15 Май 2024, 19:48 Днес (12) | Вчера (11)

Промените в приватизацията са като притоплена манджа

28 Януари 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

И след тях политиците няма да спрат с лобирането при големите сделки

Едва ли някой си спомня, че една от първите грешки на сегашните управници бе да блокират приватизацията. Това стана през пролетта на 2001 г., когато те вече предвкусваха властта.
Тогавашните юпита, дошли от чужбина, написаха две твърде категорични декларации в тази насока и на предшествениците им не оставаше нищо друго, освен да се съобразят с тях. Така например бе забавена сделката за авиокомпанията "Хемус Ер".
Разбира се, както винаги, всичко се правеше уж с най-добри намерения - прозрачност, пресичане на корупцията, скъпи продажби. Хората от икономическия екип на т.нар. ново време действаха по начин, твърде типичен за родната действителност. Те просто си бяха повярвали, че всичко започва от тях и затова отхвърлиха натрупания през годините опит. Това, разбира се, им изигра лоша шега. Ярък пример в това отношение се оказа именно законът за приватизация. Когато беше и министър на икономиката, вицепремиерът Николай Василев написа чисто нов вариант. В него преговорите с потенциален купувач бяха премахнати като начин на раздържавяване. Освен това бе забранено анексирането на договори, а преференциите за купувачите изчезнаха. За големите сделки парламентът задължително трябваше да приема стратегии, които впоследствие се оказваха пречки пред приватизацията. Резултатите от това в един момент лъснаха пред очите на всички. Продажбата на станалите емблематични "Булгартабак" и БТК се превърнаха в трагикомедия и до сделки така и не се стигна. Законът бе променян няколко пъти, но от това полза явно нямаше. Приватизацията се ограничи само до предлагането на борсата на неатрактивни миноритарни пакети.
След като миналото лято екипът в Министерството на икономиката бе сменен, се заговори за промяна на философията на приватизацията. Това, естествено, трябваше да бъде съпроводено с нови промени в закона. Преди време от Министерството на икономиката поискаха мненията на различни организации какво да пише в документа. Сега становищата се обобщават. Предстои и обществена дискусия по темата, но ако се съди по част от предложенията, ще се окаже, че приватизацията ще бъде облечена в стари дрехи. Синдикатите например искат работниците отново да имат право да купуват преференциало до 20% от предприятията. Работодателите пък настояват да се върнат преговорите с потенциалните купувачи.
Една от основните идеи на вицепремиера Лидия Шулева пък е ресорните министерства да получат повече правомощия за сметка на Агенцията за приватизация, като тя отговаря само за техническото осъществяване на сделките. Естествено от АП веднага се обявиха срещу това предложение. Нейните шефове твърдят, че не отнемането на правомощията, а по-малкото външна политическа намеса ще доведе до отприщване на сделките.
Проводник на тази намеса досега бе Надзорният съвет на АП. Още е свеж споменът как надзорниците бяха привиквани в политическите централи около БТК и "Булгартабак". Затова сега много от бизнес-организациите искат той да бъде премахнат.
Според експерти съсредоточаването на приватизацията в ресорните министерства също крие опасности, защото едва ли има министър, който бързо ще иска да се раздели с част от властта си. Затова и забранителният за радздържавяване списък непрекъснато набъбвал. Свидетели твърдят, че лидерът на ДПС Ахмед Доган избухнал в ярост, когато се запознал с идеята на Шулева да ореже правомощията на парламента да приема стратегии за приватизацията на най-големите компании. А именно Народното събрание стана мястото, където миналата година се сблъскваха лобистките интереси при крупните сделки. Що се отнася до бизнеса, той предлага всички текстове, регламентиращи процедурата за продажба на фирми, засягащи националната сигурност да отпаднат, защото това забавя процеса. Както е известно, тези текстове бяха вкарани специално, за да може сделката за "Булгартабак" да мине. После обаче те бяха отменени от Конституционния съд. Единствено нещо, което в момента може да се каже със сигурност, е, че все пак промени в закона ще има. И то пак с цел да се ускори процесът. Какви точно ще бъдат, не е ясно. По всичко личи обаче, че най-вероятно ще са като притоплена манджа. Вече си я опитвал, с нея може да се нахраниш, на удоволствието не е пълно. Още повече като знаеш, че си се провалил и мандатът ти изтича. Пък и едва ли промените ще са гаранция срещу политическата намеса в приватизацията. Може би точно обратното. На тезгяха пак са сложени дружествата на "Булгартабак". Задава се и продажбата на фирмите за разпределение на енергия. А там сериозно се преплитат интересите и на жълти, и на сини, и на червени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив