16 Април 2024, 17:15 Днес (10) | Вчера (10)

Националната здравна каса тъпче Европейската харта

06 Януари 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Ще приеме ли ЕС България при положение, че в основна област - здравеопазването, демонстративно се нарушават на човека

Ако се каже, че здравната каса реши бедните българи да умират в мъки, всички представители на Националната здравноосигурителна каса, Националния осигурителен институт и браншовите съюзи на лекари и стоматолози ще скочат обидени. Как обаче стоят всъщност нещата с медицинското обслужване в България?

Съгласно Европейската харта за правата на човека държавата е длъжна да осигури нормално здравно обслужване и помощ и на хората, които нямат пари да си платят здравните осигуровки. Води се обаче непочтена кампания да се заставят лекарите в България да отказват помощ на лица, които не са си платили здравните осигуровки.

По този начин се извършват две престъпления: Първо - демонстративно се нарушава тази Европейска харта, като бедните се лишават от основно гражданско право - правото на бъдат живи и да получават адекватна медицинска помощ и обслужване. Второ - заставят се лекарите да нарушават Хипократовата клетва, като от хуманни работници се превръщат в търгаши.

За съжаление тази кампания се покровителства и в нея активно участвуват лица, които твърдят, че са лекари и юристи. Във всяка нормална държава нарушаването на Европейската харта за правата на човека и Европейската социална харта са престъпления срещу човечеството. Защо у нас лица, организирали, покровителстващи и участващи активно в тази кампания не са лишени от правото да злоупотребяват със своята квалификация и срещу тях не е заведено дело за престъпления срещу човечеството?

Съгласно пак Европейската харта всеки има право на свободно сдружаване с цел защита на професионалните си интереси. Но НЗОК отказва да подпише договор за работа с касата с лекар или зъболекар, ако той не е член на съюза на лекарите или съюза на зъболекарите с фиксирани ръководители.

Това не превръща ли НЗОК и "професионалните съюзи" в чисти мафиотски структури. И то пак безнаказано?

Националната здравна каса предостави на лекари, с пациенти над определен брой, компютри с принтери. До тук добре, но... принтерите са лазерни, а амбулаторните листа са на химизирана хартия, т.е. засега принтерите са неизползваеми по прякото им предназначение. Компютрите и в София са с модеми за радиовръзка, въпреки че в София има добра телефонна мрежа. Лекарите получават безплатно техниката, но задължително трябва да платят на някоя от посочените от НЗОК фирми такса за инсталиране и ползване на програмата. Техниката трябва да бъде застрахована в определени фирми и т.н.

Нещо повече - на всяка бланка (амбулаторен лист и т.н.), ползвана от лекарите, работещи със НЗОК, е записано "Всички права запазени за НЗОК". На практика това означава, че само определена от НЗОК фирма може да отпечатва тези бланки. А преди време Конституционният съд реши, че няма авторски права на герб и химн. От тук следва, че няма авторски права на стандарти и бланки, ползвани от държавната администрация, т.е. всеки може да ги печата, стига да спази приетия формат и съдържание.

Излиза, че обяснението за тези издънки на НЗОК е лична далавера на някои от нейните ръководители и властимащи в Народното събрание и Министерството на здравеопазване.

Повечето от общо практикуващите лекари наемат помещения в бившите поликлиники, сега ДКЦ. Но практически почти никой ДКЦ в София няма телефонна централа за избиране отвън, а се ползват телефонистки в интервала от 8-8,30ч до 15,30 - 16ч. В същото време лекарите почват работа сутрин в 7,30ч и приключват вечер не по-рано от 19,30ч. Казано простичко: държавата, в лицето на ДКЦ, тероризира и лекари, и пациенти, като изнудва последните да звънят на мобилни апарати.

Съгласно Кодекса на труда нормално през месеца работните часове да са 200. КТ е със статут на закон. А Националният рамков договор (НРД) има статута на подзаконов акт, т.е. на по-ниско ниво от закона и не може да му противоречи. Според НРД обаче години наред минималният брой пациенти за сключване на договор с НЗОК е 800 души. Един преглед е 20 минути. На практика това означава, че не всеки пациент може да бъде прегледан поне веднъж в месеца. По този начин лекарите са изнудвани да работят извънредно. Преумората води до грешки. А при лекарите грешките винаги са с тежки последици - и за пациента, и за медика. Но не и за истинските виновници от НЗОК и МЗ.

Освен това НЗОК заплаща само на записани пациенти. За записване е нужен ЕГН. На новородените ЕГН се дава най-рано след 1 месец. А лекарят е длъжен да го преглежда поне веднъж седмично. Казано простичко лекарите са изнудвани и да работят ангария на НЗОК. Децата са освободени от потребителска такса, а те боледуват най-често. За всеки преглед би трябва до се пуска амбулаторен лист. Един комплект струва над 0,13лв. Много често "повечето" пари за децата не могат да покрият разходите само за консумативи.

Обобщавайки изнесените факти, се създава впечатлението, че сегашните властимащи нито искат, нито могат да съблюдават Европейската харта, българската Конституция, българските закони и за тях водещ е личният келепир, а не здравето на българина и нормалните условия на труд на лекаря.

Възниква въпросът: ще приеме ли Европейският съюз България при положение, че в основна област - здравеопазването - демонстративно се нарушава Европейска харта? Кой ще е виновен при провал? И кой ще е потърпевш?

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив