19 Април 2024, 06:00 Днес (0) | Вчера (11)

Нарушения за милиони левове в здравната каса

11 Октомври 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

НЗОК подписала договори за доставка на лекарства в нарушение на Закона за обществени поръчки, Георги АНДРЕЕВ

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отново влезе в центъра на скандал за сериозни финансови нарушения. От създаването й през 1999 г. досега институцията постоянно се свързва пряко или косвено със злоупотреби и заобикаляне на законите. Поредното доказателство за неспособността й да управлява парите на здравноосигурените е одитът за финансовото управление на бюджета на НЗОК за 2002 г., изготвен от Сметната палата. Нарушения на министерски постановления, прескачане на Закона за обществените поръчки, никаква координация между дирекциите, липса на какъвто и да било механизъм за контрол на разходите, изплащане на допълнителни премии за хиляди левове и липсата на компютърна техника са само част от констатираните нарушения в доклада на Сметната палата. Лошите резултати от проверката са причина Сметната палата да откаже да завери отчета на НЗОК за изпълнение на бюджета за миналата година, който се разглежда от Комисията по здравеопазване към парламента вече трето поредно заседание.
Сред най-фрапиращите нарушения, които е установил държавният одит, е неспазване на Закона за обществени поръчки (ЗОП) при осигуряването на животоподдържащи и скъпоструващи лекарства за домашно лечение на хронично болните.
Ръководството на касата е сключило

46 договора без търг

директно с производители и дистрибутори на лекарства, като за тях са изплатени 56.5 млн. лева, става ясно от одита. Това представлява 23.6% от общо изплатените средства за лекарства по бюджета на НЗОК за 2002 г, които са в размер на 239 млн. лева. Оказва се, че на практика касата е осигурявала авансово финансиране на подбрани дистрибутори и производители без каквато и да било прозрачност. „Договарянето за доставки на лекарствата се сключва един месец след подписването на Национален рамков договор. Ако трябва да изпълним процедурите по ЗОП, няма да можем да изпълним рамковия договор“, заяви директорът на касата Димитър Петров. Според закона НЗОК трябва да провежда търг за всяка поръчка над 10 хил. лева. Димитър Петров заяви, че ръководството на НЗОК е направило постъпления касата

Да излезе от обсега на обществените поръчки

„Ако направим процедура и има обжалване, това означава, че три месеца трябва да спрем да изплащаме дадено лекарство заради факта, че някоя фирма обжалва търга“, каза пред „Капитал“ директорът на касата. Това обаче не оправдава факта, че касата, която е държавна институция, нарушава законите.
„В много от дейностите на касата има специфика, която не може да се съобрази с някои пунктове от действащото законодателство, и затова се получават такива разминавания“, заяви пред „Капитал“ Генчо Начев, бивш изпълняващ длъжността директор на НЗОК.
Според авторите на одита при извършените плащания са допуснати несъответствия между единичната цена на лекарства по фактура и договорената с производителя цена в рамковото споразумение. Въпреки сериозния преразход на средства за лекарства през изминалата година не е направена нито една вътрешна проверка на разходите, изплатени от НЗОК на производители за медикаменти. Касата е плащала стотици хиляди левове за различни услуги, без да са приложени необходимите и задължителни документи и без какъвто и да било конт­рол. Според авторите на доклада неправомерно са били изплатени 16 хил. лева за хонорари за участие на служители на касата в различни комисии и работни групи, при условие че това влиза в задълженията им. Констатацията на одита е, че участниците в комисиите са получавали

Едновременно заплата и хонорар

за една и съща дейност. Сметната палата констатира, че неправомерно са били раздадени над 572 хил. лева за тринадесета заплата през миналата година, което е в нарушение на правителствено постановление 22 от 2002 г. за работната заплата в бюджетните организации. Според него допълнително материално стимулиране се дава единствено ако са изпълнени всичките задължения по заплати, доставки и услуги към вътрешни доставчици. През миналата година обаче задълженията на НЗОК за здравноосигурителни плащания са близо 90 млн. лева, а към НОИ надхвърлят 322 хил. лева. „Здравната каса е самостоятелно юридическо лице със собствен бюджет и министерското постановление не се отнася за нея. Еднократното материално стимулиране е изплатено от икономии на разходите за работни заплати, без да надхвърля предвидените средства в бюджета“, оправда се Генчо Начев. Одитният екип обаче установил, че като основание за заплащане на 13-а заплата ръководството на НЗОК използва именно въп­росното постановление.
Липси за близо 618 хил. лева след прекратяването на договора за охрана между касата и „Фиделити“ разкриха още одиторите от Сметната палата. Липсите на дълготрайни материални активи са осчетоводени, без да бъде посочено отговорното длъжностно лице. Така тези пари остават за сметка на здравноосигурените, без да има последствия за виновните.
Оказва се, че в нашето законодателство

Няма предвидени санкции

за констатираните от Сметната палата нарушения и незаверката на годишния финансов отчет на НЗОК. „Единственото нещо, което може да се направи, е да се информира финансовият министър да спре субсидиите на бюджетните организации, но НЗОК не получава субсидии, а е със собствен бюджет. Дори тази санкция не може да бъде наложена“, заяви пред „Капитал“ Димитър Чапанов от Сметната палата. Според него са наложителни промени в законодателството, според които при отказ от заверка на годишния финансов отчет и отчета за изпълнение на бюджета да се търси съответната отговорност от длъжностните лица. Повиканите за обяснения в комисията по здравеопазване бивши или настоящи членове на ръководството на касата обясниха, че не се чувстват виновни за констатираните нарушения. Стефан Софиянски се аргументира с факта, че повечето от нарушенията са били извършени след освобождаването му от поста председател на управителния съвет на касата на 22 април 2002 г. „Не се притеснявам за себе си, но и за цялото ръководство, тъй като сме били водени от положителни подбуди във вземането на решения“, каза Генчо Начев. Сегашният директор Димитър Петров каза, че според него в доклада няма данни за нанесени щети на НЗОК. Нанесените щети обаче за пореден път са за сметка на данъкоплатците, които редовно си плащат здравноосигурителните вноски. Крайно време е някой да потърси административна и дори наказателна отговорност за безогледното пилеене на парите на здравноосигурените от самото създаване на касата досега. Защото тези пари би трябвало да отиват преди всичко за здравноосигурителни плащания, каквато е идеята на закъсалата здравноосигурителна система.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив