28 Септември 2024, 12:27 Днес (0) | Вчера (0)

САЩ продължават да затягат финансовата примка около Иран

10 Януари 2007 09:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Вашингтон беше вчера на път да обяви налагането на санкции на най-голямата търговска банка на Иран Sepah, след като тя беше посочена като ключова в развитието на ядрената програма на страната

САЩ бяха вчера на път да обявят налагането на санкции на най-голямата търговска банка на Иран Sepah, след като тя беше посочена като ключова в развитието на ядрената програма на страната, предаде агенция Reuters. Замразяването на сметките на банката ще бъде извършено по силата на разпоредбата, даваща право да бъде налагано ембарго на авоарите на потенциални разпространители на оръжия за масово поразяване и техните поддръжници, съобщиха американски представители в понеделник. Очаква се замразяването да стане факт съвсем скоро.
Вчера зам. финасовият министър на САЩ Стюарт Леви, който отговаря за борбата с финансирането на тероризма и прането на пари, трябваше да даде пресконференция по въпроса. Очакваните санкции са отглас от решимостта на администрацията на Джордж Буш да притиска всячески Иран и да го принуди да се откаже от ядрената си програма. Американски представители заявиха, че мярката трябва да послужи като пример за другите страни как трябва да се прилага наскоро приетата резолюция на ООН за налагане санкции на Техеран.
Банка Sepah разполага с широка мрежа клонове по света, офиси в Лондон, Париж, Рим и Франкфурт и осигурява финансиране и услуги за международни търговски операции. Европейски дипломати вече дадоха сигнал, че на Стария континент са готови с налагането на санкции, писа Financial Times. Те ще следват разпоредбите на резолюцията на ООН, но може да отидат и отвъд нея. Възможните мерки включват формално обявяване на оръжейно ембарго и спиране на експортните кредити за компании, работещи с Иран.
САЩ използваха годишните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) да окажат натиск от съюзниците си от ЕС, Япония и Канада да ограничат финансовите операции на Иран със западните банки. Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън посочи пред колегите си, че според американското финансово разузнаване сметките в чужбина на 30 водещи ирански компании се използват от официален Техеран за финансиране на терористични организации като ливанската "Хизбула", "Ислямски джихад" и други. В тази схема били замесени водещи европейски и световни банки, ползващи се с добра репутация на пазарите.
Хенри Полсън заяви пред финансовите и икономическите министри от ЕС, Канада и Япония, че за разлика от Северна Корея, която е изолирана от световната финансова система, Иран продължава да е глобален играч. Финансовото министерство на САЩ замрази сметките на една от големите ирански държавни банки Saderat. Експерти уточняват, че финансовата институция през последните години е осигурявала експанзията на иранските предприемачи в чужбина. САЩ обаче смятат, че правителството в Техеран е използвало нейните 3400 клона да превежда пари за терористични организации като "Хизбула", "Хамас", "Народен фронт за освобождение на Палестина", "Ислямски джихад" и други. От 2001 г. иранската банка е превела около 50 млн. долара на свързани с "Хизбула" фирми, отбелязва АФП.
Освен това финансовото министерство на САЩ замрази миналата година и сметките на две ирански компании – Bait al Mal и User, които са използвани от радикалната ливанска терористична шиитска организация като "неофициални каси". Замразяването на сметките на банка Saderat стават на фона на усилията на САЩ да вкара в Съвета за сигурност на ООН разглеждането на санкции срещу Иран заради ядрената програма на страната.  Зам.-финансовият министър Стюарт Леви, отговарящ за борбата с тероризма и финансовото разузнаване, през следващата седмица пък ще посети Европа, за да убеди местните правителства и финансови институции да въведат строги мерки спрямо финансите на Техеран.
Междувременно в неделя Иран е предложил да замрази временно за осем седмици програмата си за обогатяване на уран. С този ход Техеран се опитва да забави внасянето на въпроса за разглеждане на санкции в Съвета за сигурност на ООН. Предложението е било отправено на проведените в неделя разговори във Виена между иранския преговарящ за ядрената програма Али Лариджани и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана. ЕС и САЩ обаче настояват за безсрочно прекратяване на ядрените дейности.
Замразяването на сметките на банка Saderat и исканията на Полсън за финансова изолация на Техеран стават на фона на усилията на САЩ да вкарат в Съвета за сигурност на ООН разглеждането на санкции срещу Иран заради ядрената програма на страната. Политически анализатори отбелязват, че международните санкции биха били неефективни, ако не са придружени от финансов натиск.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив