15 Май 2024, 16:13 Днес (9) | Вчера (11)

Лъжат ни за топлизолацията на панелките както с топломерите

24 Февруари 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Още с приемането на Закона за енергийната ефективност миналата седмица и на лаиците стана ясно, че той едва ли ще заработи в обозримо бъдеще

Още с приемането на Закона за енергийната ефективност миналата седмица и на лаиците стана ясно, че той едва ли ще заработи в обозримо бъдеще.Защото вместо да оставят всичко в ръцете на частната инициатива, енергийното министерство и депутатите пак сътвориха поредния закон ­ "недоносче". Решиха, че само асоциации на граждани ще могат да кандидатстват за пари от държавата и от банки за подмяна на дограмата в домовете си. И то при условие, че всички съседи в един вход са съгласни да поставят топлоизолация в жилищата си. Само това стига досегашните "войни" кой си плаща парното и водата и кой ­ не, да се подновят срещу комшиите, които пък се опъват и не искат да се охарчват за модерна дограма в апартаментите си.

Такива междуособици неминуемо ще пламнат въпреки примамливото обещание, че ако подменим дограмата в жилището си, няма да плащаме данък сгради от 5 до 10 г. Това хубаво, ама в закона не се уточнява за кои сгради няма да се плаща данък 10 г. и за кои 5 г. Депутатите, както и авторите на закона от Министерството на енергетиката се изсулиха по терлици и оставиха този проблем да бъде решен с нарочна наредба на строителното министерство. Като се има предвид колко оперативно работи ведомството на Валентин Церовски, отсега е съмнително, че наредбата ще е готова в срок и разпоредбите на закона ще започнат да се изпълняват от 2005 г.

На гнило намирисва и друга уловка, поставена от ведомството на Милко Ковачев ­ няма да плащаме данък сгради, ако са топлоизолирани поне всички жилища във входа на една кооперация. Това е абсурдно изискване, като се има предвид, че в почти всяка кооперация в София живеят пенсионери и хора с ниски доходи, за които дори суми от порядъка на 2­ 3 хил. лв. за топлоизолация на апартамента им са непосилни. Те отдавна не могат да плащат все по-солените сметки за ток, парно и вода, а камо ли да отделят 5 г. пари за връщане на кредит за топлоизолация.

Според разчетите на двете фирми, които засега предлагат кредити за тази цел, топлоизолацията на жилище от 100 кв. м. ще излиза 4000 лв.

Засега за Фонда за енергийна ефективност, който трябва да финансира до 60% стойността на проекти за подмяна на дограмата в жилищни сгради, са предвидени само 3 млн. лв. от държавния бюджет и 10 млн. долара помощ от Световната банка.Тези пари едва ли ще стигнат и за 1000 от общо 270 000 панелни жилища в страната, които се нуждаят от незабавен ремонт. Тук възниква резонният въпрос кой чиновник в енергийнто министерство изчисли, че пари от фонда за енергийна ефективност ще могат да се дават само за сгради с площ над 1000 кв. метра?

И още ­пак специално подбрани фирми ще издават сертификати на топлоизолираните сгради. От тях на практика ще зависи дали една кооперация няма да плаща данък сгради 5 или повече години. Като се има предвид челният опит на "Топлофикация" и енергийното министерство с избора на фирмите за топлинно счетоводство, които ни направиха на маймуни със сметките за парно, нищо добро не ни очаква и със сертификатите за топлоизолация на жилищата ни. Защото никой не гарантира, че като сложим модерна топлоизолация в дома си, сметките за парно ще намалеят. Както и че фирми, близки до някои министри и висши чиновници няма да се нагушат за наша сметка, както стана с топломерите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив