24 Април 2024, 12:43 Днес (7) | Вчера (6)

Носете и пари за такси при внос на кола от чужбина

12 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Физическите лица, които взимат возило от Европа, трябва да си платят дължимото още на границата

Броят на внесени коли не е намалял след промените в правилника за прилагане на Закона за митниците, съобщиха от софийската митница. От 1 ноември влезе в сила изискването при внос на кола още на границата да се плащат дължимите налози. Досега нямаше изискване транзитната операция за колите да бъде обезпечена, тъй като автомобилите бяха от категорията стоки, освободени от гаранции, обясниха митничарите. Голяма част от общия брой автомобили, внесени в страната, са влизали с международен гаранционен документ - така наречения тир-карнет, който обезпечава. Но може да се ползва само при търговски внос. Този документ използват шофьорите на автовози, но не и физическите лица.

Досега при индивидуален внос не се плащаше на границата

Преди промените вносителите получаваха транзитен номер и се движеха с него дълго време, като отлагаха оформянето на импорта. Събирането на дължимото обаче отнемало месеци и според Министерството на финансите водело до загуби за бюджета. Били разкрити дори фалшификации на документи за вноса.
След влезлите в сила от 1 ноември промени на правителството хората, които искат да внесат автомобил, трябва да платят на граничната митница ДДС, мито и акциз. По този начин се гарантира оформянето на необходимите документи и своевременното приключване на вноса. Чрез промените в правилника се предотвратяват и злоупотреби с каране с транзитен номер след изтичане на срока му. Въпреки нововъведението от столичната митница уверяват, че

процедурата не е усложнена и се налага без особени сътресения

Маргарита Пецанова, началник на столичната митница, опроверга информации в пресата, според които обезпеченията се събират два пъти - на границата и на митницата. За новото изискване на кабинета били подготвени и вносителите, и митническата администрация.
Щом вносителят пристигне на границата, на митницата му се издава заверена транзитна декларация. Обезпечаването може да стане по три начина - чрез банкова гаранция на лице, получило лиценз за обща гаранция по транзита, чрез тир-карнет или чрез еднократен паричен депозит. Като изключим тир-карнета, който е транзитен документ, предназначен за товарни превозни средства, вариантите за индивидуално внасяне остават два. Може да се ползват услугите на автокъща, която има обща гаранция за транзит, за да внесе определен автомобил.
Другата възможност е да се плати еднократен депозит, който се изчислява в зависимост от киловатите и овехтяването на колата. $ 82 е постоянната величина за киловат, който се умножава по броя на киловатите и по месечния курс, с който работи митницата. Овехтяването се определя от годината на производство, като за коли между 1 и 2 години е 10% от митническата стойност, за всяка следваща намалява с още 10%, а за над 5 г. е 50%.

За среден клас 5-годишна кола при 55 kW се внасят 1275 лв.

В сумата са включени 20% ДДС и 11.5% мито. То не се плаща, ако пред митническата администрация е представен сертификатът за произход от Европейския съюз. Парите се депозират на границата, а на митницата се подава митническа и транзитната декларация. След като попълните транзитната декларация и обезпечите вноса, в срок до 5 дни трябва да отидете във вътрешно митническо учреждение по местоживеене. Преди митницата да даде разрешение за вдигане на стоките, депозитът се възстановява на митницата, където е бил оформен вносът.
Транзитната операция е завършена, когато документите на колата пристигнат на граничната митница, през която колата е влязла в страната.
След тези формалности може да регистрирате колата си в КАТ. Малко хора обаче дават депозити кеш на границата. По-популярно е ползването на услугите на фирми с обща гаранция за транзит, защото голяма част от вноса на автомобили е търговски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив