25 Април 2024, 10:37 Днес (2) | Вчера (12)

Работодателите ще спестят 110 млн. лв. осигуровки догодина

13 Октомври 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

През следващата година работодателите ще платят със 110 млн. лв. по-малко осигуровки, ако правителството одобри проектобюджета на Националния осигурителен институт (НОИ).

През следващата година работодателите ще платят със 110 млн. лв. по-малко осигуровки, ако правителството одобри проектобюджета на Националния осигурителен институт (НОИ). Осигурителите ще си спестят 47.3 млн. лв. от парите, с които досега плащаха първите 3 дни болнични на служителите, съобщи управителят на НОИ Йордан Христосков. Освен това те ще преведат на НОИ още няколко милиона лева по-малко от това, че вероятно ще плащат само половината от следващите дни болнични. Ако работодателите бъдат освободени от осигуровки върху обезщетенията за майчинство, ще им се спестят други 36.7 млн. лв. Приходите в НОИ ще спаднат с още 15 млн. лв., ако се приеме да не се плащат вноски върху ваучерите за храна, каза Христосков. Разходите за тях ще се приспадат от корпоративния данък на компаниите.

Христосков заяви, че разчетите са направени въз основа на параметрите за бюджет 2004 г., зададени от Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите. Министърът на труда Христина Христова вече обеща, че първите две облекчения за предприемачите ще влязат в сила от 1 януари 2004 г.

Дефицитът, заложен в проектобюджета на НОИ за 2004 г., е 609 млн. лв. при 382 млн. лв. за тази година. "Дупката" ще бъде запълнена чрез субсидия от Министерството на финансите, съобщи Христосков. С 38 млн. лв. от нея ще се компенсират по-малките приходи на НОИ заради увеличението на вноската за втора пенсия от 2% на 3%, които ще отиват в частните пенсионни фондове. За първите осем месеца на 2003 г. в НОИ постъпиха допълнително 240 млн. лв. заради въвеждането на осигурителните прагове.

Проектобюджетът на социалното осигуряване е разчетен при средна работна заплата от 323 лв. при 281 лв. през тази година и среден осигурителен доход от 307.13 лв. Максималният осигурителен доход ще се повиши от 1000 лв. на 1200 лв. и от това според прогнозите на Христосков ще се възползват 30 000-те висши мениджъри, които получават заплати над 1000 лв. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се остава 200 лв., колкото е през тази година. По думите на Христосков увеличението на приходите в НОИ от предоговарянето на минималните осигурителни прагове ще е незначително. Той поясни, че в хода на преговорите между браншовите съюзи и синдикатите е договорено по-голямо увеличение на праговете за управленския състав, който и без това бил добре платен. При ниско квалифицираните работници праговете следват увеличаването на минималната работна заплата. Заради това че в някои браншове като хранително-вкусовата и шивашката промишленост работодатели и синдикати не са се разбрали, групите на икономическите дейности през следващата година ще бъдат увеличени от 48 на 57.

От следващата година формулата за изчисляване на пенсиите ще се промени, съобщи управителят на НОИ. В базата ще влиза средномесечният осигурителен доход за предходните 12 месеца, а не за предходната календарна година, както сега. Така ще спрат молбите от кандидат-пенсионери към работодателите да изчакат с пенсионирането им до края на годината, коментира Христосков. През 2004 г. минималното обезщетение за безработица да се увеличи от 70 лв. на 80 лв., предвижда проектобюджетът. Продължават споровете дали максималното обезщетение да не остане 140 лв., за да не демотивира хората да си търсят работа.

Институтът е направил разчети за разходите си по всички досега направени предложения за таван на пенсиите. Ако той бъде 500 лв., ще са необходими допълнително 147.2 млн. лв. При таван от 420 лв. сумата е 140 млн. лв., а при 350 лв. - 126 млн. лв.

Над 2.4 млн. души не са си плащали здравните вноски за повече от 3 месеца от 1999 г. досега. Това показва сравнението на регистрите на осигурените лица и пациентските листи, съобщи управителят на НОИ. Той припомни, че вноски за минало време дължат и студенти и докторанти в чужбина, когато не са били изпратени по международна спогодба. Близо 400 000 души нямат нито една здравна вноска, но са ходили на лекар. Те трябва да платят най-много около 600 лв. заедно с лихвите, за да си уредят положението. Засичането на данните е показало още, че здравната каса е плащала на личните лекари за над 26 хил. души, които се оказали починали.

--------

Национална интернет трудова борса ще помага на работодателите да наемат хора от бюрата по труда бързо, лесно и безплатно, заяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Цвета Наньова при представянето на страницата. На адрес www.az.government.bg всеки работодател, който иска да наеме работник, първо трябва да се регистрира чрез въвеждане на Булстат номер. След това той получава собствено потребителско име и парола. На страницата могат да се търсят работници по 12 признака като образование, професионален опит, допълнителни умения, възраст, пол, желание за почасова работа, община, област и други. Регистрацията и използването на информацията от страницата са безплатни. Борсата гарантира защитата на личните данни на включените в нея лица. До момента потребители на страницата са около 30 частни трудови борси. Най-големият подобен частен проект е интернет порталът за търсене на работа "Джоб Тайгър", но там част от услугите са платени.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив