29 Септември 2024, 02:31 Днес (0) | Вчера (0)

ОИСР препоръчва премахването на имиграционните ограничения за новите членки на ЕС

20 Септември 2007 18:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Услугите са слабото на място на Европейския пазар, смятат експертите на организацията

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува доклад за икономическите перспективи пред Европейския съюз (ЕС). В него като ключова за развитието на съоза е посочена бързата икономическа интеграция.
Основното слабо място в икономиката на съюза според доклада е секторът на услугите. Различията в националните закони създават трудности на не един доставчик на услуги да провежда дейността си в различни страни. Според докладът обаче, директивата за европейски услуги ще запълни тези пропуски и ще регулира взаимоотношенията. Но той алармира, че правителствата трябва да спрат да защитават доставчиците от конкуренция.
Конкуренцията в ЕС като цяло е слаба, смятат експертите. В мрежовия сектор - енергийната индустрия, комуникациите, пощенските услуги и транспорта липсата на конкуринция се усеща най-осезателно.
За създаване на по-голяма конкуренция на енергийния пазар, например, докладът препоръчва, по-добро обвързване на националните пазари за създаването на регионален. Мрежата трябва да бъдат изцяло отделена от дейности като генерирането на енергия и доставката й, се сочи още там
Докладът отбелязва добрия напредък на финансовия пазар, но призовава за промени на фрагментарния европейски банков пазар. Необходимо да се ускори въвеждането на  ефективна единна евро платежна система (SEPA) в целия съюз, за да се улесни трансферът на пари от една страна в друга.
Докладът призовава също и за намаляване на подкрепата за селското стопанство, като тя бъде направена по-малко деструктивна за пазарните механизми. Общата директива за селското стопанство от 2003 г. е огромна стъпка напред, но за да бъде тя по-ефективна, връзката продукция-субсидии трябва да бъде премахната напълно. Според директивата от 2003 г. се предвижда единично плащане на всяко стопанство, за да се избегне изоставянето на разнообразието в продукцията. Всички членки трябва да е приложат до края 2007г.
Докладът, препоръчва също, подкрепата за стопанствата да е по-добре насочена, за да бъде от полза на фермите с по-нисък приход и регионите с по-слабо развито селско стопанство, а и отварянето на пазара към света.
ЕС трябва да постигне по-добра ефективност за парите, които харчи за регионите в Европа, са продължи да модернизира и да направи по-стриктен закона за конкуренцията и да  премахне имиграционните ограниченията за новите страни членки.
МП

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив