27 Септември 2024, 07:26 Днес (0) | Вчера (0)

"Катерпилар" отива на съд за продажба на булдозери на Израел

04 Април 2005 10:48 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

От компанията отказаха коментар на иска, ответник по който освен американската корпорация е още Държавата Израел и Министерство на отбраната на Израел

Роднини на активистката на организацията "Международно движение за солидарност" (International Solidarity Movement) - Рейчъл Кори, която загина на 16 март 2003 година в Рафиях, при разрушаването на палестински домове от израелските военни, дадоха на съд най-големия производител на строителна, земекопна и пътна техника - американската "Катерпилар" (Caterpillar), съобщи сайтът на израелското военно радио - idf.co.il.
Тел Авив използваше булдозери марка "Катерпилар" при наказателните акции срещу активисти на редица терористични организации на Западния бряг и ивицата Газа, разрушавайки палестински домове.
23-годишната Рейчъл Кори бе убита при опит да спре израелски военен булдозер да разруши палестински дом, намиращ се до т.нар. "Коридор Филаделфия".
След смъртта й, властите в Израел отказаха да предадат тялото й на близките, твърдейки, че американката е жертва на нещастен случай, тъй като е стояла в "мъртвата зона" на видимост и багеристът е могъл да я види.
Палестинците от своя страна заявиха, че инцидентът е бил преднамерено убийство. Багеристът беше оправдан в хода на разследването и освободен.
В серията от словесни престрелки, така и не стана ясно как точно е починала Кори - на мястото на произшествието или в палестинската болница Ан Наджар в Рафиах.
Джоузеф Смит - съученик на Крои и активист на същата организация заяви, че снимката, която Израел публикува е правена часове преди инцидента, по време на който на мястото не е имало фотограф. Според него булдозерът е затрупал с пръст Кори, след което два пъти е минал през купчината.
Роднините на загиналата посочват в иска, че продажбата на Израел на специално разработени булдозери на "Катерпилар" е нарушение на международното право, тъй като машините се използват за разрушаване на жилищни сгради.
От компанията отказаха коментар на иска, ответник по който освен американската корпорация е още Държавата Израел и Министерство на отбраната на Израел.
Искът е бил подаден в окръжния съд на град Хайфа. Интересите на семейството ще бъдат представлявани от палестинския адвокат Ум ал Фахима Хусейн абу Хусейн.
Роднините на Кори са амбицирани да докажат, че багеристът е тръгнал назад преднамерено, макар американката да е използвала мегафон.
Искът е за 324 хиляди долара, както и за компенсация на нанесени морални щети.
През 2003 година в хода на ескалацията на арабо-израелския конфликт пострадаха няколко чужди граждани.
През април в Джанин бяха ранени американски и датски миротворци.
През август в Газа загина британецът Томас Харндъл, също активист на "Международно движение за солидарност". На 11 януари следващата година израелският войник Аймад Атауан беше осъден на пет месеца и половина затвор за лъжествидетелстване в опита си да оневини в хода на разследването истинския извършител - Уахид Тайсир.
По време на петъчната търговка сесия на Ню Йоркската фондова борса, книжата на "Катерпилар" поскъпнаха с 6 цента до 96.82 долара за акция.
Както Insurance.bg писа, в САЩ в момента се разглеждат множество искове срещу финансови компании, за съучастие във финансирането на терористични операции, както и дела срещу застрахователи за отказ да застраховат пътуващите в Израел американски граждани.

--------

След серия от арести и екстрадиране от територията на Израел на активисти на организацията "Международно движение за солидарност" през 2003 година, не е имало подобни случаи.
Тел Авив ограничи значително придвижването на активисти на организацията на територията на Израел и Палестинската автономия, а израелските спецслужби следят под лупа "Международното движение за солидарност", заради подозренията, че ръководството й е оказало помощ на британските терористи-федаини, които извършиха кървав атентат на 30 април 2003 година в столичния пъб Mike's Place, при който загинаха трима евреи и над 60 бяха ранени.


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив