17 Май 2024, 01:44 Днес (0) | Вчера (11)

Конфискацията като форма на популизъм

26 Януари 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Министър Георги Петканов отдавна готви закон за конфискацията на незаконно придобито имущество, но все не смееше да го внесе

Министър Георги Петканов отдавна готви закон за конфискацията на незаконно придобито имущество, но все не смееше да го внесе. Още преди една година, когато проектът беше в суров вид, той реши да сондира обществените нагласи и да разбере искат ли хората краденото да бъде отнето в полза на държавата. Разбира се, че искат, при така поставен въпрос. Само че проблемът е как точно да стане и как да се докаже кое е незаконно. Още повече, че си има други закони, по които престъпниците могат да бъдат съдени. И тъй като проектът "Петканов" срещна съпротива дори в средите на НДСВ, министърът тактически замълча.

Преди Коледа обаче той получи кураж от президента и заяви, че е време да внесе закона. До два дни проектът щял да бъде в Министерския съвет и до 14 февруари трябвало да бъде одобрен, за да влезе в Народното събрание. Идеята на Петканов по принцип е добра, но невъзможна за реализация. И вероятно той е наясно с това. Защото мерките, предвидени в този закон, ще повлекат изменения в други закони, накрая ще се стигне до там тестовете да се бият и да не могат да се приложат. Както стана преди време с Наказателния кодекс, където имаше толкова много изменения и допълнения, че те взаимно се изключваха. В ситуация, при която сихронизираме законодателството си с европейското, всяка крута мярка, заложена в закон, може вместо да изпише вежди, да избоде очи. Петканов сам признава, че законът "не е безпроблемен". Ами не е - нали един бандит първо трябва да бъде осъден, за да конфискуваш имотите му. Да не говорим за придобивките, записани на името на сестра му, тъща му или първата му братовчедка. И как ще докаже министър Петканов, че еди кой си живеел на семейни начала с любовницата си, че да конфискува и нейните имоти. Със сведения от домоуправителите ли, каквито мисли да въведе за радост на старите ОФ-функционери? Тях може някак да ги активизира на "граждански начала", но какво ще прави с адресната регистрация? Министърът сам призна, че не знае и щял да пита специалистите.

Така е и с другите мерки в стратегията, част от които е проектозаконът за конфискацията на незаконно придобитото имущество. Във въпросната стратегия са залегнали например промени в Данъчно-процесуалния кодекс, за да може данъчната тайна да бъде разкривана по искане на МВР. За нужди на разследването стратегията предвижда да се разреши оглед изземване на компютри, информационни носители и данни. Обаче според юристи ще се стигне до нарушаване на ред тайни, прогласени за неприкосновена информация в други закони. Това се отнася само за информационните носители, а какво ще стане като се посегне на недвижима частна собственост? Ами нея конституцията я пази.

Разбира се, че професорът по наказателно право чудесно знае това. Но знае и друго - че социалното чувство за справедливост обзема народа само тогава, когато е на ръба на оцеляването. А този, който предложи драконовски мерки, ще бъде герой. Е, че няма да се стигне до закон, е друг въпрос. Виновни за това винаги ще бъдат намерени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив