28 Март 2024, 16:03 Днес (10) | Вчера (12)

Можеше да се даде свобода на доброволните фондове за различни инвестиционни решения

06 Август 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Кирил Червенков, изпълнителен директор на ПОД "Лукойл Гагарнт-България"

Специално за нашето дружество това, от което сме доволни, е повече от онова, от което не сме доволни. На първо място като положителна промяна бих посочил премахването на възможността за сделки между свързани лица, което в стария кодекс не беше уредено. Бяха забранени връзките между банка депозитар и пенсионноосигурително дружество, между инвестиционен посредник и пенсионноосигурително дружество, както и сделки между тях. Имам предвид възможността пенсионното дружество да инвестира активите на пенсионните фондове в инвестиционни инструменти или недвижими имоти например, които са собственост на неговите акционери. Сега има голям напредък.
Положителен момент е и възможността за прехвърляне на осигурени лица от един фонд в друг. Липсата на такава до този момент беше може би най-големият недостатък на досегашния закон. В тази връзка бих посочил и премахването на минималния брой осигурени лица в професионалните и универсалните пенсионни фондове.
Ръководството на ПОД ЛУКойл Гарант-България като цяло дава много висока оценка на промените в новия социален кодекс. Не сме доволни обаче, защото наболели въпроси не получиха отговор. Един от тях е този за пенсионните схеми. Но вносителите на промените в закона - социалното министерство, предварително бяха предупредили, че това не може да стане в този формат. Въпросът е много сложен. По този повод беше създадена и работна група, която да предложи решение на проблема, който търпи отлагане във времето, тъй като реално ще стане актуален през 2020 г.
Можеше да бъде дадена и по-голяма свобода на доброволните пенсионни фондове да могат да формират различни пакети от инвестиционни инструменти или т. нар. инвестиционни решения, носещи различна доходност в зависимост от риска, който поема осигуреното лице. Тъй като гражданите инвестират собствените си средства, би трябвало да имат право да избират в кое от тези инвестиционни решения да им бъдат направени инвестициите. Смятаме, че можеше да стане на този етап, но законодателите прецениха, че все още е рано. Това е недостатък, от една страна, от друга е плюс, защото на този етап на развитие все още много важен момент е гаранцията и сигурността за средствата на осигурените лица.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив