18 Май 2024, 06:04 Днес (0) | Вчера (11)

Ръст от около 40% в животозастраховането

21 Май 2004 10:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Първите три месеца дават основание за умерен оптимизъм в бранша

Годината започва добре за застрахователите 
Събраните от животозастрахователните компании у нас бруто премийни приходи за първите три месеца на тази година възлизат на 20.133 млн. лв., показва предварителното проучване на в. КЕШ, направено съвместно със специализирания информационен сайт www.insurance.bg. Със сигурност резултатът ще е по-висок от цитирания, тъй като данните на ДЗИ са нетни, а не брутни. За сравнение през 2003 г. приходите на застрахователните дружества бяха 14.592 млн. лв., което означава, че през тази година е инкасиран ръст в дейността 37.97% (виж таблица 1). За цялата минала година събраните от застрахователите премии възлязоха на 74.737 млн. лева. Ако се запази темпът на ръст от първите три месеца, най-вероятно в края на година общите приходи от бранша ще надхвърлят сумата от 90 ­ 95 млн. лева. Има и още по-оптимистични прогнози за прехвърляне на психологическата граница от 100 млн. лева. 

Годината започна успешно за животозастрахователните компании у нас. Въпреки големите опасения на експертите, че заради рестриктивния данъчен режим на застрахователния бранш у нас хората ще се отдръпнат, това за голямо тяхно щастие не се случи. Всъщност голямо отдръпване имаше, но то бе по-скоро през 2003 година. През първите месеци на тази година хората лека полека взеха отново да възвръщат доверието си в животозастраховането и отново да ползват неговите възможности за покриване на рискове и за спестяване пари.

Откупи на застраховки и отказване на ползването на животозастрахователни услуги има, но техният брой постоянно намалява, констатират застрахователните експерти. В същото време много стари клиенти отново са се обърнали към застрахователните си компании. Радващото е, че има и много нови клиенти, хвалят се застрахователите.
Това обяснява и добрите резултати на фона на кошмарната 2003 г., когато приходите на компаниите се стопиха почти наполовина. Ако всичко върви нормално, няма някакви икономически сътресения и се запази темпът на развитие в бранша, то до края на годината животозастрахователите ще могат да съберат между 90 - 100 млн. лева. Този резултат ще е истински успех, като знаем на какъв хал се намира средностатистическият българин и сътресенията, които понесе браншът заради неколкократната промяна на данъчния режим през последните 2 - 3 години.
Ръстът около 40%, който инкасират застрахователните компании у нас, показва, че пазарът има голям потенциал и при добра икономическа среда той може да се развие доста динамично нагоре. За благоприятните условия и потенциала на пазара подсказва и фактът, че две чуждестранни компании вече декларираха желанието си да развиват животозастрахователна дейност у нас.
Начело сред животозастрахователите през първото тримесечие на тази година отново е ДЗИ. Компанията показва видим растеж спрямо миналата година и макар че нямаме точния размер на нейния брутен премиен приход (в таблицата единствено на ДЗИ е посочен нетен премиен приход, който е по-нисък от брутния), не е трудно да прогнозираме нейното лидерство.
Втори, и то много близко от върха, е "Алианц България Живот", чиито премийни приходи са с близо 85.19% повече от постигнатото за същия период на 2003 година. Българо-немското дружество е едно от малкото, които не почувстваха сътресения около смяната на данъчния режим у нас, и убедително върви все нагоре.
Много сериозно израстване показва и третата по премиен приход компания - "Ей Ай Джи Лайф (България)". Ръстът в приходите за първото тримесечие на тази спрямо миналата година е 61.16%.
"На една ръка" разстояние от челната тройка е друга компания, която традиционно се представя много добре и се ползва с доверието на клиентите, това е "Орел Живот". Разликата между 3-тото и 4-тото дружество в класацията по премиен приход ca скромни 6000 лева.
Символичното класиране по премиен приход на застрахователите към 31 март т. г. се е запазило почти без промяна в сравнение с годишните резултати за 2003 г. Единствено "Витоша - Живот" е изпреварила "Граве България" и "Български имоти" са си разменили местата с "Добруджа-М - Живот". Последната компания е и единствената, която не е инкасирала ръст в приходите си спрямо миналата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив