14:59 Днес (0) | Вчера (10)

Кабинетът проваля облекченията за бизнеса в бедните общини

16 Декември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Компаниите, инвестирали в общини с висока безработица, може би ще бъдат обложени с данък върху печалбата въпреки предвидената в Закона за корпоративното подоходно облагане нулева ставка за тях

Компаниите, инвестирали в общини с висока безработица, може би ще бъдат обложени с данък върху печалбата въпреки предвидената в Закона за корпоративното подоходно облагане нулева ставка за тях. Единайсет месеца след като разпоредбата влезе в сила, указания на Министерството на финансите поставят със задна дата непреодолими пречки пред инвеститорите да се възползват от облекчението. "В този вид преференцията е неработеща", обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Той, както и представители на Съюза на работодателите и на Българската международна стопанска асоциация (БИБА), се срещнаха с експерти от Министерството на финансите, за да обсъдят приложението на закона. По думите му чиновниците от ведомството не са склонни да приемат тълкуване на закона, което да е в полза на бизнеса, нито се очакват преговори на по-високо министерско равнище.

Колко компании ще бъдат излъгани в очакванията си ще стане ясно през април-май, когато данъчните декларации бъдат подадени и ще се разбере колко дружества разчитат на преференцията. Едва тогава ще се реши и дали данъчните ще им я признаят.

През март ведомството на Милен Велчев одобри списък със 117 общини, в които безработицата е с 50% над средната за страната. Инвестициите в тях би трябвало да бъдат освободени от облагане с корпоративен данък с идеята да бъдат вложени отново в производството и да създават нови работни места. Изчисленията отпреди година сочеха, че бюджетът ще загуби от преференцията едва 12 млн. лева. В понеделник Министерството на труда отчете, че в 49 от общините са разкрити 70 нови производства с над 2700 заети, пред които сега стои въпросът дали ще просъществуват и в бъдеще.

Сред проблемните текстове, обсъдени във финансовото ведомство, е задължението на компаниите да нямат нито ден просрочие към държавата, било то при издължаването на ДДС или на осигурителни вноски. "Според формулировката на закона бизнесмените трябва да покрият дължимото "в рамките на календарната година", докато финансовото министерство го тълкува "през цялата календарна година", поясни Камен Колев. "Предложихме техническа редакция на законовия текст, но и това беше отхвърлено", допълни той. Преди дни изпълнителният директор на "Арома" Лукан Луканов, който пръв съобщи за инструкцията на Велчев, каза, че компаниите плащат ДДС най-често от оборотни средства, които може и да им липсват в момента заради некоректни контрагенти. "Не може да те наказват, след като не си ощетил бюджета и си платил наказателна лихва за просрочието", коментира Луканов. Според участници в срещата министерството обаче не е склонно да приеме този аргумент и продължава да настоява преференцията да отпадне дори при ден просрочие. Това, че бюджетът няма да е ощетен, явно не е водещият мотив при определянето на начина на действие на данъчните, коментираха представители на работодателски организации. Единственото, за което те са успели да се споразумеят с данъчните, е по-либерално третиране, когато забавянето на платежното нареждане не е по вина на работодателя, а заради мудност на банката.

По думите на Луканов преференцията щяла да важи само за компании, които се занимават с производство, но не и от сферата на услугите. Това според него ще лиши предприемачите в алтернативния и екотуризма, които имат най-голям потенциал за развитие в такива общини, от възможността да се възползват от намалението. "Не може да се очаква, че в населени места без пътища, без инфраструктура, с деквалифицирана работна ръка, без достатъчно и качествени услуги ще инвестират компании, които искат да развиват големи производства," коментира директорът на "Арома".

Членовете на бизнес сдруженията са успели да постигнат стеснено тълкуване и на друг текст от закона, според който всички активи на компанията трябва да се намират във въпросната община с висока безработица. Постигнато е съгласие, че това няма да е задължително за акциите, вземанията от чужбина, резервните части или стоки, взети на консигнация. Придържайки се строго към текста, Министерството на финансите обаче няма да освободи от данък компании, които имат например почивна станция, която логично ще е в друга община.

От пресслужбата на министерството не дадоха информация за срещата с обяснението, че е била на експертно ниво.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив