20 Април 2024, 11:16 Днес (0) | Вчера (10)

Пожарът невинаги е фатален

10 Октомври 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Застраховайте заведенията и извън активния сезон

Единственият начин бизнесът ви да добие мистичните способности на феникс, възраждащ се от пепелта, е да се възползвате от възможностите, които един доста по-земен бизнес предлага на пазара.
Случаят от началото на седмицата би трябвало да доведе до преосмисляне на подхода на някои бизнесмени, заели се с управлението на малки ресторантчета по крайбрежието ни, към застраховането на риска "Пожар". Практиката заведенията, които работят сезонно, да се застраховат само за периода, в който активно са в употреба, явно е порочна. Застраховането на бизнесимуществото у нас все пак се възприема по-сериозно, отколкото рисковете, на които се подлагаме в ежедневието си като личности. Въпреки това не всеки, който предприема някаква инициатива като предприемач, особено когато говорим за малък или среден бизнес, е наясно с рисковете, на които е подложен, и как да разпръсне риска.
Една от първите застраховки, които са създадени, е именно застраховката срещу пожар и всички компании, които работят в областта на общото застраховане у нас, предлагат различни варианти на този продукт.
Може да се застрахова всяко движимо и недвижимо имущество: собствено, наето или предоставено на отговорно пазене на българско или чуждестранно физическо или юридическо лице. Застрахователните компании покриват щети, причинени на застрахования обект вследствие на клауза "Пожар", в това число ­ пожар; експлозия; имплозия; светкавица, мълния; падане на летателни устройства и падащи от тях предмети.
Застраховката "Индустриален пожар" представлява разновидност на застраховката срещу пожар и е предназначена за застраховане на дълготрайни и краткотрайни материални активи в големите обекти. Застрахователните компании предлагат застрахователни покрития "Индустриален (търговски) пожар", за рисковете пожар, експлозия и имплозия, светкавица, мълния, сблъскване или падане на летящо тяло, на части от него или товара му. При тази застраховка по клаузата "Допълнителни рискове" се застраховат и щети, причинени от кражба чрез взлом и злоумишлени действия на трети лица, умишлен палеж и взривни устройства.
Застрахователната сума за дълготрайните материални активи се определя на базата на възстановителната, действителната или пазарната стойност, като може да бъде договорена като фиксирана величина или на база период.
Застрахователната премия се определя в зависимост от лимитите на отговорност, рисковите обстоятелства и клаузите, въз основа на които се предоставя застрахователно покритие.
Отстъпки се предвиждат при самоучастие (франшиза), при еднократно плащане, а при подновяване на застраховката за нов период се дават и бонуси, когато по предходния не са изплащани обезщетения. При настъпване на застрахователно събитие застрахованият трябва незабавно или в рамките на 24 часа от узнаването да уведоми съответното застрахователно дружество, да докаже по безспорен начин претенцията си по основание и размер, като междувременно не променя състоянието на увредените имущества и не предприема действия, които биха увеличили размера на вредите.
Застрахователното обезщетение се изплаща в срок до 15 дни.
Като цяло към застраховането би трябвало да се подхожда не просто механично и като към някаква досадна процедура, с която можем да "отбием номера", като да си напишем надве-натри "домашното" на добър предприемач, а като към услуга, която реално може да "спаси" бизнеса ни в критични ситуации. Защото какъв е смисълът да защитиш имуществото си само частично, застраховайки например ресторанта си само за активния сезон, когато сградата е подложена на риск целогодишно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив