27 Септември 2024, 07:27 Днес (0) | Вчера (0)

Нов лидер в общото застраховане

01 Април 2005 15:45 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Първите четири дружества запазиха преднината си, като преминаха гросмайсторската граница от 100 млн. лв. премиен приход

Няколко факта се очертават като особено показателни за общото застраховане в България през 2004 г. Първият е изненадващата смяна на лидера в класацията по премиен приход. Вторият е, че и четирите най-големи компании преминаха границата 100 млн. лв. постъпления от сключени договори. Най-показателното обаче е, че се увеличава търсенето на застраховки на имущество и отговорности. Премийните приходи на общозастрахователния бранш за 2004 г. са около 750 млн. лв., показва анализ на пазара, направен от insurance.bg. Всъщност приходите на 18 от 20 лицензирани общозастрахователни дружества са 734.269 млн. лв. (виж таблицата). Две от компаниите все още не са отчели постъпленията си от застрахователни договори, но прогнозите (на база на резултатите за деветмесечието) са, че техните приходи едва ли ще са повече от 15 - 16 млн. лв. Ако прогнозата на insurance.bg за приблизително 750 млн. лв. премиен приход в общото застраховане през 2004 г. се оправдае, ръстът на пазара спрямо 2003 г. ще е около 26.85%. Тенденцията общозастрахователният пазар да увеличава ежегодно своя приход средно с около 20 - 25% се наблюдава вече няколко години. Този резултат е обнадеждаващ, но трябва да отбележим, че в сравнение с животозастраховането растежът при общото застраховане през миналата година е по-нисък. Приходите на животозастрахователните компании са нараснали с цели 35.56% в сравнение с 2003 г.
По-високите постъпления при общозастрахователните компании са резултат от няколко причини. На първо място е сериозното увеличение на цените на най-масовата задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Освен това през миналата година се забелязва чувствително увеличение на приходите от имуществени застраховки и от застраховките, свързани с отговорности. За по-сериозен анализ на отделните сегменти на общозастрахователния пазар у нас ще трябва да изчакаме и официалните отчети за приходите и разходите на застрахователите. Едно е сигурно - че и през миналата година основен източник на премиен приход за общозастрахователните дружества е продажбата на автозастраховки ("Каско", "Гражданска отговорност" и "Зелена карта") - около 60 - 65%. На второ място по приходи се нареждат застраховките за пожар, природни бедствия и щети на имущество - около 25%. На приходите от всички останали видове застраховки се падат по малко от 15%.
След 3-годишно отсъствие на върха по премиен приход сред общозастрахователните компании се завърна "ДЗИ Общо застраховане". Събраните от компанията приходи през 2004 г. са 124.5 млн. лв.
"55% от премийния приход формира автомобилното застраховане. На второ място идва имущественото застраховане, а на трето - карго застраховането. Що се отнася до морското и авиационното застраховане, можем да кажем, че сме почти монополисти на пазара", съобщи на специална пресконференция преди месец Валери Алексиев, прокурист на "ДЗИ - Общо застраховане". Изплатените обезщетения на клиентите са 35 млн. лв. Печалбата на компанията за миналата година е 4.1 млн. лв.
Втори в класацията по приходи се нарежда дългогодишният лидер на общозастрахователния пазар ЗПАД "Булстрад".
За финансовата 2004 г. брутният премиен приход на дружеството е 119 млн. лв. При прилагане на допустимия алтернативен подход за признаване като счетоводен приход само на падежиралите (дължими) вноски по полиците брутният приход е 105 млн. лв.
Въпреки че портфейлът на дружеството е добре балансиран, няма застрахователно направление, в което "Булстрад" да не е в тройката по приходи. Безспорно запазена марка на компанията си остават автомобилните застраховки, застраховките "Професионална отговорност" и "Зелена карта".
Трети в класацията по приходи се нарежда българо-немската застрахователна компания "Алианц България". Приходите на дружеството за 2004 г. са 112 млн. лв. Брутните платени обезщетения са 39 млн. лв., като брутната квота на щетимост е 42%. През 2004 г. дружеството е реализирало 14.8 млн. лв. печалба след облагане с данъци. Изпълнителният директор на ЗПАД "Алианц България" Теменуга Ненова заяви, че постигнатите от компанията резултати се дължат преди всичко на целенасочената политика за разширяване на палитрата от продавани застраховки и балансирано развитие на застрахователния портфейл.
Четвъртата компания, която прекрачи гросмайсторската граница от 100 млн. лв. премиен приход, е ЗД "Бул инс". Приходите на дружеството за миналата година са 100.7 млн. лв. В сравнение с 2003 г. компанията бележи над 18.81% ръст в дейността си. В портфейла на "Бул инс" преобладават автомобилните застраховки, като през годините дружеството се е превърнало в най-големия "Каско" застраховател. Компанията е все още пасивна при предлагането на "Гражданска отговорност".
През последните години първите четири компании винаги са събирали над половината от общите приходи в бранша. За 2004 г. техният резултат е 60 - 61% от пазара. Прави впечатление обаче, че малките компании все повече "надигат глава", привличат все повече клиенти и събират все по-големи приходи.
Въпреки огромната разлика в приходите (около 50 млн. лв.) между челната четворка и петия в класирането по приходи трябва да отбележим огромния растеж на една от най-старите и авторитетни компании - ЗК "Орел". Приходите на застрахователното дружество за миналата година са със 116.38% повече в сравнение с 2003 г. Това е най-големият прираст сред частните общозастрахователни компании за 2004 г. Трябва да отбележим също, че "Орел" е една от малкото компании, в чийто портфейл не преобладават смятаните за по-рискови автомобилни застраховки.
На второ и трето място по ръст на приходите през 2004 г. се нареждат ЗК "Левски Спартак" и ЗАД "Армеец" - съответно със 112.84% и 107.96%.
Единствената държавна застрахователна структура - Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), също бележи ръст на приходите си, при това феноменален - над 600%. Този резултат показва, че най-сетне експортният застраховател е намерил своето място на пазара и набира скорост. Приходите на БАЕЗ за миналата година са скромните 1.1 млн. лв., но амбициите на мениджърите на агенцията са много големи.
Значително повишение на приходите се очаква и при другите участници на пазара. Прогнозите са, че през 2005 г. те ще са между 950 млн. лв. и 1 млрд. лв. Освен това се очаква да започне преструктуриране на пазара. Ще има вливане и сливане на по-малките застрахователи, за да отговорят на по-високите изисквания на нормативната уредба, която предстои да бъде приета през тази година. Със сигурност през 2005 г. ще се появят и няколко нови чуждестранни инвеститори в бранша. За съжаление пазарът не е застрахован от фалити, така че е възможно да станем свидетели и на подобни пазарни събития.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив